close search results icon

Αποστομωτική απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή στην Περιφερειακή Παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» για τον Εδεσσαίο ποταμό

Αποστομωτική απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή στην Περιφερειακή Παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» για τον Εδεσσαίο ποταμό

Αποστομωτική απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή στην Περιφερειακή Παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» για τον Εδεσσαίο ποταμό.

Προς την Περιφερειακή Παράταξη Κοιτάμε Μπροστά.

Κύριε Γιαννούλη

Μπορεί να νομίζετε ότι Κοιτάτε Μπροστά αλλά φαίνεται πως δεν Βλέπετε γύρω σας. Γι αυτό δεν αντιλαμβάνεστε με την απαιτούμενη ενάργεια, όσα αυτονόητα αντιλαμβάνεται ο κάθε αντικειμενικά σκεπτόμενος πολίτης της Έδεσσας.

Οι εμμονικές σας αιτιάσεις, στερούνται σοβαρότητας και καταδεικνύουν, ότι έχετε παντελή άγνοια των τεχνικών χαρακτηριστικών και της λειτουργικότητας του έργου του Εδεσσαίου ποταμού.

Αυτό συμβαίνει επειδή επικαλείσθε αποκλειστικά και μόνο, τα φληναφήματα μιας υποτιθέμενης Κίνησης Πολιτών για τον Εδεσσαίο Ποταμό.

Στη διευκρινιστική απάντηση που σας αποστείλαμε (και της οποίας επιλεκτικά κάποια σημεία επικαλείστε), σχετικά με το έργο του Εδεσσαίου ποταμού, σας παραθέσαμε έγγραφο, με τη σφραγίδα του Πρωτοδικείου Έδεσσας, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν υφίσταται καμία Κίνηση Πολιτών με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, όλες οι δημοσιεύσεις της υποτιθέμενης «Κίνησης Πολιτών», οι οποίες αποτελούν και τη βάση του ερωτήματός σας, αναρτώνται, όλως τυχαίως, από συγκεκριμένο υποψήφιο της παράταξής σας.

Βρίσκεσθε δηλαδή σε πλάνη και διασύρεσθε με τοποθετήσεις που δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση.

Επειδή είστε και νεόκοπος στο πεδίο της πολιτικής, επιτρέψτε μου την επισήμανση, ότι όσοι εκλέγονται με την ψήφο των πολιτών, οφείλουν να προτάσσουν το συμφέρον του τόπου που υπηρετούν, υποστηρίζοντας έργα ουσίας, που προάγουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα των πόλεων.

Ο αυτάρεσκος λαϊκισμός, τον οποίο κατά τρόπο εμμονικό εκδηλώνετε με κάθε ευκαιρία σε βάρος μας, προσδοκώντας να αποκομίσετε προσωπικό πολιτικό κέρδος, δεν θα σας αποδώσει όσα αναμένετε.

Τα λόγια σας κρίνονται από τους πολίτες, όπως άλλωστε έχετε διαπιστώσει και εσείς ο ίδιος κατά το πρόσφατο πολιτικό σας παρελθόν.

Σταματήστε λοιπόν να πολεμάτε την Έδεσσα και τις επιλογές της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της!

Αντί να καραδοκείτε για να μας φορτώσετε ακόμη και τον κατακλυσμό του Νώε, κάντε μία προσπάθεια να γίνετε πιο χρήσιμος, εσείς και η παράταξή σας.

Μην υποκύπτετε στον παλαιοκομματικό καιροσκοπισμό, βαυκαλιζόμενος ότι προσφέρετε έργο στον τόπο.

Χαρακτηρίζετε «χυδαιότητα» την, επιστημονικά τεκμηριωμένη, απάντηση που δώσαμε στα ερωτήματά σας και προβάλετε, ως επιχειρήματα, κάποιους έωλους και αόριστους ισχυρισμούς.

Οι πομφόλυγες που προβάλει η παράταξή σας ως επιχειρηματολογία, απειλούν σοβαρά τη δική σας αξιοπιστία και καταδεικνύουν άγνοια των παραμέτρων ενός μεγάλου έργου, που ήταν αίτημα σχεδόν όλων των Εδεσσαίων, πλην… «Λακεδαιμονίων».

Σας προτείνουμε να στοχαστείτε, κ. Γιαννούλη, τι συνιστά τελικά «χυδαιότητα»;

Το να υπηρετεί κάποιος με προσήλωση τον τόπο του, κόντρα σε αστείες και παρακμιακές παραφωνίες; Ή μήπως το να προτάσσει, μία παράταξη και ένας αιρετός, το μικροκομματικό συμφέρον, κόντρα στο καλό τόπου. Και μάλιστα να επικαλείται αδίστακτα, ανεδαφικά και μη επιστημονικά επιχειρήματα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες;

Χυδαιότητα, είναι η αδιαφορία προς τη βούληση της πλειοψηφίας μιας κοινωνίας.

Χυδαιότητα, είναι να σκοτώνεις την αλήθεια, πρόχειρα και συνοπτικά, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσεις προσωπικά συμφέροντα.

Χυδαιότητα είναι να μας καταλογίζετε «συνειδητή άρνηση περιβαλλοντικής μελέτης», όταν σας εξηγούμε με σαφήνεια, ότι ακολουθήθηκαν οι σύννομες διαδικασίες και σας παραθέτουμε τις δύο σχετικές αποφάσεις της ΔΙΠΕΧΩ/ΚΜ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο εσείς απευθυνθήκατε, αποφάσεις που έχουν κριθεί από δύο Δικαστήρια, τα οποία μας δικαίωσαν.

Και εν τέλει, χυδαιότητα είναι αυτή η εμμονική επιθετικότητα, που εμπνέεται από αχαλίνωτο καιροσκοπισμό και καθορίζεται από παράλογο ρεβανσισμό.

Για να μην ξεχάσουμε και τα ελληνικά μας, η επισήμανσή μας ότι η Κίνηση Πολιτών “αλίευε υπογραφές από ανυποψίαστους πολίτες” κατά του έργου στον Εδεσσαίο ποταμό, δεν περιέχει κανένα προσωπικό χαρακτηρισμό σε βάρος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως νομίζετε. Είναι απλή περιγραφή συγκεκριμένων πράξεων, γνωστών τοις πάσι.

Επίσης στην αποστροφή του λόγου μας “τα ευρήματα του υποψηφίου σας στερούνται οποιουδήποτε επιστημονικού υποβάθρου” προφανώς δεν περιλαμβάνεται προσωπικός χαρακτηρισμός σε βάρος του στελέχους σας, αλλά η οφθαλμοφανέστατη αλήθεια και μόνο αυτή.

Διαψεύστε μας, παρουσιάζοντας ένα επιχείρημά σας, που να περιέχει επιστημονικό έρεισμα. Ιδού η Ρόδος…

Εν κατακλείδι κ. Γιαννούλη, σας προσκαλώ στην Έδεσσα. Να δείτε, ιδίοις όμμασι και όχι από φήμες, την αισθητική και λειτουργική αναμόρφωση του Εδεσσαίου ποταμού. Θα σας εξηγήσουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και θα λύσουμε κάθε απορία σας, με σοβαρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση.

Αντί να κυνηγάτε ανεμόμυλους, περισώστε την αξιοπιστία σας.

Επισυνάπτουμε τις απαντήσεις της Π.Ε. Πέλλας στον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά", Χρήστο Γιαννούλη, σχετικά με τη συσχέτιση των πλημμυρών, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, με τα έργα στον Εδεσσαίο ποταμό.

ΘΕΜΑ: ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΑ «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ» ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣΣΑΙΟ ΠΟΤΑΜΟ

ΣΧΕΤ: Η από 30-8-2022 Ερώτηση κ. Χ. Γιαννούλη

Πριν απαντηθούν αναλυτικά τα ερωτήματα θα πρέπει να αναφερθούν ορισμένα δεδομένα τα οποία πιθανό να αποτελούν και την ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα.

  1. Η Κίνηση Πολιτών «Εδεσσαίος Ποταμός» δεν υφίσταται σύμφωνα με την Ελληνική Πολιτεία και το έγγραφο του Πρωτοδικείου Έδεσσας (557/5-11-2020).
  2. 1.JPG

Φωτο 1. Υπ’ αριθμ. 557/5-11-2020 έγγραφο πρωτοδικείου Έδεσσας

  1. Όλες οι αναρτήσεις ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών, της «Κίνησης Πολιτων- Εδεσσαίος Ποταμός» οι οποίες αποτελούν και τη βάση του ερωτήματος σας «τυγχάνει» να γίνονται από συγκεκριμένο υποψήφιο της παράταξης σας
2.JPG


Φωτο 2.

  1. Η «Κίνηση Πολιτών» αλίευε υπογραφές από ανυποψίαστους πολίτες στην πόλη της Έδεσσας επιδεικνύοντας κατασκευασμένες φωτογραφίες οι οποίες δεν είχαν καμμία σχέση με την τελική εικόνα του έργου. Ο στόχος ήταν η διακοπή των εργασιών του έργου
3.JPG

Φωτο 3. Κατασκευασμένη φώτο της «Κίνησς Πολιτών» με ψευδή εικόνα του έργου (Πριν την κατασκεύη αυτού)


4.JPG

Φωτο 4. Πραγματική εικόνα του έργου μετά την κατσκευή του

  1. Αναφέρεται στην ερώτηση σας ότι «Η κίνηση πολιτών συνδεέει τα παραπάνω φαινόμενα με το αντιπλημμυρικό έργο…». Η «Κίνηση Πολιτών» δεν είναι σε θέση να συνδέσει οτιδήποτε με το πρόσφατο έργο στον Εδεσσαίο Ποταμό καθώς όλες οι Αναρτήσεις της στο Socιal Media και στον τύπο δεν υπογράφονται ποτέ από επιστήμονες ανάλογης ειδικότητας
  1. Αναφέρεται στην ερώτηση σας ότι «…αποτελεί το μόνο μεγάλο έργο μεγάλης κλίμακας του ολοκληρώθηκε με συνειδητή άρνηση περιβαλοντικής μελέτης..». Η «άρνηση» Περιβαλλοντικής Μελέτης είναι αυθαίρετο συμπέρασμα σας καθώς σε ότι αφορά τη διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, η αρμόδια για την έγκριση αυτής υπηρεσία (ΔΙΠΕΧΩ/ΚΜ) αποφάνθηκε σχετικά με το αριθμ. 2979/10-05-2017 έγγραφο. Προς επιβεβαίωση αυτού εκδόθηκε συμπληρωματικά από την ΔΙΠΕΧΩ/ΚΜ και το αρ. πρωτ. 2688/12.05.2020 έγγραφο . Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω έγγραφα οι εργασίες αποκατάστασεις υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες κατάταξης της 1958/2012 Υ.Α και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειόδοτησης

Η επιβεβαίωση και το επιστέγασμα της σύννομης διαδικασίας που τηρείται μέχρι σήμερα είναι η έκδοση του υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/114535/1062/27-11-2020 εγγράφου του ΥΠΕΝ/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΑΤΩΝ / ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Το συγκεκριμένο έγγραφο του ΥΠΕΝ, αφού αναλύει διεξοδικά την υφιστάμενη κατάσταση, και τις παραμέτρους του έργου, καταλήγει:

«..Έτσι τεκμαίρεται ότι ορθώς η υπηρεσία Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, ως αρμόδια περιβαλλοντική αρχή (δεδομένου ότι σε περίπτωση που απαιτείτο περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω έργου, αυτό θα κατατασσόταν στην υποκατατηγορία Α2 της ΥΑ ΔΙΠΑ/ΟΙΚ.37674/2016/ όπως ισχύει) εξέδωσε τα υπ’ αριθμ. 2979/10-05-2017, το υπ’ αριθμ. 2688/12-05-2020 και το υπ’ αριθμ. 8306/24-11-2020 έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία δεν απαιτείται εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατά συνέπεια έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το συγκεκριμένο έργο.»

  1. Αναφέρεται στην ερώτηση σας ότι «..ενώ αποκλείστηκαν οι αγωγοί ομβριων που απορροφούσαν το νερό και το έριχναν στο ποτάμι..». Το συμπέρασμα σας αυτό είναι αυθαίρετο καθώς οι υφιστάμενοι αγωγοί του δικτύου ομβρίων συνδέθηκαν στις ίδιες θέσεις και το έργο συνεχίζει να αποτελεί τον κεντρικό αποδέκτη της περιοχής των δικτύων που καταλήγουν σε αυτό. και το έργο.
  1. Αναφέρεται στην ερώτηση σας ότι «..πλημμύρισαν γειτονικές περιοχές..». Οι περιοχές που είχαν τα μεγάλα προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα μακρυά και έχουν διαφορετικό κεντρικό αποδέκτη
5.JPG

Φωτο 5. Οι περιοχές που παρουσίασαν έντονα προβλήματα βρίσκονται 530 και 360m μακρυά από το έργο και έχουν άλλους αποδέκτες

Αναλυτικότερα όσον αφορά τα ερωτήματα σας αναφέρονται τα εξής:

  1. Το έργο και πριν και μετά την κατασκευή του αποτελούσε και αποτελεί κεντρικό αποδέκτη μιας συγκεκριμένης περιοχής. Από τη στιγμή που το έργο έγινε μετα ίδια γεωμτρικά χαρακτηριστικά (πλάτος – βάθος) και με βελτιωμένα υδραυλικά χαρακτηριστικά (μεγαλύτερη παροχετευτικότητα: από 20m3/h σε 26m3/h) δεν πάρχει ουδεμία σχέση των πλημμυρών με την κατασκευή του έργου . Άλλωστε οι πλημμύρες έγιναν σε μεγάλες αποστάσεις με διαοφορετικούς αποδέκτες
  2. Η καθημερινή διαχείριση των υδάτων γίνεται από τη ΔΕΗ καθώς ανάντη και κατάντη της πόλης υπάρχουν υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Στις 21-8-2022 και ώρα μετά τις 21.15 ώρα την οποία εκδηλώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα , o Εδεσσαίος ποταμός είχε την ελάχιστη παροχή της τάξης του 1,5m3/s καθώς όπως προκύπτει και από το ημερήσιο πρόγραμμα η λειτουργία του ΥΗΣ Εδεσσαίου ήταν μεταξύ 18:50 έως 20.00. Το θυρόφραγμα κλείνει συνηθως με τη δύση του ηλίου. Ό,τι νερό εισέρεε στον Εδεσσαίο ήταν το 1,5m3/s και οι συνδέσεις των αγωγών του δικτύου ομβρίων (εκτιμάται σε 2-3,5m3/s), οπότε η εικόνα ενός ποταμού με χαμηλή στάθμη ήταν απολύτως φυσιολογική αν αναλογιστούμε ότι κατά την περίοδο με έντονη εκφόρτιση με παροχή της τάξης των 20-26m3/h η στάθμη κυμαίνεται από 1,5 ως 1,8m


6.JPG


Φωτο 6. Εικόνα έργου μετά τη δύση του ηλίου . Χαμηλό ύψος ροής


Φωτο 6.

7.JPG

Πρόγραμμα ΔΕΗ 21-8-2022 . Στις 20.10 κράτηση νερών στο φράγμα

  1. Όλοι οι αγωγοί ομβρίων συνδέθηκαν στο νέο έργο όπως ήδη έχει αναφερθεί. Υπάρχει μόνο ένα σημείο στην περιοχή του Εδεσσαιου πίσω από τη κτίριο της ΠΕ Πέλλας στο οποίο πιθανό να μη λειτουργεί το δίκτυο ομβρίων. Η ΠΕ Πέλλας έχει ήδη κάνει επαφές με την ΔΕΥΑ Έδεσσας προκειμένου να γίνει διερεύνηση έτσι ώστε να διαπιστωθεί για ποιο λόγο παρατηρήθηκε δυσλειτουργία κατά τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα


kataghrafi7-a.JPG

Φωτο 7. Συνδεδεμένος αγωγός ομβρίων σε λειτουργία
8.JPG

Φωτο 8. Συνδεδεμένος αγωγός ομβρίων σε λειτουργία
  1. Δεν υπάρχει σχέση των πλημμυρισμένων υπογείων που βρίσκονται σε απόσταση της τάξης των 500m, και του έργου.
  1. Οι αντιπλημμυρικές υποδομές της πόλης θα λειτουργήσουνν καλύτερα από ότι λειτουργουσαν τα προηγούμενα χρόνια- σε ίδιας έντασης φαινόμενα- καθώς όπως έχει ήδη αναφερθεί, αυξήθηκε η παροχετευτικότητα του Εδεσσαίου ποταμού . Όσον αφορά υποδομές οι οποίες δεν είναι της αρμοδιότητας μας, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στους αρμόδιους φορείς

Εν κατακλείδι, θα παρακαλούσα των επικεφαλή του συνδυασμού «Κοιτάμε μπροστά» να επισκεφτεί εμένα προσωπικά και πρωτίστως την αρμόδια υπηρεσία υλοποίησης του έργου προκειμένου να ενημερωθεί. Η υπηρεσία έχοντας πλέον, μόνο 7 μηχανικούς αδυνατεί να παρέχει 1 έως 3 μηχανικούς εδώ και 2,5 χρόνια αποκλειστικά, για να απαντά στα εξωδικα, τα δικαστήρια και τα ευρήματα του υποψηφίου σας, τα οποία όπως αποδεικνύεται κάθε φορά από το αποτέλεσμα και τη λειτουργία των θεσμών (Αποφάσεις Δικαστηρίων, έγγραφα αρμόδιων υπηρεσιών κλπ) στερούνται οποιουδήποτε επιστημονικού υποβάθρου.

ΕΔΕΣΣΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ

ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ