close search results icon

"Αντίο" μετά από 17 χρόνια από τον Ζορπίδη προς την Επιμελητήριο

Από τα πιο εύπορα Επιμελητήρια το ΕΕΘ. 

Την αποχώρησή του από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και να μην συμμετέχει στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές ανακοίνωσε ο Μιχάλης Ζορπίδης μετά από 17 χρόνια στη θέση της προεδρίας.

Η ανακοίνωση της παράδοσης της σκυτάλης στη νέα γενιά έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο του ΕΕΘ για την έλευση του 2023 στην οποία ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον θεσμό του επαγγελματία ακόμη και μετά την αποχώρησή του. «Έχω αποφασίσει να αποχωρήσω από το επιμελητήριο και να παραδώσω τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχίσω να στηρίζω όσο μπορώ τον θεσμό του επαγγελματία. Πιστεύω στους νέους ανθρώπους και είναι καιρός να τους ανοίξουμε το δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα 17 χρόνια της προεδρίας αλλά και στο έργο που έχει υλοποιήσει ως πρόεδρος.

Από τα πιο εύπορα επιμελητήρια το ΕΕΘ

Ως ένα από τα πιο εύπορα επιμελητήρια της χώρας χαρακτήρισε το ΕΕΘ ο κ. Ζορπίδης το οποίο επετεύχθη με πολύ σωστή διαχείριση όλα αυτά τα χρόνια καθώς το απόθεμα του έχει φτάσει σχεδόν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για αδράνεια και ότι δεν είμασταν πάντα στο πλευρό των μελών μας και στο πλευρό ολόκληρης της πόλης. Όταν ανέλαβα για πρώτη φορά πρόεδρος το ταμειακό αποθεματικό του Επιμελητηρίου ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή παρά το κούρεμα των τεσσάρων εκατομμυρίων το 2012, το επιμελητήριο έχει απόθεμα σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσφορά του επιμελητηρίου.

«Βρήκαμε τρόπους για να ξεπεράσουμε ακόμη και τις δυνατότητες μας, όταν και όπου μας χρειάστηκε η πόλη. Ενδεικτικά θέλω να θυμίσω την μεγάλη δωρεά 100.000 ευρώ στο ΑΧΕΠΑ ώστε να δημιουργηθεί πτέρυγα covid. Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε δώσει στον δήμο Θεσσαλονίκης 195.000 ευρώ για δράσεις με στόχο την στήριξη της αγοράς. Είμαστε κοντά στη ΔΕΘ – HELEXPO. Μισθώνουμε ολόκληρο περίπτερο κατά την διάρκεια της ετήσιας Διεθνούς Εκθέσεως, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και τα μέλη μας καθώς επιδοτούμε την συμμετοχή τους, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και στο 100%. Η πόρτα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ήταν και είναι πάντα ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να το επισκεφτεί, ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος», επισήμανε ο πρόεδρος.

Το δυνατό μήνυμα για το Μακεδονικό

«Να σταματήσει η απαξίωση του επιμελητηριακού θεσμού», δήλωσε ο κ. Ζορπίδης ο οποίος αφού άφησε αιχμές για την ελλιπή στήριξη της κυβέρνησης προς τους επαγγελματίας αλλά και τα επιμελητήρια, έκανε αναφορά στο δυνατό μήνυμα που είχε το ΕΕΘ ως φορέας για το Μακεδονικό.

«Θέλω να θυμίσω το δυνατό μήνυμα που στείλαμε ως φορέας για το Μακεδονικό, συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια και απαντώντας αρνητικά στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν μας κάλεσε να τον συνοδεύσουμε σε επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια. Όπως δεν υπήρχε περίπτωση τότε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρήθηκε, έτσι θέλω να στείλω και σήμερα ένα μήνυμα από καρδιάς. Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες συμφωνίες να υπογραφούν και όσες κυβερνήσεις να στηρίξουν αυτές τις συμφωνίες. Η Μακεδονία μας είναι μια, ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική και είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι Μακεδόνας», είπε ο κ. Ζορπίδης.

Οι επαγγελματίες χρειάζονται μια κυβέρνηση σύμμαχο

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΕΘ επισήμανε την ανάγκη που έχουν οι επαγγελματίες και οι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται σε λουκέτο από μια κυβέρνηση σύμμαχο, σημειώνοντας ότι το νέο έτος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, φιλικών προς τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. « Οι επαγγελματίες χρειάζονται ρευστότητα, αύξηση εσόδων ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που θα τους ελαφρύνουν από τα βάρη τους. Για το 100% των Ελλήνων η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση, η αγορά και οι επαγγελματίες δεν υπάρχει περίπτωση να στηριχθούν, όταν το 86% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Το νέο έτος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, φιλικών προς τον μικρομεσαίο επιχειρηματία», ανέφερε ο κ. Ζορπίδης.

από το thesstoday.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ