close search results icon

Ανεπάρκεια και συγκάλυψη κατήγγειλε η Ζ. Κωνσταντοπούλου στη δίκη για το Μάτι

Ζήτησε άρση απορρήτου των επικοινωνιών. 

Ανεπάρκεια και συγκάλυψη κατήγγειλε η Ζ. Κωνσταντοπούλου στη δίκη για το Μάτι

Καταπέλτης για τις τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική, την ασυνεννοησία και τον κακό συντονισμό τις δύσκολες ώρες της πυρκαγιάς στο Μάτι, με βαριές αιχμές και για την κυβέρνηση και τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα περί «συγκάλυψης ευθυνών» ήταν σήμερα στο δικαστήριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη για την τραγωδία, επειδή είχε καταθέσει μήνυση λίγες μέρες μετά.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων για την ανεπάρκεια στην πυρόσβεση ότι επιδεινώθηκε δραματικά στο πλαίσιο της πολιτικής των μνημονίων, ενώ ειδκά για το μαύρο εκείνο απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018 παρατήρησε πως τα πυροσβεστικά οχήματα που επιχείρησαν στο Μάτι ήταν ελάχιστα. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι τα 20-40 οχήματα που λένε πως υπήρχαν ήταν ψίχουλα, υπογράμμισε.

Ζήτησε άρση απορρήτου των επικοινωνιών

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο να ζητήσει τις κλήσεις που έγιναν εκείνη την μέρα σε αρμόδιους: Αστυνομία και Πυροσβεστική.

«Εγώ θα το ζητούσα και αν ήμουν στη θέση σας, θα το ζητούσα άμεσα. Οι ώρες, η φωνή, οι κλήσεις καταγράφονται που έγιναν στο 100 και 199» είπε και διερωτήθηκε σκωπτικά γιατί δεν έχουν καταγραφεί όλες οι επικοινωνίες μεταξύ των επιχειρησιακά υπεύθυνων.

«Πρόκειται όπως αναφέρεται σε κακή λειτουργία των συστημάτων ή για αποφυγή καταγραφής μέσω κινητού;» διερωτήθηκε συγκεκριμένα. Η γνωστή δικηγόρος σχολίασε ότι «για πρώτη φορά που το συνάντησα αυτό είναι στη δίκη της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, για να μην καταγράφεται επίσημα η επικοινωνία. Αυτό ήταν το 2008. Το να συνεχίζεται η πρακτική το 2018, οι ίδιες αξιόποινες πρακτικές, απελπίζει αλλά και κατατοπίζει. Γιατί; Γιατί οι αρμόδιοι δεν τιμωρούνται ποτέ και από κανέναν».

Επιπλέον, παρατήρησε ότι «δεν έχει γίνει καμία άρση των επικοινωνιών, μόνο κάποιες εξερχόμενες κλησεις του Ματθαιόπουλου». «Για να δούμε ποιος επικοινώνησε με ποιον και πώς», επέμεινε.

Καταγγελίες για συγκάλυψη

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, στην υπόθεση της τραγωδίας «ακόμη και σήμερα οργιάζει το παρασκήνιο και τα κίνητρα είναι σοβαρά και αφορούν πρώην και νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα». Η μάρτυρας, αναφερόμενη σε «επιχείρηση συγκάλυψης» των ευθυνών, κατήγγειλε πως ο σύντροφος της κατηγορούμενης στην δίκη, πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, προσέγγιζε θύματα της φονικής πυρκαγιάς ως εκπρόσωπος της περιφέρειας στο περιθώριο της δίκης.

«Ο Στέφανος Κολοκούρης έγινε αρχηγός και είχε την ευθύνη για τις φωτιές στην Εύβοια, (σ.σ. αποστρατεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022) ο Χρήστος Λάμπρης που είναι επίσης κατηγορούμενος είναι επιτελάρχης σήμερα στην Πυροσβεστική. Αυτοί οι λίγοι που έφτασαν να είναι εδώ κατηγορούμενοι, ανεβαίνουν στην ιεραρχία και πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι οργιάζει το παρασκήνιο ακόμα και τώρα;» είπε η μάρτυρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα».

«Από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας εθεωρείτο μείζον ζήτημα η φωτιά στην Κινέτα. Όταν υπάρχει κίνδυνος 4 πυρκαγιάς στην Αττική, δεν αφήνει κανείς την πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός εν μέσω εξέλιξης της πυρκαγιάς στη Κινέτα, πάει να βραβευτεί με τον Ζάεφ. Όταν προκύπτει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όλοι πρέπει να είναι "εφ' όπλου λόγχη". Ο κ. Τσίπρας, όπως προκύπτει από δημοσιεύσεις, κοιτάει στο κινητό τον χάρτη Αττικής γύρω στις οκτώ παρά είκοσι το βράδυ. Έχει ενημερωθεί. Παραμένει στη Βοσνία, και μετά επιστρέφει στην καμένη γη και η πρώτη του δήλωση είναι "διέκοψα εσπευσμένα το ταξίδι μου". Όταν παίζεται τέτοιο κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκαλο την υπόθεση αυτή…Καμία παραίτηση, κανείς δεν είχε την ευθιξία να πει "έχω ευθύνη". Είναι συγκλονιστικό. Δεν υπήρξε ένας να πει "φεύγω", από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φέρει πίσω τους ανθρώπους που χάθηκαν», τόνισε η μάρτυρας.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έκανε επίσης λόγο για «πρόβλημα λογοδοσίας» σε αυτή τη δίκη.
Απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρχαν από συνηγόρους υπεράσπισης, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι επιχειρούν να την εμποδίσουν να αναφερθεί στην διάσταση τη υπόθεσης που αφορά την επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών.
«Μόνο μια ακέραιη ευσυνείδητη δικαστική αντίδραση μπορεί να την ανατρέψει. Μην έχετε καμία αμφιβολία, τη δική αυτή την περίμεναν οι άνθρωποι 4,5 χρόνια. Την απόφαση της δικαιοσύνης την περιμένουν μέχρι σήμερα. Και περιμένουν ένα δείγμα ότι δε στρατεύεται τελικά η δικαιοσύνη με εκείνους που τους κορόιδεψαν τους περιφρόνησαν, τους θυματοποόησαν, αλλά με εκείνους που είναι με το κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε ακόμα και υποστήριξε ότι «ευθύνονται η αστυνομία, οι λιμενικοί, οι αυτοδιοικητικοί, η κυβέρνηση, και ο τότε πρωθυπουργός».

Αντιδράσεις

Η μάρτυρας προκάλεσε κατά την εξέταση της σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, κάποιοι εκ των οποίων αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ άλλοι προανήγγειλαν πως όταν ολοκληρωθεί η εξέταση της κ. Κωνσταντοπούλου θα ζητήσουν να μην λάβει υπόψη του το δικαστήριο την κατάθεση της.

Στις αντιδράσεις των υπερασπιστών, αντέδρασαν κάτοικοι του Ματιού που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση οι οποίοι φώναξαν προς την υπεράσπιση ότι θέλουν να ακούσουν τη μαρτυρία της κ. Κωνσταντοπούλου.

Η εξέταση της μάρτυρα θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ