close search results icon

Ανοίγουν δρόμο στα τρακτέρ για Αθήνα, αλλά υπό όρους

Ποιοι είναι αυτοί, τι θα γίνει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. 

Ανοίγουν δρόμο στα τρακτέρ για Αθήνα, αλλά υπό όρους

Το πρώτο «όχι» από πλευράς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην αγροτοκτηνοτροφική απόβαση στο Σύνταγμα, διαδέχτηκε υπό την πίεση της άκαμπτης στάσης των μπλόκων, η έγκριση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον ερχομό των διαδηλωτών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην Αθήνα, αλλά με προϋποθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο κτίριο του υπουργείου επί της λεωφόρου Κατεχάκη, παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε, για την αποφυγή όξυνσης του κλίματος, να αρθεί το αρχικό «μπλόκο». Τέθηκαν ωστόσο, ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. από το σημείο από όπου θα ξεκινήσουν μέχρι και την πλατεία Συντάγματος και αντίστροφα
  • Ανά 30 τρακτέρ θα πρέπει να υπάρχει όχημα που θα μπορεί να διαχειριστεί τυχόν προβλήματα ή ζημίες
  • Θα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος εισόδου στον αστικό ιστό και συγκεκριμένο δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί
  • Να βρίσκονται σε οριοθετημένο χώρο στο Σύνταγμα
  • Να παραμείνει ανοιχτή μια λωρίδα κυκλοφορίας στην Λεωφόρο Αμαλίας για να μην υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις πολιτών και τουριστών

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί σε πόσα τρακτέρ θα επιτραπεί να φθάσουν μέχρι έξω από τη Βουλή, ενώ εντός της ημέρας θα υπάρξει επικοινωνία με τα μπλόκα των αγροτών και θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για τις λεπτομέρειες απόψε, αλλά και και αύριο το πρωί.

Παράλληλα, η τροχαία θα κληθεί να διαχειριστεί και περίπου 60 λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες από όλη την χώρα. Κάποιοι από αυτούς εξέφρασαν την πρόθεση να φθάσουν στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας, με το υπουργείο να ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση το πρωί της Τετάρτης θα πρέπει όλοι να έχουν αποχωρήσει, όρος που τουλάχιστον μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει αποδεκτός από το σύνολο των διαδηλωτών. Πάντως, οι αστυνομικές αρχές σκοπεύουν να ζητήσουν τα πλήρη στοιχεία των οδηγών και των κατόχων των τρακτέρ που θα φτάσουν στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, το κάλεσμα που απηύθυναν οι εκπρόσωποι των αγροτών για συντονισμένο αγώνα κατά της ακρίβειας και των δυσβάτακτων όρων εργασίας και διαβίωσης για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας, που ελαφρά τη καρδία συντηρεί, αν όχι επιδεινώνει η παρούσα κυβέρνηση, βρίσκει μαζική ανταπόκριση με δεκάδες ομοσπονδίες και σωματεία φοιτητές και συνταξιούχοι να τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών και να οργανώνουν την υποδοχή τους στην πρωτεύουσα.

Έτσι, οι προσυγκεντρώσεις από τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής για το συλλαλητήριο της Τρίτης στο Σύνταγμα, είναι στις πέντε και μισή το απόγευμα, ως εξής:

  • Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχν ών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
  • Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.
  • Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης
  • Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Έκλεισε η Εθνική οδός στον Μπράλο

Στο κλείσιμο τόσο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης όσο και των τοπικών παραδρόμων, από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες, προχώρησαν οι αγρότες, με αποτέλεσμα αυτοκίνητα και στα δύο ρεύματα να έχουν ακινητοποιηθεί. Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους αγρότες για να επισπεύσουν την απελευθέρωση του δρόμου.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο αρχείου έντυπη Πέλλαnews και pellanews.gr: Μπλόκο Παραλίμνης-Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Πέλλας (Γιαννιτσά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ