close search results icon

Από τον Μάιο συζητούν για τη μεταξύ τους σύμβαση ETERON και «Αυγή»

Η διαφήμιση "κόπηκε" όταν άρχισε να γίνεται φανερό οτι θα εκλεγεί Πρόεδρος ο Κασσελάκης. 

Αντιγράφω αυτούσιο ένα post που ανέβασε στο facebook ο Παύλος Πολάκης. Αφορά ένα ρεπορτάζ του διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του One Channel, Ρενάτο Λέκκα, στην εκπομπή «Evening Report» με τον Μάνο Νιφλή για τη διαφήμιση του Ινστιτούτου Ερευνών ETERON στην «Αυγή», διαφήμιση που κόπηκε (από το ETERON), συμπτωματικά ή σκόπιμα, την επόμενη μέρα του Α' γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και έγινε φανερό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κέρδιζε τη μάχη από την Εφη Αχτσιόγλου.

Ιδού τι έγραψε ο Παύλος Πολάκης:

Παραθέτω την είδηση με μόνο σχόλιο: «αυτοί ήταν οι του ηθικού πλεονεκτήματος των αρχών και αξιών της Αριστεράς». Σε μία αποκάλυψη με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, προέβη ο διευθυντής του ONE Channel, Ρενάτο Λέκκα, μιλώντας στον εκπομπή Evening Report, αναφορικά με μία διαφημιστική σύμβαση ανάμεσα στην εταιρία Eteron και την εφημερίδα «Η Αυγή». Ο κ. Λέκκα, παρουσίασε τη σύμβαση η οποία υπεγράφη στις 29 Ιουνίου του 2023, δηλαδή την ημέρα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ της ETERON και της «Αυγής», με διαφημιστικό πακέτο κοντά στο 1.200.000€, με μηνιαίες πληρωμές ποσών που κυμαίνονταν από 170.000€ έως και 300.000€. Η πρώτη δόση του ποσού μάλιστα, 171.000€, θα δινόταν στις 30 Ιουνίου. Μόνο που, αμέσως μετά τη νίκη Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΤΕRON έκανε καταγγελία της σύμβασης, δηλαδή θέλησε να σταματήσει το διαφημιστικό πακέτο προς την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στις 17 Σεπτεμβρίου, στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου στον β' γύρο των εκλογών, ήταν όμως φανερό πια πως ο κ. Κασσελάκης πήγαινε ολοταχώς για τη νίκη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που είχε διευθυντική θέση στην εταιρία Eteron είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Αχτσιόγλου. Στις 18 Σεπτεμβρίου, έγινε καταγγελία της σύμβασης από την Eteron προς την Αυγή. Οπως τόνισε ο κ. Λέκκα, ο Δημήτρης Μάρης, που είναι χρηματοδότης της ETERON, ήταν στο περιβάλλον της κ. Αχτσιόγλου και δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή του να την στηρίξει....

screenshot-11.png

Για το θέμα αρθρογράφησε και ο Κώστας Βαξεβάνης στο «Documento». Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα:

Η αποκάλυψη της χορηγίας του Δημήτρη Μάρη προς την «Αυγή», επιβεβαιώνει αυτό τον σχεδιασμό. Από άποψη νομιμότητας, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Από πολιτικής άποψης όμως, ένας επιχειρηματίας επιχείρησε να αποκτήσει κόμμα επιλέγοντας την ηγεσία του. Είναι νόμιμο, αλλά και παράξενο που μια μη κερδοσκοπική οργάνωση ενός επιχειρηματία, επιλέγει να διαφημίσει το ισχνό έργο της, με μεγάλο τίμημα, σε μια πολύ μικρή εφημερίδα.

Η ΕΤΕΡΟΝ, ο επιχειρηματίας Μάρης δηλαδή, έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΑΥΓΗΣ ενώ το στοίχημα παίζεται υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου, την οποία άλλωστε στηρίζει σε όλη την εσωκομματική της εκστρατεία. Οταν το στοίχημα χάνεται, κλείνει η στρόφιγγα του χρήματος και η ΑΥΓΗ καταδικάζεται σε θάνατο αφού ο βασικός χορηγός παύει να υπάρχει. Είτε θεωρήσουμε όλο αυτό ανήθικο , είτε το δικαιολογήσουμε λέγοντας ότι συμβαίνουν αυτά στην πολιτική, το βέβαιο είναι ότι υπήρξε μια προσπάθεια κατάληψης κόμματος με σχεδιασμό σε βαθμό έως και χορηγίας. Οταν το πράγμα απέτυχε, μετατράπηκε σε διάσπαση.

Μερικές προσωπικές παρατηρήσεις που είναι και προσωπικά συμπεράσματα μετά από άπειρα τηλεφωνήματα προς όλες τις πλευρές και με επιβεβεβαιωμένες πηγές.

● Είναι προφανές πως μιλάμε για οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας μέσω της διαφήμισης. Μια πενταετής συμφωνία που πληρώνεται στην αρχή. Ξέρουμε άλλωστε ότι τα οικονομικά των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ζορισμένα.

● Η διακοπή της διαφήμισης μπορεί να έχει σχέση με τη διαφαινόμενη εκλογή Κασσελάκη όντως. Δεν το επιβεβαιώνει κανένας φυσικά, αλλά χωριό που φαίνεται... Το ξεκίνημα ωστόσο της συζήτησης μεταξύ ETERON και «Αυγής» προϋπάρχει της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι η υπογραφή της σύμβασης έγινε την ημέρα της παραίτησης είναι εντελώς τυχαίο.

● Θυμόμαστε οι περισσότεροι να εκπλήσσονται με την απόφαση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, πίστευαν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε στη θέση του έως το συνέδριο τουλάχιστον.

● Από το στρατόπεδο Κασσελάκη (που δεν έγινε υπουργός του Μητσοτάκη) υποστηρίζουν ότι υπήρχε σχεδιασμός από πριν από την πλευρά του Δημήτρη Μάρη και της Εφης Αχτσιόγλου. Λένε ότι αυτοί οι δύο γνώριζαν ότι θα παραιτηθεί ο Τσίπρας και ετοιμάζονταν καταλλήλως. Εξ ου και η σύμβαση μεταξύ ETERON και «Αυγής» που ετοιμάστηκε, όπως εξηγούν, μέσα σε μερικές μέρες.

● Αν δεν ισχύει το παραπάνω όμως (που δεν ισχύει εννοείται) και η παραίτηση Τσίπρα ήταν πράγματι κεραυνός εν αιθρία, τότε η συνεργασία ETERON και «Αυγής» αποφασίστηκε επί Τσίπρα και για να ισχύσει για το διάστημα που ο Τσίπρας θα παρέμενε στα ηνία του κόμματος. Επομένως όσοι θεωρούν ανήθικη τη συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να κατηγορήσουν πρώτον απ' όλους τον πρώην πρωθυπουργό.

● Η πλευρά Κασσελάκη στη μανία της με τη Νέα Αριστερά δεν διστάζει να βγάζει φόρα παρτίδα συμφωνίες που έκανε κατά το παρελθόν η «Αυγή». Δεν νομίζουμε πλέον πως θα πάει κανένας άλλος να κάνει σύμβαση με την εφημερίδα γνωρίζοντας ότι μπορεί στο μέλλον να κρεμαστεί στα μανταλάκια.

● Από το ETERON θεωρούν αστεία την κατηγορία για συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά.

● Τελευταίο και πιο σημαντικό: η συζήτηση μεταξύ Δημήτρη Μάρη και «Αυγής» ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου. Δηλαδή αρκετές εβδομάδες πριν από την υπογραφή της σύμβασης. Αν δεν το ξέρει η τωρινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ας ρωτήσει την προηγούμενη. Ας ρωτήσει τους γραμματείς του κόμματος εκείνη την περίοδο. Αυτοί θα ξέρουν. Αυτοί ξέρουν.

πηγή: efsyn.gr - Δημήτρης Κανελλόπουλος

κεντρική φώτο: ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ