close search results icon

Άνοιξε ξανά το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του ανακαινισμένου χώρου – Ένα ταξίδι στη μνήμη και την παράδοση της Μακεδονίας

Άνοιξε ξανά το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών



Με ιδιαίτερη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 11:30 το πρωί, τα εγκαίνια του ανανεωμένου και πλήρως ανακαινισμένου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό, που τέλεσε ο π. Ισίδωρος, σηματοδοτώντας και την έναρξη της νέας περιόδου δράσεων της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ».

Η νέα αυτή περίοδος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκδηλώσεις του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών, την έκδοση νέων τευχών του περιοδικού Φίλιππος, καθώς και τη συνέχιση της λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης, του Ιστορικού Αρχείου και του ίδιου του Μουσείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι μεγάλοι ευεργέτες της Εταιρείας, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και πλήθος μελών και φίλων του φορέα.

fb-img-1760874672798.jpg



«Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ψυχή της Μακεδονίας»

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εταιρείας Κωνσταντίνος Κάμτσης τόνισε τη διαχρονική αξία της ιστορικής μνήμης, με αφορμή τις επικείμενες επετείους του Παύλου Μελά και της Μάχης των Γιαννιτσών.

«Το Μουσείο μας προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να γνωρίσει τα ηρωικά κατορθώματα των Μακεδονομάχων, τον αγώνα, τις θυσίες και τα ιδανικά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η λίμνη των Γιαννιτσών και το «στοιχειό του Βάλτου»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος αφιερωμένος στη λίμνη των Γιαννιτσών – το επίκεντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Εκεί ο επισκέπτης γνωρίζει το δύσβατο περιβάλλον όπου έδρασαν οι Μακεδονομάχοι, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει ο θρυλικός Οπλαρχηγός Γκόνος Γιώτας, το επονομαζόμενο «στοιχειό του Βάλτου».

Στην προθήκη εκτίθεται ο αυθεντικός μεταλλικός σταυρός του με τις επιγραφές «Εν τούτω Νίκα» και «Ακρίτας», σύμβολα πίστης και αγώνα για τη Μακεδονία.

fb-img-1760874670402.jpg


Εκθέματα που «ζωντανεύουν» την ιστορία

Το Μουσείο φιλοξενεί μοναδικά τεκμήρια του Μακεδονικού Αγώνα, όπως τον εξοπλισμό και τα προσωπικά αντικείμενα των ηρώων Χρήστου Πραντούνα (Καπετάν Καψάλης) και Ταγματάρχη Γεωργούλη, καθώς και επιστολές, μετάλλια και οικογενειακά κειμήλια.

Σε άλλες αίθουσες ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παραδοσιακές φορεσιές γηγενών και προσφύγων από τη Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Ρωμυλία, αλλά και πλούσια λαογραφικά εκθέματα από παλιά επαγγέλματα, αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Ξεχωρίζουν οι ξύλινες μακέτες παραδοσιακών επαγγελμάτων, δημιουργίες του αείμνηστου Αχιλλέα Καναβού, καθώς και δύο συλλογές από γκλίτσες και σφραγίδες προσφόρων που αποτελούν δείγματα λαϊκής τέχνης και ευλάβειας.

---

Ζωντανή παράδοση και μάθηση

Το Μουσείο διαθέτει επίσης τον «Καλό Οντά», ένα αυθεντικό μακεδονικό σαλόνι που μεταφέρθηκε αυτούσιο, όπου πραγματοποιούνταν οι συσκέψεις των Μακεδονομάχων των Γιαννιτσών.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η αίθουσα εκπαίδευσης, αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Πόπτση, μέλους της Εταιρείας που συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της.

Όπως επισήμανε ο κ. Κάμτσης, «το Μουσείο δεν είναι απλώς ένας χώρος έκθεσης, αλλά ένας ζωντανός θεσμός που διαφυλάσσει, καταγράφει και μεταδίδει την πολιτιστική μας κληρονομιά στις επόμενες γενιές».

Παράλληλα, αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και βιωματικής μάθησης για μαθητές και νέους μέσα από εργασίες, εκθέσεις και δημιουργικές δράσεις.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών ανανεωμένο και εμπλουτισμένο, συνεχίζει να αποτελεί έναν πολύτιμο πυρήνα ιστορίας, πολιτισμού και μνήμης για όλη τη Μακεδονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ