close search results icon

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου - Σεπτέμβριος στο Ευρωκοινοβούλιο

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου - Σεπτέμβριος στο Ευρωκοινοβούλιο

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου:

Φίλες και φίλοι,

Ο Σεπτέμβριος υπήρξε ένας μήνας γεμάτος, με κρίσιμο κοινοβουλευτικό έργο και σημαντικές δράσεις.

Από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, μίλησα για την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη και την καταστρατήγηση των αρχών του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

«Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Φρέντη Μπελέρη και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας.»

Κατά τη συζήτηση για την Ετήσια Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, τόνισα ότι η ενταξιακή της διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες.
Παράλληλα, στη συζήτηση για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, αναφέρθηκα στην ανάγκη να συμπεριληφθεί το αλουμίνιο στη νέα στρατηγική της Ένωσης.

«Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν πρέπει να στείλουμε λάθος μήνυμα στην Τουρκία.»

«Το αλουμίνιο αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό για τους στρατηγικούς κλάδους που έχουν προσδιοριστεί. Ας ψηφίσουμε να συμπεριλάβουμε το αλουμίνιο στην λίστα της Πράξης για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες.»

Στις Βρυξέλλες, στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, μίλησα για την αντιμετώπιση των περιορισμών στις εξαγωγές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής ημιαγωγών, με ορίζοντα τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, ζήτησα να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, μετά από τις καταστροφές που έπληξαν την πατρίδα μας.


«Οι κοινοί μας αγώνες κατά της κλιματικής κρίσης πρέπει να εστιάσουν άμεσα στην πρόληψη και πρέπει να υποστηρίζονται έμπρακτα από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.»

Κορυφαίο γεγονός ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με κλιμάκιο του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Στρασβούργο, και η συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, όπου διεκδίκησε και εξασφάλισε επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για την Ελλάδα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η υπερψήφιση της πρότασής μου να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Προϋπολογισμών.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, συμμετείχα στο «WTO Public Forum» στη Γενεύη, ως μέλος της αποστολής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, όπου σε συνεργασία με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προτάξαμε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ειδικά για την προώθηση του ελληνικού εμπορίου.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, επίσης, είχα την τιμή να συμμετάσχω ως ομιλήτρια στο «2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy», υποστηρίζοντας τη συμβολή της χώρας μας στο πεδίο των κρίσιμων πρώτων υλών, καθώς και στο «European Shipping Summit» στο πλευρό της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Επιπλέον, υποδεχθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, περισσότερους από 600 αγρότες, εμπειρογνώμονες, υπουργούς και βουλευτές, στο κορυφαίο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με επίκεντρο τη γεωργία.

Κατά την εβδομάδα νεολαίας του ΕΛΚ, μάλιστα, καλωσορίσαμε τουλάχιστον 800 νέες και νέους από όλη την Ευρώπη.

Συνεχίζουμε!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ