close search results icon

Ανέγερση Ιερού Ναού στη Σκύδρα: Τρίκλητη Θολοσκέπαστη Σταυροειδής μετά Τρούλου

Η οικονομοτεχνική μελέτη και η πρόταση για Κινητή Μονάδα Επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας

Ανέγερση Ιερού Ναού στη Σκύδρα: Τρίκλητη Θολοσκέπαστη Σταυροειδής μετά Τρούλου

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο Σκύδρας δια του προέδρου του Αρχιμανδρίτη Αντώνιου Κορέστη δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό έγγραφο με τις εξελίξεις στο θέμα της ανέγερσης Ιερού Ναού στο Ντεκοβίλ απαντώντας ουσιαστικά σε προγενέστερο δημοσίευμα. Το ζήτημα παίρνει εκ νέου διαστάσεις μιας και ο κ. Πεφτούλιος Κακουλίδης επανέρχεται, αυτή τη φορά και με οικονομοτεχνική μελέτη, μια εκκρεμότητα που είχε σημειώσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο στο κείμενο του. Η μελέτη έχει σχέδιο και προϋπολογισμό ενώ παράλληλα προτείνεται και μια ακόμη ιδέα που να συνδυάζει τις επιθυμίες του αείμνηστου δωρητή κ. Βογιατζέρη Δημήτριου.

Διαβάστε την επιστολή του κ. Κακουλίδη η οποία κοινοποιείται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη:

ΘΕΜΑ: ΙΔΡΥΣΗ «ΒΟΓΙΑΤΖΕΡΕΙΑΣ» ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ και ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ στη θέση «ΝΤΕΚΟΒΙΛ» «DΕCAUVILLE» στο Δήμο Σκύδρας κατόπιν χρηματικής αρωγής δυνάμει της διατάξεως τελευταίας βουλήσεως του αείμνηστου συμπολίτη μας κ. ΒΟΓΙΑΤΖΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ως προκύπτει από τη διαθήκη του.

Πάτερ Αντώνιε,

Εν συνέχεια της από 01/10/2023 ανακοίνωσης του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου έχω να αναφέρω προς εσάς τα εξής:

1) Εάν ο τέως ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ κ. ΧΟΪΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ δεν είχε απορρίψει και απαξιώσει εμένα όχι μόνο ως τεχνικό επιστήμονα, ειδικότερα διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό του Δήμου, αλλά και ως άνθρωπο, εάν εσείς που πριν ακόμη από το έτος 2003 ψάχνετε έως και σήμερα να βρείτε οικόπεδο για την ανέγερση Ιερού Ναού, όπως άλλωστε δηλώνετε, απευθυνόσασταν σε έμενα ή με ρωτούσατε έστω και μία φορά από τη στιγμή που γνωρίζατε την ιδιότητα μου ως Πολιτικό Μηχανικό σε θέση ευθύνης του Δημοσίου Τομέα, τότε κι εγώ θα σας απαντούσα πως ήδη από το έτος 1997 είχα προβεί στην τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως και του χαρακτηρισμού τω δύο (2) τεμαχίων, 356 και 357 οικοπέδων, σε χώρο εκκλησίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμό ΦΕΚ 416Δ΄/26-05-17 και υπ’ αριθμό 71764/96/04-04-1997 απόφαση Νομάρχη Πέλλας. (Συν.1)

Επομένως, ενώ από το έτος 1997 είχα ‘‘βρει’’ οικόπεδα, εσείς όπως δηλώνετε μέχρι σήμερα, ήτοι 26 χρόνια μετά, συνεχίζετε να βρίσκεστε στη διαδικασία αναζήτησης τους.

Στο συγκεκριμένο σημείο αξίζει να σημειωθεί και μία ουσιώδης διαφορά κινήτρων: Όπως αναφέρατε, επί της Δημαρχίας του κ. ΧΟΪΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ θα κάνατε μία ανταλλαγή οικοπέδων με το Δήμο Σκύδρας, δηλαδή θα προβαίνατε σε μία κατά βάση οικονομική συναλλαγή με το Δήμο Σκύδρας.

Σε αντίθεση, με εμένα που τακτοποίησα και ουσιαστικά προσέφερα τα οικόπεδα στον τόπο και στην Εκκλησία χωρίς κανένα τίμημα, παρέχοντας καθετί στο πλαίσιο των δυνάμεων μου αφιλοκερδώς χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ, ούτε καν τις φωτοτυπίες.

Πάτερ Αντώνιε,

η προσφορά μου δε μένει μόνο στα στενά όρια του χαρακτηρισμού του οικοπέδου, αλλά στην κατ’ ουσία απόκτηση των οικοπέδων από τη Μητρόπολη, που θα τα αποκτήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία επεστράφησαν σε αυτό από την υπό εκκαθάριση ΄΄ Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Έδεσσας΄΄ με αποκλειστικά και μόνο ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

Επίσης, σας επισημαίνω την αξία της κατά τα ανωτέρω προσφοράς μου, διότι ακόμη και μεγαλύτερο να ήταν το χρηματικό ποσό, που είναι διαθέσιμο, εάν εγώ δεν είχα βρει και τακτοποιήσει πολεοδομικά τα οικόπεδα αυτά, δε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

2) Πάτερ Αντώνιε,

στη 2η ενότητα αναφέρεται «όπως έχει υπονοηθεί από κάποιους» και είμαι σίγουρος ότι αναφέρεστε στο πρόσωπό μου.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι στη ζωή μου πάντα ήμουν ξεκάθαρος τόσο στις σκέψεις και στο λόγο μου όσο και στις πράξεις μου.

Η στάση μου αυτή δημιούργησε αντιπάθειες και ενδεχομένως και εσείς ανήκετε σε αυτούς που τρέφουν προς εμένα τέτοιου είδους αισθήματα. Ως άνθρωπος ευθύς, λοιπόν, δεν έχω ανάγκη να υπονοήσω το οτιδήποτε, διότι δεν είμαι εγκλωβισμένος λόγω συμφερόντων σε καμία κάστα και δίκτυο ανθρώπων.

Είμαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, όπως οφείλει να ενσαρκώνεται το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ.

Είμαι ΠΙΣΤΟΣ στο δόγμα της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας και με τις πράξεις μου νιώθω ότι πραγματώνω το χρέος μου ως χριστιανός απέναντι στους συνανθρώπους μου και το Θεό.

Επομένως, «το υπονοώ» δε ανήκει στα ρήματα που μπορούν να εκφράσουν τις ενέργειές μου.

Πιο συγκεκριμένα, η διαθήκη του αείμνηστου ΒΟΓΙΑΤΖΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ αναφέρει: με σκοπό την ανέγερση και παράδοση στο εκκλησίασμα της πόλης της Σκύδρας Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου που θα κτιστεί σε κεντρικό σημείο της πόλης της Σκύδρας στη μνήμη των γονέων μου Αθανασίου και Μαρίας Βογιατζέρη. Ρητά ορίζεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας διάθεσης κεντρικού γηπέδου στην πόλη της Σκύδρας κατάλληλου για την ανέγερση Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου εντός διετίας, από τη δημοσίευση της παρούσας διαθήκης μου, τότε επιθυμώ τα άνω χρηματικά ποσά να διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ανέγερση Νοσοκομείου για τους πολίτες της Σκύδρας με ονομασία «Βογιατζέρειο Νοσοκομείο Σκύδρας» (συν.2).

Όπως αντιλαμβάνεστε• εάν τα χρήματα δε δοθούν για την οικοδόμηση της εκκλησίας, τότε πρέπει να δοθούν για την ανέγερση νοσοκομείου, το οποίο όμως δε συνάδει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας διότι ήδη υφίσταται νοσοκομείο στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Με συνέπεια να μη μπορούν να απορροφηθούν τα χρήματα που διέθεσε ο εκλιπών μέσω της διαθήκης του και για άλλους σκοπούς που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, όπως επιθυμούσε.

Σας αναφέρω ΕΥΘΕΩΣ χωρίς να ΥΠΟΝΟΩ ΤΙΠΟΤΕ ότι τόσο η διαθήκη του κ. Λεόντιου Σιδηρόπουλου όσο και του κ. Δημήτριου Βογιατζέρη είναι ίδιες επί τας διαδικασίας εκτελέσεως.

Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στο ότι στη μια διαθήκη υπάρχει μονομελής και στην άλλη τριμελής διαχειριστική επιτροπή.

Επιπρόσθετα, οφείλω να αναφέρω ένα πραγματικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός. Τα χρήματα του κ. Λεόντιου Σιδηρόπουλου δε δόθηκαν ως οριζόταν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου, αλλά σε οφειλές του ΙΚΑ και το διαμέρισμα που άφησε ως κληροδότημα βγαίνει σε πλειστηριασμό συμφώνα με το από 26-10-2023 έγγραφο της ΕΦΚΑΠΠ (Συν . 3).

Βέβαια, δεν ταυτίζω τις δύο καταστάσεις και αυτό γιατί έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην τριμελή επιτροπή.

3) Στην 3η ενότητα αναφέρεται ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ενήργησε πολύ πριν την επιστολή μου. Το γεγονός αυτό είναι μικρής σημασίας, επειδή ο βασικός σκοπός είναι η ανέγερση του Ιερού Ναού και όχι μίας μικρής εκκλησίας. Οι ανθρώπινες αυτές διενέξεις και διαφορές είναι άνευ ουσίας, αφού υποβαθμίζουν το Σκοπό. Δεν έχει καμία σημασία εν τέλει αν ενεργήσατε πριν ή μετά την επιστολή μου.

4) Όσον αφορά τα κατά την 4η ενότητα σας πληροφορώ ότι ήδη έχω καταθέσει την οικονομοτεχνική μελέτη στη Μητρόπολη Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας την οποία και σας αποστέλλω μαζί με τα σχέδια της. (ΣΥΝ.4)

Ο συγκεκριμένος τύπος εκκλησίας είναι τρίκλητη θολοσκέπαστη σταυροειδής μετά τρούλου, το εμβαδόν της είναι 319,90 τ.μ., γιατί δεν είναι δυνατό να κατασκευασθεί μικρότερη εκκλησία, αν υπολογίσουμε τη χωροταξία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και τους πολίτες που πρέπει να εξυπηρετήσει. Ο προϋπολογισμός της φθάνει στο ποσό των 926.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. .---

Φυσικά και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μπορεί να επιλέξει κάποιον άλλον τύπο εκκλησίας.

ekklisia1.JPG


Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών και τη χωροταξική κάλυψη των αναγκών χρειάζεται ο ναός να είναι εμβαδού τουλάχιστον 300 τ.μ., διαφορετικά θα μιλάμε για παρεκκλήσι.

Οποιοσδήποτε τύπος ναού και αν κατασκευασθεί θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στις 900.000 Ευρώ με κάποιες αποκλίσεις ανάλογα με τον τύπο.

Επομένως, με το υπόλοιπο ποσό εκ του 1.300.000 Ευρώ που αν συμπεριλάβουμε και την έκπτωση του έργου, σαφώς και θα είναι άνω των 400.000 Ευρώ. --------

Ποσό με το οποίο μπορεί να καλυφθεί η αδήριτη ανάγκη για ίδρυση και λειτουργία Κινητής Μονάδας ΕΚΑΒ στην Π.Ε. Πέλλας για προχωρημένη υποστήριξη σε συμβάντα στα οποία ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς δεν υπήρξε ποτέ σχετική διαθεσιμότητα στην ευρύτερη περιοχή σε επίπεδο παροχής Προνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής φροντίδας.

Οι Κινητές Μονάδες ΕΚΑΒ στελεχώνονται από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στην Επείγουσα Ιατρική και πληρώματα-διασώστες και είναι εφοδιασμένες με εξειδικευμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα για προχωρημένη υποστήριξη και σταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργιών βαρέων πασχόντων και είναι κατάλληλες για εξειδικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς.

Η πόλη της Σκύδρας βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία της Π.Ε. Πέλλας και η ενδεχόμενη λειτουργία κεντρικού σταθμού ΕΚΑΒ στο σημείο δε θα εξυπηρετούσε μονάχα άμεσα τους κατοίκους του Δήμου, αλλά θα ήταν ευεργετική για όλους τους πολίτες του Νομού. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σε συμπολίτες μας και η ανταπόκριση στην κλήση του ΕΚΑΒ δεν ήταν η ταχύτερη δυνατή.

Και εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υφίσταται στο παλαιό στρατόπεδο Σκύδρας χώρος του παλιού στρατιωτικού ελικοδρομίου και έτσι να υπάρχει η δυνατότητα και αερομεταφοράς .

O προϋπολογισμός ''ΒΟΓΙΑΤΖΕΡΕΙΑ'' Κινητή Μονάδα Επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας είναι:

1)προμήθεια ενός 4 Κινητή Μονάδα Επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας 4x4 ασθενοφόρου μονάδας 90.000 ΕΥΡΩ

2)απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός επείγουσας ιατρικής 40.000 ΕΥΡΩ εκτιμώμενο κόστος

3)διαμόρφωση του χώρου του Κεντρικού αυτού Σταθμού 30.000 ΕΥΡΩ ο οποίος βέβαια θα μπορούσε να βρίσκεται και στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Σκύδρας.

ΣΥΝΟΛΟ 160.000 ΕΥΡΩ

Επομένως η δαπάνη για την ανέγερση του ιερού ναού αλλά και τη λειτουργία των δυο (2) μονάδων προνοσοκομειακής φροντίδας ανέρχονται στο ποσό των

1) την ανέγερση του ιερού ναού 926.000

2) 2 Κινητές Μονάδες Επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας

2τεμ * 130.000 260.000

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.186.000ΕΥΡΩ

Επομένως, η χρηματοδότηση από τη διαθήκη του κ. ΒΟΓΙΑΤΖΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ των 114.000ευρώ για απρόβλεπτες εργασίες

Εξυπακούεται ότι από σεβασμό στη μνήμη του δωρητή θα ήταν πρέπον να δοθεί αντίστοιχη ονοματοδοσία ως ''ΒΟΓΙΑΤΖΕΡΕΙΑ'' Κινητή Μονάδα Επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Με αυτόν τον τρόπο θα εκπληρωθεί και ο δεύτερος σκοπός του διαθέτη.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες όσον αφορά την αναγνώριση της προσφοράς και των μέχρι τώρα ενεργειών μου εκ μέρους σας. Θα ήθελα όμως να σας διορθώσω ως προς το βαθμό της συμμετοχής μου, διότι αυτή δεν αφορά μόνο το χαρακτηρισμό των εν λόγω οικοπέδων. Βασική μου μέριμνα υπήρξε και η ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης των ακινήτων, η επιστροφή τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης και εν τέλει η παραχώρησή τους στη Μητρόπολη.

Έτσι, όπως λογικά προκύπτει, οι προαναφερόμενες ενέργειες μου έχουν ύψιστη σημασία όσον αφορά την ανέγερση του Ιερού Ναού, διότι χωρίς αυτές ανεξαρτήτως της εύρεσης και του ύψους του χρηματικού ποσού το οποίο διατίθεται για την πραγμάτωση των έργων, δε θα ολοκληρωνόταν.

Συνημμένα:

1. Δημόσια Διαθήκη

2. ΦΕΚ 416/26-5-1997

3.Τοπογραφικό διάγραμμα

4. Τεχνική Έκθεση

Σκύδρα

Ο Συντάξας

Κακουλίδης Πεφτούλιος

Πολίτης Σκύδρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ