close search results icon

Ανέκρουσε πρύμναν η Μ. Γκάγκα για την εγκύκλιο που άναψε φωτιές

Οργισμένες αντιδράσεις γιατρών. 

Όπισθεν ολοταχώς απ' την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, που τελικά αποσύρει την επίμαχη εγκύκλιο για εφημερίες γιατρών ανεξαρτήτως ειδικότητας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στον ιατρικό κόσμο.

Έτσι, μετά τις χθεσινοβραδινές διευκρινίσεις πως η εγκύκλιος δεν αφορά τα τριτοβάθμια αλλά τα μικρότερα νοσοκομεία, και ότι επρόκειτο για εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ) σήμερα η Μίνα Γκάγκα αποσύρει την εγκύκλιο.

screenshot-2-vHv1G.png

Με νέα της απόφαση η αναπλ. υπουργός σημειώνει ότι «το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».

Τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ

«Μετά τις αντιδράσεις και το εξώδικο των γιατρών κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, η Μίνα Γκάγκα πήρε πίσω άρον άρον την εξωφρενική απαίτησή της να εφημερεύουν οι γιατροί όχι μόνο σε περιστατικά της ειδικότητάς τους, αλλά και σε περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητας τους.

Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν την ήττα τους επιχείρησαν να ασκήσουν πολιτική για την Υγεία όπως έκαναν τέσσερα χρόνια, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια γιατρούς και ασθενείς, με μόνο στόχο την απαξίωση της δημόσιας Υγείας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αυτή τη φορά λόγω εκλογών η κα Γκάγκα έκανε πίσω και έκρυψε την απόφασή της πίσω στο συρτάρι. Όμως την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία δεν θα μπορέσει να την κρύψει» υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης διακήρυττε τη ”δίκαιη πολιτική για την Υγεία”, το υπουργείο Υγείας έστελνε μια πρόσφατη κατάπτυστη και επικίνδυνη εγκύκλιο -που αναγκάστηκε να την πάρει πίσω μετά την κατακραυγή-, η οποία θεσμοθετούσε η περίθαλψη των ασθενών στα νοσοκομεία να γίνεται κι από άσχετες ειδικότητες» επισημαίνει σε σχόλιο του το ΚΚΕ.

«Μια πρόγευση για το τι είναι πραγματικά αυτή η πολιτική: Ένα σύστημα υγείας που το κράτος θα δίνει ακόμα λιγότερα και οι ασθενείς θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες τους στα κοράκια των ιδιωτικών ομίλων και στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα υγείας. Ενώ η ”αξιολόγηση των μονάδων υγείας”, που έθεσε ως προτεραιότητα, σημαίνει δομές που θα λειτουργούν σαν καλά μαγαζιά, με λιγότερο και ελαστικά εργαζόμενο προσωπικό και αύξηση των έμμεσων και άμεσων πληρωμών από τους ασθενείς-πελάτες» προσθέτει το σχόλιο του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ και ενίσχυση του αγώνα του λαού για να εμποδίσουμε τις εφημερίες ”πάμε κι όπου βγει”, την αντιλαϊκή πολιτική που προετοιμάζει νέα "Τέμπη" για την υγεία του λαού, για πλήρεις, σύγχρονες, ασφαλείς και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Οργισμένες αντιδράσεις γιατρών

Η απάντηση των γιατρών στην εγκύκλιο που έγινε γνωστή το Σάββατο ήταν άμεση και έντονη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απάντησαν με εξώδικο, χαρακτηρίζοντας την εγκύκλιο «άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ» που οδηγεί «όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις».

Η ΕΙΝΑΠ, πρόεδρος της οποίας είναι η «γαλάζια» Ματίνα Παγώνη, απαιτεί «την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου», καλεί τους «συνάδελφους Προέδρους και μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα (...)» και «όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας».

«Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Καλούμε όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων «εφημερίας τομέα»» τονίζει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ