close search results icon

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Ισπανία, περίπου 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν

Οι συνθήκες δεν βοηθούν το έργο των πυροσβεστών καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Πολύ νωρίς ξεκίνησε η φετινή περίοδος πυρκαγιών στην Ισπανία και ήδη η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς, που ξέσπασε χθες, Πέμπτη, μαίνεται ανεξέλεγκτη προκαλώντας απομακρύνσεις πολιτών.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην επαρχία Καστεγιόν, στα ανατολικά της χώρας και ανάγκασε περίπου 1.500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 18 αεροπλάνα και ελικόπτερα και περισσότεροι από 500 πυροσβέστες και στρατιώτες. Ο στρατός και το υπουργείο οικολογικής μετάβασης της χώρας ανέπτυξαν πρόσθετη υποστήριξη για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Οι συνθήκες δεν βοηθούν το έργο των πυροσβεστών καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται ενίσχυση των ανέμων και ο κίνδυνος για εκδήλωση νέων πυρκαγιών στην περιοχή αναβαθμίστηκε σε «ακραίος» σήμερα, Παρασκευή.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, AEMET, έγραψε στο Twitter ότι «οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την πρώιμη εποχή του έτους, ευνόησαν την ταχεία εξάπλωση της». Οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από 25 Κελσίου όταν ξέσπασε η φωτιά. Η υγρασία βυθίστηκε κάτω από το 30% μετά από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα στην περιοχή.

«Σήμερα η θερμοκρασία θα είναι 30 βαθμοί» ενώ βρισκόμαστε «μόλις στον Μάρτιο», τόνισε ο Μανόλο Νικολάς, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της επαρχίας της Καστεγιόν, στο δημόσιο ραδιοσταθμό RNE, επισημαίνοντας τις συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής».

Σε παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως μια τέτοια «πυρκαγιά τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά είναι μια επιπλέον απόδειξη της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βιώνει η ανθρωπότητα και η οποία πλήττει ιδιαίτερα χώρες όπως η δική μας».

«Το μόνο που μπορώ να ζητήσω» από τον πληθυσμό «είναι να επιδείξει τη μεγαλύτερη σύνεση» μπροστά σε «αυτή την τρομερή πυρκαγιά», επέμεινε υποσχόμενος να «διαθέσει όλους τους πόρους» για την κατάσβεσή της.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η φωτιά είχε ήδη κάνει στάχτη περίπου 7.500 στρέμματα γης.

Η ζώνη που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες βρίσκεται κοντά στην τουριστική τοποθεσία του Μοντανέχος, η οποία χρειάστηκε να εκκενωθεί ενώ τα ξενοδοχεία της ήταν γεμάτα, δήλωσε στο RNE ο δήμαρχός της, ο Μιγκέλ Σανταλίνας.

Το 2022, οι πυρκαγιές έκαψαν 757 χιλιάδες στρέματα γης στην Ισπανία, μια περιοχή σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περσινή χρονιά ήταν επίσης η πιο ζεστή στην Ισπανία από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ