close search results icon

Ανοδική αντίδραση στην τιμή βάμβακος, χτίζει μομέντουμ ο Δεκέμβριος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντιστροφή στις τιμές μεταξύ των ενεργών συμβολαίων (Δεκέμβριος 2022) και των συμβολαίων που λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες (Μάρτιος 2023, Ιούλιος 2023).

Σημάδια βελτίωσης εμφανίζει η διεθνής αγορά βάμβακος, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι η αγορά είναι έτοιμη για μια καθοριστική για τους παραγωγούς ενίσχυση των τιμών.

Η εγχώρια αγορά προσεγγίζει εκ νέου τα 70 λεπτά το κιλό έπειτα από την ανοδική αντίδραση που σημείωσε η τιμή για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2022 το απόγευμα της Τρίτης 25 Οκτωβρίου, ενώ όπως επισημαίνουν αναλυτές στην Agrenda, σχηματίζονται τεχνικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω τις τιμές. Την ίδια στιγμή, η αποδυνάμωση του δολαρίου, με την ισοτιμία ευρώ δολάριο να βρίσκεται ξανά στο 1, αν και χαλάει τις τιμές για το ελληνικό σύσπορο, έρχεται να ευνοήσει τις διεθνείς τιμές, αφού διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες για την παγκόσμια ζήτηση.

Νωρίτερα οι τιμές είχαν υποχωρήσει μέχρι και τα 65 με 66 λεπτά το κιλό, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 35.000 ευρώ ο τόνος για έναν παραγωγό που επέλεξε να μην φιξάρει την τιμή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η αγορά βρισκόταν στην περιοχή των 95 λεπτών ή ακόμα και του ενός ευρώ. Η απόκλιση αυτή, ξύνει παλιές πληγές, με παραγωγούς να αναφέρουν πως κάποια εκκοκκιστήρια μετρούν 34% απόδοση ίνας αν και φέτος οι αποδόσεις είναι καλύτερες λόγω των λιγοστών βροχοπτώσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκκοκκιστήρια Καραγιώργου, που πληρώνουν την τελευταία περίοδο τις υψηλότερες τιμές στην αγορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό (69 λεπτά την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, έναντι 65 και 66 λεπτών σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις) να μετρούν 35% απόδοση σε ίνα κατά μέσο όρο.

Το πρόβλημα της ζήτησης εξακολουθεί να υφίσταται και ήδη πολλές βιομηχανίες και κλωστήρια ανά τον κόσμο υπολειτουργούν ή έχουν παγώσει για μέχρι το τέλος του έτους τη δραστηριότητά τους. Από την άλλη, η αγορά βάμβακος δείχνει υπερπουλημένη, με τα funds που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, να έχουν ανοίξει τον τελευταίο μήνα πολλές θέσεις υπέρ της πτώσης (short). Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να καλύψουν τις θέσεις τους με νέες αγορές.

Είτε επιλέξουν να το κάνουν αυτό τον Δεκέμβριο, πριν λήξουν τα ενεργά συμβόλαια της τρέχουσας περιόδου, είτε επιλέξουν να «ρολάρουν» τις θέσεις τους στα συμβόλαια του επόμενου μήνα (Μάρτιος 2023) το αποτέλεσμα για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2023, βάσει των οποίων διαμορφώνονται και οι τιμές για το ελληνικό σύσπορο, είναι θετικό, αφού και οι δύο κινήσεις μεταφράζονται σε αγορές που θα ανεβάσουν την τιμή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντιστροφή στις τιμές μεταξύ των ενεργών συμβολαίων (Δεκέμβριος 2022) και των συμβολαίων που λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες (Μάρτιος 2023, Ιούλιος 2023). Έπειτα από σχεδόν δύο έτη, η ψαλίδα των τιμών ανάμεσα στους μήνες λήξης των συμβολαίων κλείνει υπέρ των επόμενων μηνών. Πιο απλά, η τάση δείχνει ότι σε λίγο καιρό, ο Μάρτιος του 2023 θα στοιχίζει πιο πολύ απ’ ό,τι ο Δεκέμβριος του 2022, κάτι που μαρτυρά μια «πιο υγιή» αγορά, όπως θα σχολιάσουν αναλυτές στην Agrenda.

Και αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο τιμολογούνται τα έξοδα αποθήκευσης, ενώ υποχωρεί η επιμονή των άμεσων παραδόσεων, η οποία έκανε την αγορά περισσότερο ευμετάβλητη το προηγούμενο διάστημα.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες η αγορά θα δοκιμάσει να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος, με βασική προϋπόθεση οι αγωνίες για τη ζήτηση να μην θεριέψουν από κάποια απρόσμενη αφορμή. Με άλλα λόγια, εκτιμούν πως η αγορά είδε τα χαμηλά της και τα όποια περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των διεθνών τιμών είναι πιο περιορισμένα συγκριτικά με ότι ίσχυσε το προηγούμενο διάστημα. Άλλωστε, με δεδομένο ότι ο προγραμματισμός των εαρινών σπορών στις ΗΠΑ γίνεται ήδη από τώρα, με γνώμονα τις τιμές που διαμορφώνουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2024, φαίνεται πως η αγορά θα χρειαστεί να δόσει κίνητρα προκειμένου να μην χαθούν πολλές εκτάσεις έναντι άλλων καλλιεργειών. Στα 74 με 75 σεντς η λίμπρα που διαμορφώνονται οι τιμές για την επόμενη χρονιά, τα έξοδα της καλλιέργειας δεν βγαίνουν, όπως παραδέχονται διεθνείς αναλυτές, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη διαρροή εκτάσεων προς καλλιέργειες όπως η σόγια, το καλαμπόκι ή ακόμα και τα χειμερινά σιτηρά.

πηγή: agrenda.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ