close search results icon

Αποκαλύψεις Πάιατ: «Έτσι αποφύγαμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το 2020»

Αποκαλύψεις Πάιατ: «Έτσι αποφύγαμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το 2020»

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο Τζέφρι Πάιατ, με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα να τονίζει πως η σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας το 2020 ήταν πιο δραματική απ' ότι προβλήθηκε στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Πάιατ, «ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου».

«Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της», πρόσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως «υπάρχει το άρθρο 5. Ακούσατε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ