close search results icon

Αναζητούν συγκλίσεις στο Παρίσι για να μπει τέλος στη σφαγή

Η δυτική πλευρά εκτιμά ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Αναζητούν συγκλίσεις στο Παρίσι για να μπει τέλος στη σφαγή

Οι φρικαλεότητες κατά των Παλαιστινίων και η επικείμενη εισβολή στη Ράφα, αυξάνουν την πίεση και στις δυτικές χώρες για την εξεύρεση λύσης, παρά την αμετακίνητη στάση του Ισραήλ.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στη γαλλική πρωτεύουσα σήμερα, όπου θα λάβει χώρα ένας ακόμη γύρος διαβουλεύσεων με εκπροσώπους από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, αλλά όχι από τη Χαμάς.

Η δυτική πλευρά εκτιμά ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας, παρά την αδιάλλακτη στάση που κρατά το Τελ Αβίβ και παρά τις αντιρρήσεις που συνεχίζει να εκφράζει η ισλαμιστική οργάνωση.

Στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ συμμετέχουν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και θα συναντηθούν με τον διευθυντή της CIA, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον ανώτερο αξιωματούχο πληροφοριών της Αιγύπτου, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να είναι η πιο σημαντική εξέλιξη προς μια εκεχειρία.

Την τελευταία φορά που αντίστοιχες διαβουλεύσεις έγιναν στο Παρίσι, στα τέλη Ιανουαρίου, έφεραν το προσχέδιο για την πρώτη εκτεταμένη κατάπαυση πυρός σε συμφωνία Ισραήλ και ΗΠΑ. Η Χαμάς τότε έκανε αντιπρόταση, την οποία ο Νετανιάχου απέρριψε κατηγορηματικά.

Η πίεση προς το Ισραήλ και τη Χαμάς αυξάνεται, υπάρχουν καταγεγραμμένες μεγάλες ανησυχίες για την επικείμενη επίθεση στη Ράφα που θα επιδεινώσει μια ήδη ανυπολόγιστων διαστάσεων ανθρωπιστική τραγωδία. Την ίδια στιγμή η έναρξη του Ραμαζανιού σε περίπου τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εστίες έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να ανάψει φλόγες σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς έχει τέσσερα τάγματα μέσα ή στα περίχωρα της Ράφα και πως η επίθεσή του θα ξεκινήσει σύντομα εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τον στενό της σύμμαχο να μην προχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι επιμένει στον δρόμο του βέτο σε κάθε ψήφισμα που τίθεται στον ΟΗΕ.

Η Ράφα, άλλωστε, εκτός από το «σπίτι» περισσότερων από 1 εκατομμύριο κατατρεγμένων, αποτελεί και το μοναδικό σημείο από το οποίο μπαίνει η βοήθεια που φθάνει στη Γάζα και η οποιαδήποτε αιματηρή επιχείρηση θα εντείνει την επισιτιστική και υγειονομική κρίση.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, τηρεί στάση αναμονής και αναμένει από ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο Παρίσι.

«Έχουμε συζητήσει την πρότασή μας με τους Αιγύπτιους και περιμένουμε μέχρι να επιστρέψουν από το Παρίσι» δηλώνει στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες για μια σειρά από φάσεις κατάπαυσης πυρός με παράλληλη απελευθέρωση ομήρων έχουν καταρρεύσει αρκετές φορές, αναλυτές εκτιμούν ότι και οι δύο πλευρές μπορεί πλέον να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις.

Η Χαμάς, μετά από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή σφαγή, βλέπει οργανώσεις όπως η Χεζμπολά να μην ρισκάρουν ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ, ενώ ήδη έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, ακόμη και ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του είναι υπόλογος σε ένα κομμάτι της διεθνούς κοινότητας, ενώ βλέπει τη σχέση του με τον Τζο Μπάιντεν να παρουσιάζει ρωγμές, την ώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρότατης κριτικής στο εσωτερικό της χώρας του, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το θέμα των ομήρων. Υπολογίζεται, άλλωστε, ότι περίπου 30 – 50 όμηροι έχουν χάσει τις ζωές τους, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται, ενώ συγγενείς και εκπρόσωποι όσων παραμένουν εν ζωή φωνάζουν πως ο χρόνος τελειώνει.

Μια συμφωνία, πάντως, θα πρέπει να περιλαμβάνει επίπονες παραχωρήσεις από το Ισραήλ, όπως η απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά και αποχώρηση από τη Γάζα, θέμα για το οποίο θα πρέπει να πάει κόντρα στους ακροδεξιούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, άλλωστε, από την έναρξη της σφαγής στη Γάζα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς θα την αναγκάσει σε υποχωρήσεις και απελευθέρωση ομήρων, αλλά όχι μόνο έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν φαίνεται να έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σε κανένα σημείο της Γάζας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κι ενώ μόνο σήμερα καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε ένα τρομακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.

Πώς μπορεί το σχέδιο αυτό που προβλέπει, ουσιαστικά, κυβέρνηση – μαριονέτα στην Παλαιστίνη, να συνδυαστεί με μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός και ειρήνευσης μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντας μετά από ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία. | (AP Photo/Adel Hana)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ