close search results icon

Ανοιχτή επιστολή για την καταστροφή της «Δήμητρας» από την πυρκαγιά

Ο αγροτικός συνεταιρισμός στη Νέα Αγχίαλο που παρήγαγε κρασί και τσίπουρο για πάνω από έναν αιώνα.

Πάνω από ένα αιώνα παρήγαγε κρασί και το φημισμένο θεσσαλικό τσίπουρο ο αγροτικός συνεταιρισμός «Δήμητρα» στη Νέα Αγχίαλο, που παραδόθηκε στις φλόγες την περασμένη Πέμπτη, μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η καταστροφή στο ιστορικό οινοποιείο ήταν ολοσχερής, καθώς βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα η φωτιά να μεταδοθεί ακαριαία εντός του κτιρίου του συνεταιρισμού, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένες ποσότητες προπανίου και οινοπνεύματα, για την παραγωγή των αποσταγμάτων.

Αγωνιώδες αίτημα για την αποκατάσταση των ζημιών στον συνεταιρισμό «Δήμητρα» απευθύνουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους βουλευτές Μαγνησίας πέντε μεγάλοι συνεταιριστικοί φορείς, που πρόσφατα ένωσαν τις δυνάμεις τους σε κοινή πλατφόρμα συνεργασίας. Την επιστολή συνυπογράφουν η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιριισμών (ΕΘΕΑΣ), που εκπροσωπεί εκατοντάδες συνεταιρισμούς σε όλη την επικράτεια, ενώ τα μέλη τους υπολογίζονται σε πάνω από 150.000, η ΄Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ) που έχει πάνω από 100.000 μέλη, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) με 5.000 μέλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.) και η Συνεταιριστική Ασφαλιστική.

Οι συνεταιριστικές οργανώσεις ζητάνε επειγόντως από τον πρωθυπουργό και την πολιτεία να λάβουν μέτρα για να σταθεί ξανά στα πόδια της η «Δήμητρα» και κυρίως να στηριχθούν άμεσα τόσο τα μέλη του συνεταιρισμού και οι οικογένειές τους (περίπου 150 αγρόρτες αμπελουργοί απο την Αγχίαλο), όσο και οι εργαζόμενοι της μονάδες που είναι 45 άτομα. Υπενθυμίζουν ότι σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει ο τρύγος και ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η συγκομιδή του αμπελιού να φτάσει και να αξιοποιηθεί από το συνεταιρισμό. Μάλιστα καλούν τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά δράση για να στηριχθεί ο συνεταιρισμός, κάνοντας έκκληση «στην ιδιαίτερη ευαισθησία που γνωρίζουμε ότι έχετε». Ας ελπίσουμε να εισακουστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ