close search results icon

Ανοίγει τα σύνορα η Λευκορωσία για τα ελληνικά πυρηνόκαρπα

Ανοίγει τα σύνορα η Λευκορωσία για τα ελληνικά πυρηνόκαρπα

Η Λευκορωσία παρέτεινε το εμπάργκο σε προϊόντα διατροφής από δυτικές χώρες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση της 27ης Ιουνίου 2022.

Η απαγόρευση εισαγωγής ισχύει από την αρχή του 2022 για μια σειρά προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.α.).

Από το αρχικό διάταγμα όμως σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.), ενώ με τη νέα απόφαση προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων μεταξύ άλλων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «χαιρετίζουμε αυτή την εξαίρεση και χρειάζεται μεγαλύτερη διευκρίνιση για την πραγματοποίηση εξαγωγών μετά την 1/7/2022. Ο Ιούλιος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μήνες για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών.

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα κεράσια, θα είναι τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν και θα πρέπει η ευκαιρία, που παρουσιάζεται από την εξαίρεση του συνεχιζόμενου μέχρι 31/12/2022 εμπάργκο της Λευκορωσίας, να δραστηριοποιήσει το εξαγωγικό μας εμπόριο και προς αυτόν τον προορισμό».

Παϊσιάδης Σταύρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ