close search results icon

Ανατατάξεις στον ΕΛΓΑ προκαλεί το… προανθικό, μέχρι την Τρίτη η πληρωμή

Ανατατάξεις στον ΕΛΓΑ προκαλεί το… προανθικό, μέχρι την Τρίτη η πληρωμή

πί του θέματος έχει ήδη ψηφιστεί (αρχές Ιουλίου) από τη Βουλή τροπολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα προκαταβολών αποζημιώσεων για καλλιέργειες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές την Άνοιξη του 2021 στο προανθικό στάδιο.

Η αρχική ερμηνεία της τροπολογίας από την υπηρεσιακή δομή του ΕΛΓΑ είχε ως αποτέλεσμα την μη εκτέλεση της σχετικής πίστωσης ύψους 23 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία αντιδράσεων εκ μέρους των δικαιούχων αγροτών.

Νεώτερες πληροφορίες θέλουν τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να πείθονται τελικά περί της πληρότητας της τροπολογίας και να αναγνωρίζουν την ανάγκη να τρέξει άμεσα και στο σύνολό της η πληρωμή των αποζημιώσεων στο σύνολο της προβλεπόμενης δαπάνης, ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Agronews, η σχετική πίστωση αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανότατα την Τρίτη 9 Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας, δηλαδή πριν τον 15αύγουστο.

Με αφορμή τη σχετική τροπολογία σε προηγούμενο άρθρο το Agronews έγραφε:

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στην εν λόγω πληρωμή η οποία αναμενόταν επί σχεδόν ένα χρόνο από τους παραγωγούς ήταν να ψηφιστεί σχετική τροπολογία, κάτι που έγινε την Τρίτη 12 Ιουλίου στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή η τροπολογία που αφορά στη δυνατότητα προκαταβολών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για καλλιέργειες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές του παγετού «Άνοιξη ‘21» και οι οποίες ευρίσκοντο στο προανθικό στάδιο.

«Η κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΕΛΓΑ δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να αποζημιώσει τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά στο προανθικό στάδιο. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στην αναγκαιότητα υπερψήφισης της τροπολογίας.

Το κόστος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν υπολογίζεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.

πηγή agronews 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ