Ανεβατή ζύμη – Η βασική συνταγή της παράδοσης για πίτες

Με μία ζύμη ανεβατή μπορούμε να φτιάξουμε από τάρτες μέχρι πίτες, κριτσίνια και μπατόν σαλέ.
Υλικά
600 γρ. αλεύρι δυνατό 70%
15 γρ. αλάτι
5 γρ. μαγιά ξηρή
350 ml νερό χλιαρό
3 γρ. ζάχαρη
Tips
Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με μπαχαρικά ή βότανα, ανάλογα την πίτα μας. Για παράδειγμα, σε μία χορτόπιτα προσθέτουμε σκόνη μάραθου, σε μία κρεατόπιτα, μπαχάρι κ.ά.
Βήμα 1
Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 60 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει και να φουσκώσει.
Βήμα 2
Σε λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.
Βήμα 3
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό έως να έχουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.
Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Βήμα 4
Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Δήμος Κιλκίς- Ποδηλατικοί αγώνες δρόμου ατομικής χρονομέτρησης στις Μουριές
16 Σεπτεμβρίου 2025 -
Ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ για την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
16 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ