close search results icon

Απαγορεύονται τα λάστιχα, όριο στην αγορά εμφιαλωμένου νερού

Κηρύχθηκε καθεστώς ξηρασίας στην Αγγλία!

Μεγάλες περιοχές της Αγγλίας βρίσκονται επίσημα σε ξηρασία από σήμερα, εν μέσω καυτών θερμοκρασιών κι άνυδρου θέρους από τον Ιούνιο, καθώς τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να δεσμεύουν το εμφιαλωμένο νερό σήμερα για να αποτρέψουν τον πανικό και εκατομμύρια νοικοκυριά πλησιάζουν στην απαγόρευση χρήσης των λάστιχων.

Οι κάτοικοι της Νοτιοδυτικής, της Νότιας και Κεντρικής Αγγλίας και της Ανατολικής Αγγλίας έχουν περάσει σε κατάσταση ξηρασίας λόγω του καύσωνα, όπου καλούνται να είναι φειδωλοί με τη χρήση του νερού λόγω του πιο ξηρού καλοκαιριού των τελευταίων 50 ετών. Ωστόσο, η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι δεν πρόκειται να βιώσουν οι Βρετανοί στιγμές όπως το 1976 που είχαν κλείσει τις βάνες σε όλα τα σπίτια, όπου εκατομμύρια έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σωληνώσεις στο δρόμο.

«Όλες οι εταιρείες ύδρευσης, μάς έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες είναι ακόμα ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Υδάτων Steve Double, προσθέτοντας: «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην αγρότες και το περιβάλλον, και να αναλάβουν περαιτέρω δράση εφόσον χρειάζεται».

Είναι η πρώτη κατάσταση ξηρασίας που δηλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2018 - αν και αυτή τερματίστηκε γρήγορα από τις έντονες βροχοπτώσεις - αλλά παρά τον κίνδυνο καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και καταιγίδων τη Δευτέρα, μεγάλο μέρος της νότιας Αγγλίας είναι απίθανο να δει σημαντικές βροχές μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η κίνηση αυτή θα ασκήσει επίσης πίεση στις εταιρείες ύδρευσης να κάνουν περισσότερα για τη διατήρηση των προμηθειών μετά από μια σειρά από μεγάλες διαρροές τις τελευταίες εβδομάδες ότι σπαταλούν εκατομμύρια λίτρα νερού.

Απαγόρευση για 17 εκατομμύρια πολίτες κι έπεται και για άλλα 15

Η απαγόρευση έχει ήδη ανακοινωθεί για περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους – και άλλα 15 εκατομμύρια θα μπορούσαν σύντομα να ενταχθούν σε αυτούς. Τμήματα της νότιας Αγγλίας είχαν τον πιο ξηρό Ιούλιο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, και τα επίπεδα των ταμιευτήρων έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Η Aldi έχει αναρτήσει αφίσες που περιορίζουν τους πελάτες σε από τρία έως πέντε μπουκάλια πόσιμο νερό ο καθένας εν μέσω πανικού.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου σήμερα - καθιστώντας τη χώρα πιο ζεστή από περιοχές της Καραϊβικής κι απειλεί με μαρασμό καλλιέργειες όπως οι πατάτες, τα μήλα, ο λυκίσκος, το μπρόκολο και τα λάχανα. Σήμερα, η Yorkshire Water έγινε η πέμπτη εταιρεία στην Αγγλία και την Ουαλία που ανακοίνωσε την απαγόρευση των σωληνώσεων για τα πέντε εκατομμύρια πελάτες της. Το Southern Water, το South East Water, το Welsh Water και το Thames Water έχουν ανακοινώσει όλες τις απαγορεύσεις των σωληνώσεων είτε τώρα είτε τις επόμενες εβδομάδες. Το South West Water και το Severn Trent έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν επίσης περιορισμούς.

Το Yorkshire Water θα επιβάλει απαγόρευση των λάστιχων από τις 26 Αυγούστου, με τον διευθυντή ύδρευσης, Neil Dewis, να λέει ότι σε περιοχές της κομητείας σημειώθηκαν οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις από τότε που άρχισαν να κρατούν αρχεία πριν από περισσότερα από 130 χρόνια.

Οχι πότισμα, όχι πλύσιμο αυτοκινήτων, όχι πλύσιμο σπιτιών

Σύμφωνα με τους περιορισμούς, οι πελάτες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν λάστιχο για να ποτίζουν τους κήπους τους, να καθαρίζουν τα οχήματά τους, να γεμίζουν τις πισίνες τους ή να καθαρίζουν τα σπίτια τους.

Ωστόσο, εξακολουθούν να επιτρέπεται να ολοκληρώνουν αυτές τις δραστηριότητες με νερό βρύσης από κουβά ή ποτιστήρι ή χρησιμοποιώντας νερό που δεν προέρχεται από βρύσες.

Οι επιχειρήσεις θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν λάστιχο μόνο εάν σχετίζεται άμεσα με εμπορικό σκοπό.

Τμήματα της νότιας Αγγλίας έχουν δει τον πιο ξηρό Ιούλιο από τότε που άρχισαν τα αρχεία, και τα επίπεδα των ταμιευτήρων έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Πηγές χθες το βράδυ δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η δήλωση ξηρασίας θα είναι μια «επισημότητα».

Τριήμερη... επίθεση του καύσωνα με θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς

Μια τετραήμερη πορτοκαλί προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη από το Met Office ισχύει για μεγάλο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας μέχρι την Κυριακή, καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ανέλθουν στους 37 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο με προειδοποιήσεις για επιπτώσεις στην υγεία και αναστάτωση στα ταξίδια.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η βροχή μετά τον ξηρό καιρό θα προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες, ανέφερε η Met Office, με προειδοποιήσεις για τα βόρεια μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη εβδομάδα. Αυτό έχει ήδη ωθήσει αγρότες να μαζέψουν νωρίς τις καλλιέργειές τους. «Μπορεί να είναι λάθος τύπος βροχής γιατί πέφτει πολύ γρήγορα και πολύ δυνατά», είπε στο BBC ο Paul Davies, επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office.

πηγή: reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ