close search results icon

Απεγνωσμένοι οι αγρότες στη Μακεδονία: Κινδυνεύουν να μην πουληθούν 10.000 στρέμματα με μήλα

Απεγνωσμένοι οι αγρότες στη Μακεδονία: Κινδυνεύουν να μην πουληθούν 10.000 στρέμματα με μήλα

Απούλητη ή σε εξευτελιστικές τιμές διατίθεται από τους αγρότες η σοδειά των μήλων της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, με τους ίδιους να είναι σε απόγνωση. Πολλή από τη φετινή παραγωγή ενδέχεται να μείνει στα δέντρα, αφού δεν συμφέρει τους παραγωγούς να πληρώσουν εργατικά χέρια, τη στιγμή που φαίνεται να έχει κλείσει και η μεγάλη αγορά της Αιγύπτου.

Οι τιμές, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, έχουν καταρρεύσει στα 20 λεπτά το κιλό (πέρσι ήταν 50 λεπτά), ενώ το κόστος για τους αγρότες υπολογίζεται σε 30-35 λεπτά. Οι έμποροι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το προϊόν καθώς φοβούνται τι θα συμβεί με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα του κόστους αποθήκευσης.

Οι αγρότες ζητούν να παρέμβει το κράτος και στην αγορά της Αιγύπτου. «Αποτελεί μια πολύ μεγάλη κρίσιμη αγορά. Μόνο που στην Αίγυπτο μπήκε λένε το ΔΝΤ και έχουν κάτι σαν capital control, δεν λένε όχι στα μήλα μας, αλλά βάζουν τόσες και περίπλοκες διαδικασίες, που είναι σαν να έχουμε χάσει τη μόνη αγορά που μας απομένει» λένε αγρότες της περιοχής. Τώρα 10.000 στρέμματα στην Εορδαία κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στα δέντρα.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ