close search results icon

Ανοδος για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 79 δολάρια μετά την αύξηση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ανοδος για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 79 δολάρια μετά την αύξηση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα


Άνοδο σημειώνει το πετρέλαιο, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ενισχύοντας τα αντίποινα για τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ροές καυσίμων και αγαθών.

Το αργό τύπου μπρεντ σημείωσε άνοδο έως και 2,5% και διαπραγματεύεται οριακά πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν την πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή.

Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα πλήγματα διεξήχθησαν με επιτυχία εναντίον μιας σειράς στόχων που χρησιμοποιούνται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις ραντάρ και εκτοξευτές πυραύλων.

Οι Χούθι είχαν εξαπολύσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεσή τους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά την παρουσία ναυτικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Bloomberg. Το Ιράν κατέλαβε επίσης ένα δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά των ακτών του Ομάν την Πέμπτη, πυροδοτώντας περαιτέρω τις εντάσεις.

Οι επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σηματοδοτούν την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες αυξάνονται μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου. Οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον πλοίων σχεδόν σε καθημερινή βάση τους τελευταίους δύο μήνες και έχουν ορκιστεί να μην σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τιμές είναι αν το Ιράν εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει την παραγωγή και τις ροές σε μια περιοχή που παράγει το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού. Αυτό επαναφέρει ένα ασφάλιστρο πολεμικού κινδύνου στην αγορά, το οποίο είχε αποδυναμωθεί λόγω της αυξανόμενης προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ και της επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης.

«Η όξυνση της σύγκρουσης υποδηλώνει μεγαλύτερη πιθανότητα για διαταραχές και την ανάγκη εκτροπής των πλοίων, στηρίζοντας τις τιμές», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. «Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αν αυτό εξαπλωθεί και αρχίσουμε να βλέπουμε απειλές στις ροές που προέρχονται από τον Περσικό Κόλπο. Αν και πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι χαμηλός, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός», πρόσθεσε.

Η στάση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων κινήσεων κατά των Χούθι. «Δεν θα διστάσω να λάβω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και της ελεύθερης ροής του διεθνούς εμπορίου, εφόσον είναι απαραίτητο», δήλωσε.

Οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν ένα στοίχημα για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι προτεραιότητα εν μέσω των συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς είναι να μην επεκταθεί η σύγκρουση. Υπάρχουν ανησυχίες από τη Σαουδική Αραβία και άλλα έθνη ότι μια τέτοια δράση θα πυροδοτήσει τις εντάσεις, ενώ το Ριάντ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ωθήσει πολλούς εμπορικούς ναυλωτές να κατευθύνουν τα πλοία γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, αντί να διακινδυνεύσουν τη διέλευση μέσω της υδάτινης οδού που συνδέεται με τη διώρυγα του Σουέζ με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους μεταφοράς.

Η Citigroup εκτιμά ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή έχουν προσθέσει 2 έως 3 δολάρια το βαρέλι στο μπρεντ και σημείωσε ότι το ασφάλιστρο μπορεί να αυξηθεί σημαντικά εάν οι διαταραχές της προσφοράς επεκταθούν.

«Οι διακυμάνσεις των τιμών θα παραμείνουν οπωσδήποτε σε ισχύ καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων Vanda Insights. «Πρόκειται για μια άνιση διελκυστίνδα μεταξύ μιας πτωτικής προοπτικής για τα θεμελιώδη μεγέθη και ενός υποστηρικτικού πριμ κινδύνου στη Μέση Ανατολή. Από τώρα και στο εξής, και τα δύο αναμένεται να παραμείνουν στο παιχνίδι», πρόσθεσε.

 iefimerida.gr

Φωτογραφία: Shutterstock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ