close search results icon

Κώστας Αργυρόπουλος : Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΔΕΥΑ Λάρισας

Συνέντευξη του Κώστα Αργυρόπουλου στον Στέφανο Μίντζα: Η Λάρισα στο προσκήνιο των περιβαλλοντικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ να διεκδικεί  έργα και την επιχείρηση να έχει πλεόνασμα 33 εκ ευρώ 

Κώστας Αργυρόπουλος : Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΔΕΥΑ Λάρισας

Σε μια περίοδο που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας γίνονται όλο και πιο αισθητές, η πρόληψη και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αποτελούν μονόδρομο για τις τοπικές κοινωνίες. Ο Κώστας Αργυρόπουλος, με πολυετή εμπειρία στη διοίκηση και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, εκπροσώπησε πρόσφατα τη Λάρισα και τη ΔΕΥΑΛ στις Βρυξέλλες, φέρνοντας στο προσκήνιο σημαντικά έργα που μπορούν να εξασφαλίσουν την υδατική επάρκεια της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες. Μάλιστα η ΔΕΥΑ Λάρισας έχει απόθεμα στα ταμεία της που αγγίζει τα 34 εκ ευρώ, γεγονος που οφείλεται στη χριστή διοίκηση.

Σε αυτή τη συνέντευξη, αναλύει τους στόχους της παρουσίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το φιλόδοξο Masterplan της ΔΕΥΑΛ και το προτεινόμενο έργο του φράγματος Κεφαλόβρυσου – μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια νερού στη Θεσσαλία.

Κύριε Αργυρόπουλε, ποιο ήταν το κύριο αντικείμενο της παρουσίας σας στις Βρυξέλλες και ποιοι ήταν οι βασικοί συνομιλητές σας εκεί;

Το κύριο αντικείμενο της παρουσίας μου στις Βρυξέλλες ήταν η προώθηση και συζήτηση περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν άμεσα τη Λάρισα και τη ΔΕΥΑΛ. Η έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι κρίσιμη, ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, που αντιμετωπίζουν ήδη έντονα καιρικά φαινόμενα και μελλοντικές απειλές λειψυδρίας.

Οι συνομιλίες μου επικεντρώθηκαν στην Επιτροπή ENVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου —μία από τις δύο μεγαλύτερες επιτροπές— που είναι αρμόδια για την περιβαλλοντική πολιτική, την κλιματική αλλαγή, την προσαρμογή και την ετοιμότητα απέναντι σε κρίσεις, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη ρύπανση.

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα του έργου που διεκδικεί η ΔΕΥΑ Λάρισας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας;

Η ΔΕΥΑ Λάρισας προχώρησε στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (Master Plan), το οποίο καθορίζει τα μέτρα και τα έργα που θα εξασφαλίσουν την επάρκεια ύδρευσης για τα επόμενα 40 χρόνια. Το σχέδιο δεν περιορίζεται στη χρήση υπόγειων υδάτων, αλλά στρέφεται και στην αξιοποίηση επιφανειακών πηγών, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.

Ένα κομβικό έργο του σχεδίου είναι το φράγμα Κεφαλόβρυσου, στην περιοχή της Ελασσόνας. Προβλέπεται ως έργο πολλαπλού σκοπού, με βασική χρήση την ύδρευση, αλλά και δυνατότητα παραγωγής ενέργειας (ΜΥΗΣ). Η λύση αυτή προσφέρει ασφάλεια νερού για ορίζοντα 40 ετών.

Η προκαταρκτική μελέτη κοστολογεί το έργο στα περίπου 111 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος για τις απαιτούμενες μελέτες ωρίμανσης εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Πόσο ώριμο θεωρείτε ότι είναι το έργο για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση;

Το έργο βασίζεται σε τεκμηριωμένες μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη σενάρια ξηρής και υγρής περιόδου, πληθυσμιακά δεδομένα για 40 έτη και συνδυασμό τεχνικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων. Οι προκαταρκτικές μελέτες του φράγματος Κεφαλόβρυσου καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η επόμενη φάση των μελετών ωρίμανσης.

Ο ορθός προγραμματισμός είναι απαραίτητος για τη μείωση του χρόνου από τη μελετητική ωρίμανση έως την κατασκευή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η πρόληψη και ο στρατηγικός σχεδιασμός κοστίζουν πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στην περιοχή σήμερα και πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη υλοποίησης αυτού του έργου;

Η ΔΕΥΑΛ σήμερα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ύδρευσης για 220.000 κατοίκους μέσω γεωτρήσεων. Ωστόσο, τα υπόγεια υδατικά συστήματα πιέζονται λόγω της υπεράντλησης, κυρίως για αρδευτικούς σκοπούς. Παρότι δεν υπάρχει άμεση λειψυδρία, η κλιματική κρίση και τα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για προληπτική δράση.

Η κακοκαιρία Daniel αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα: μας δίδαξε ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός και η ολοκληρωμένη πρόληψη είναι ο μόνος δρόμος προς μια βιώσιμη και ασφαλή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Υπήρξε θετική ανταπόκριση ή στήριξη από ευρωπαϊκούς φορείς; Ποια  είναι τα επόμενα βήματα της ΔΕΥΑΛ μετά την επίσκεψή σας στις  Βρυξέλλες;

Τα επόμενα βήματα της ΔΕΥΑΛ είναι μέσω του Δημάρχου Λαρισαίων και  Προέδρου της ΔΕΥΑΛ κ.ΜΑΜΑΚΟΥ Αθανάσιου να αποστείλει τις προμελέτες που υπάρχουν στο MASTERPLAN της επιχείρησης ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση της μελέτης αξίας 5.000.000 ευρώ. Εδώ θέλω να σταθώ στη  πολύτιμη βοήθεια του Ευρωβουλευτή κ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ Ευάγγελου που με προσωπικές του επαφές μας επέτρεψαν να αποστείλουμε το αίτημα μας για χρηματοδότηση της πρότασης μας. 

Συμπέρασμα

Η Λάρισα, μέσω της ΔΕΥΑΛ, επιλέγει τον δρόμο της προετοιμασίας και της στρατηγικής διαχείρισης απέναντι στις αυξανόμενες προκλήσεις του νερού και της κλιματικής αλλαγής. Η τεκμηριωμένη προσέγγιση και οι επαφές στις Βρυξέλλες δείχνουν ξεκάθαρα: ο σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος, το έργο είναι ώριμο και η ανάγκη είναι πλέον επείγουσα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ