close search results icon

Ανεβατή ζύμη – Η βασική συνταγή της παράδοσης για πίτες

Ανεβατή ζύμη – Η βασική συνταγή της παράδοσης για πίτες

Με μία ζύμη ανεβατή μπορούμε να φτιάξουμε από τάρτες μέχρι πίτες, κριτσίνια και μπατόν σαλέ.


Υλικά

600 γρ. αλεύρι δυνατό 70%

15 γρ. αλάτι

5 γρ. μαγιά ξηρή

350 ml νερό χλιαρό

3 γρ. ζάχαρη

Tips

Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με μπαχαρικά ή βότανα, ανάλογα την πίτα μας. Για παράδειγμα, σε μία χορτόπιτα προσθέτουμε σκόνη μάραθου, σε μία κρεατόπιτα, μπαχάρι κ.ά.


Βήμα 1

Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 60 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει και να φουσκώσει.

Βήμα 2

Σε λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.

Βήμα 3

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό έως να έχουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου

Βήμα 4

Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο πριν τη χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.

cantina.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ