close search results icon

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Επιδότηση έως 905 ευρώ - Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι αιτήσεις

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Επιδότηση έως 905 ευρώ - Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι αιτήσεις

Οι πολίτες των οποίων oι ΑΦΜ τους λήγουν σε 1 και 2 θα είναι οι πρώτοι που θα αιτηθούν την αλλαγή του παλιού ηλεκτρικού σε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» που βγαίνει στον αέρα αύριο Πέμπτη. Δικαιούχοι θα είναι τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά και θα λάβουν επιδότηση έως και 60%, με ανώτατο ποσό επιχορήγησης τα 904,84 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση θερμοσίφωνα για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, το οποίο χωρίζει τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες: με εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, από 5.000 έως 10.000 στη δεύτερη και άνω από 10.000 ευρώ στην τρίτη. Η επιδότηση, που θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, θα είναι συνάρτηση της χωρητικότητας του boiler και της εισοδηματικής κατηγορίας του οφειλόμενου.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στο https://allazothermosifona.gov.gr και με τους κωδικούς TAXIS θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Ειδικότερα:

ADVERTISEMENT

– 11/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2

– 12/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4

– 13/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6

– 14/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

– 15/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

«Ενα ακόμα πρωτοπόρο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, που στηρίζει την ελληνική οικογένεια, τίθεται σε λειτουργία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, μιας από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, με έναν σύγχρονο αποδοτικό ηλιακό θερμοσίφωνα πετυχαίνουμε μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών, στηρίζουμε την ακμάζουσα ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων και μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε τις πολιτικές που προστατεύουν εμπράκτως το περιβάλλον, αλλά και στηρίζουν τους Ελληνες απέναντι στην ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους ωφελούμενους υπολογίζεται να υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού περίπου κατά 65%.

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

– Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας

– Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ

– Μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο

– Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00.

Προϋποθέσεις ένταξης

– Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

– Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

– Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση.

– Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας των επιλέξιμων ωφελουμένων να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

– Οι δυνητικοί ωφελούμενοι να μην έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ