close search results icon

Αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας: Τι σπίτι νοικιάζεις στη Θεσσαλονίκη με 300 ευρώ

Αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας: Τι σπίτι νοικιάζεις στη Θεσσαλονίκη με 300 ευρώ

Δυσκολότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αναμένεται και φέτος η προσπάθεια των φοιτητών που θα έρθουν να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη, να βρουν το κατάλληλο σπίτι με προσιτό κυρίως ενοίκιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Η αναζήτηση από πλευράς των οικογενειών θα ξεκινήσει από νωρίς με το κόστος των ενοικίων να φαίνεται απλησίαστο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ και η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλες για φοιτητές, άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι ελάχιστη στο σύνολο των περιοχών της Θεσσαλονίκης. Ακίνητα αντιθέτως σε καλή κατάσταση και σε πιο προσιτή τιμή, όπως είναι αναμενόμενο είναι λίγα για τους υποψήφιους ενοικιαστές-φοιτητές.

Ειδικότερα, στις περιοχές του κέντρου της πόλης (Ιστορικό Κέντρο, Ροτόντα, Καμάρα, Πανεπιστήμια, Αγίας Σοφίας, Αγίου Δημητρίου, πάνω και κάτω από την Εγνατία κτλ.), όπου αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να βάλουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου με χαμηλό κόστος είναι ακόμη πιο δυσεύρετες προς μίσθωση.

Κάνοντας μια έρευνα στις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, διαπιστώθηκε ότι οι προσφερόμενες κατοικίες άνω του 1ου ορόφου που είναι κυρίως γκαρσονιέρες, ανάλογα βέβαια την περιοχή και την απόσταση από το κέντρο της πόλης έχουν ζητούμενο ενοίκιο έως 300 ευρώ, με το μέγεθος να ξεκινά από 15 τετραγωνικά μέτρα και να φτάνει τα 45 τ.μ. Σε μεγάλο ποσοστό είναι επιπλωμένες με το σύνολο των οικοσυσκευών, μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες.

Ενδεικτικά:

– Στούντιο/γκαρσονιέρα 15 τ.μ., 5ου ορόφου, στο Ιστορικό Κέντρο κοστίζει 250 ευρώ/ μήνα.

– Στούντιο/γκαρσονιέρα 18τ.μ., 1ου ορόφου στην Αγίας Σοφίας κοστίζει 270 ευρώ/ μήνα.

– Στούντιο/γκαρσονιέρα 20τ.μ., 8ου ορόφου κατάλληλο για φοιτητές στην Αγίου Δημητρίου φτάνει τα 300 ευρώ/ μήνα.

– Στούντιο/γκαρσονιέρα, 20τ.μ., στο ισόγειο και στην περιοχή Διοικητήριο κοστίζει 300 ευρώ/ μήνα.

– Στούντιο/γκαρσονιέρα 26τ.μ., 4ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο στην Καμάρα με έτος κατασκευής το 1978, κοστίζει 300 ευρώ/ μήνα.

Μπορεί ακόμη να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στο Βαρδάρη όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες. Με βάση τα παραπάνω επομένως ο φοιτητής που θα ψάχνει σπίτι σε περιοχές του κέντρου, προκειμένου να «κρατήσει» το ενοίκιο κάτω από 300 ευρώ θα πρέπει να στραφεί και προς ακίνητα είτε κάτω του 1ου ορόφου, είτε παλιάς κατασκευής.

Η εικόνα στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, η αναζήτηση φοιτητικών κατοικιών στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και κοντά στα πανεπιστήμια όπως Ιπποκράτειο, Φάληρο, Ανάληψη, Μπότσαρη, 25η Μαρτίου, Άνω και Κάτω Τούμπα ξεκινά με ενοίκιο από 200 ευρώ και άνω τον μήνα. Στις περιοχές αυτές οι φοιτητές που θα επιλέξουν ακίνητα άνω του πρώτου ορόφου, θα αντικρίσουν επιπλωμένα σπίτια από 18 τ.μ. έως και 40 τ.μ. και σε πιο χαμηλές τιμές με ενοίκιο έως και 300 ευρώ.

Για παράδειγμα:

– Γκαρσονιέρα 30τ.μ. 1ου ορόφου στην περιοχή Φάληρο – Ιπποκράτειο με έτος κατασκευής το 1979 και πλήρως ανακαινισμένη κοστίζει 300 ευρώ/ μήνα.

– Στούντιο/γκαρσονιέρα, 30τ.μ., 1ου ορόφου στην περιοχή Ανάληψη-Μπότσαρη με έτος κατασκευής το 1977 και έτος ανακαίνισης το 2018 κοστίζει 300 ευρώ/ μήνα.

– Στούντιο, 21τ.μ. 3ου ορόφου στην Άνω Τούμπα με έτος κατασκευής το 2000 και σε άριστη κατάσταση κοστίζει 250 ευρώ/ μήνα.

– Στούντιο/γκαρσονιέρα, 18τ.μ. 1ου ορόφου στην Μαρτίου με έτος κατασκευής το 1975 και δίπλα στη θάλασσα κοστίζει 270 ευρώ/ μήνα.

– Στούντιο/γκαρσονιέρα, 25τ.μ. 2ου ορόφου, επιπλωμένο στην Κάτω Τούμπα με έτος κατασκευής το 1990, κοστίζει 300 ευρώ/μήνα.

Πιο οικονομικές επιλογές υπάρχουν τέλος στη δυτική Θεσσαλονίκη, οι οποίες ναι μεν βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα πανεπιστήμια αλλά οι φοιτητές θα συναντήσουν καλύτερες τιμές ενοικίων, όπως για παράδειγμα στον Εύοσμο όπου ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 50τ.μ. στον 1ο όροφο με έτος κατασκευής το 2005 και με τιμή στα 280 ευρώ/ μήνα.

thesstoday

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ