close search results icon

Από Οκτώβριο και... βλέπουμε, λέει ο Ερντογάν για τη Σουηδία

Συμφωνία για τα σιτηρά, αναφορές και στην "τρομοκρατία". 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο πριν από τον Οκτώβριο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, είπε ότι η διαδικασία θα πρέπει να περιμένει μέχρι να επιστρέψουν οι βουλευτές από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως έθεσε και σειρά θεμάτων, παρότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε απ' τον Γενς Στόλτενμπεργκ ότι συμφώνησε να προχωρήσει η διαδικασία για την προσχώρηση της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει υποστηρίξει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις που δεν μπορέσαμε να τηρήσουμε, ούτε επιτρέψαμε να αγνοηθούν υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Προσδιορίσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου» και «θα υποστηρίξει ενεργά την ενημέρωση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση και την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου (βίζα)».

«Αφού μας το υποβάλουν, θα το παρουσιάσουμε στην Προεδρία της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» είπε.

«Επειδή έχει προκύψει ένα προσχέδιο. Θα στείλουμε το σχέδιο 7 σημείων στη Βουλή μας. Η Βουλή μας αυτή τη στιγμή είναι κλειστή. Έχουμε 2 μήνες βουλευτικές διακοπές. Όταν ανοίξει, αυτή θα είναι η σύμβαση που θα αναδείξει ο Πρόεδρός της Εθνοσυνέλευσης στις διεθνείς συνελεύσεις. Η αρχή έγκρισης είναι η Εθνοσυνέλευση. Αφού περάσει από τη Βουλή, έρχεται για δική μου έγκριση. Θα το παρακολουθήσουμε στενά. Θέλουμε αυτή η διαδικασία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό».

Αναφορές στην «τρομοκρατία»

Ο Τούρκος ηγέτης εκτίμησε ακόμα ότι «θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τα μέλη της FETO και του PKK να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα». «Θα δούμε ότι κάθε εξέλιξη στο άμεσο μέλλον θα αυξάνει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

«Η στρεβλή σχέση των δυτικών συμμάχων μας, ειδικά με τη συριακή επέκταση του PKK, την πολιτοφυλακή PYD/YPG, βλάπτει την ενότητα και την ακεραιότητα της συμμαχίας. Δεν υπάρχει καμία εύλογη ή λογική εξήγηση για αυτή την προσέγγιση. Παρά τον πόνο που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, είναι πραγματικά προβληματικό το γεγονός ότι συνεχίζουμε να μιλάμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν.

«Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οποία το ΝΑΤΟ βλέπει ως μία από τις δύο κύριες απειλές του, πρέπει να ενταθούν. Αναμένουμε αποφασιστική στάση από τους συμμάχους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε.

Ευρωπαϊκή προοπτική

Αναφερόμενος στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, την οποία ο ίδιος επιχείρησε να συνδέσει με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι το συζήτησε με όλους τους ηγέτες και ότι ενημέρωσε για τα τελωνεία και την απελευθέρωση της βίζας. «Μιλήσαμε με την φον ντερ Λάιεν. Αναμένουμε μια θετική προσέγγιση από αυτούς. Ο πρεσβευτής μου, Çağatay Bey, είναι υπεύθυνος για αυτό. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στις συναντήσεις που θα γίνουν αύριο στις Βρυξέλλες».

Συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου, λέγοντας ότι «συνεχίζονται». Σημείωσε ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αν οι δύο αυτές χώρες το προτείνουν.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία τον Αύγουστο.

Ωστόσο, σήμερα, ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν κανένα πλάνο να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ