close search results icon

«Αρχιπέλαγος»: Εξαφανίστηκαν τα κητώδη από το ΒΑ Αιγαίο, λόγω τουρκικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά

Το σκάφος «Ναυτίλος» της οργάνωσης Αρχιπέλαγος δεν εντοπίζει καθόλου κήτη εδώ και 48 ώρες, σε μια περιοχή που σφύζει από ζωή

«Αρχιπέλαγος»: Εξαφανίστηκαν τα κητώδη από το ΒΑ Αιγαίο, λόγω τουρκικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά

Σε μια σοβαρή ανακοίνωση προβαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος», σχετικά με μαζικές εξαφανίσεις θαλάσσιων θηλαστικών λόγω ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα τελευταία δύο 24ωρα (Δευτέρα 23/05/22 και Τρίτη 24/05/2022) «το πλήρωμα του σκάφους «Ναυτίλος» του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κατέγραψε εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίες εκτιμάμε ότι προέρχονται από ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, νότια της Σμύρνης».

«Η ευρύτερη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου στηρίζει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς καθώς εκεί επιβιώνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας τα τελευταία 24 χρόνια καταγράφουμε σχεδόν καθημερινά, σημαντικούς πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών όπως φυσητήρες, ζιφιούς και 4 είδη δελφινιών. Καταγράφουμε, όμως, και δεκάδες εκβρασμούς νεκρών κητωδών στις ακτές της περιοχής», σημειώνεται και προστίθεται:

«Τις ημέρες των εκρήξεων έως και σήμερα, παρατηρούμε την πλήρη απουσία κητωδών σε μια περιοχή που συνήθως σφύζει από ζωή. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει νεκρά ή τραυματισμένα θαλάσσια ζώα».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Από πλευράς του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», οφείλουμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι ποια χώρα προκαλεί τις θαλάσσιες εκρήξεις, αλλά οι δραματικές επιπτώσεις που προξενούνται στα οικοσυστήματα. Ο δικός μας στόχος είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής, ιδίως σε αυτή την περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια θηλαστικά και το ζήτημα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται με εθνικιστικούς όρους».

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» παραμένει στην ευρύτερη περιοχή, όπου άλλωστε βρίσκεται εδώ και 24 χρόνια και σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τα παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, συνεχίζει την προσπάθεια εντοπισμού τυχόν τραυματισμένων ή νεκρών θαλάσσιων ζώων.

Θοδωρής Τσιμπίδης: Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες εδώ στο πέλαγος είναι συνταρακτικό

Το Iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Διευθυντή του οργανισμού Θοδωρή Τσιμπίδη, ο οποίος βρίσκεται στον «Ναυτίλο» και μας τόνισε ότι για το ζήτημα της χρήσης αληθινών πυρών στις ασκήσεις υπάρχει κατανόηση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και «εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχουν ενέργειες που να υπονομεύουν την επιβίωση της θαλάσσιας ζωής. Το Πολεμικό Ναυτικό εφαρμόζει τις οδηγίες και τηρεί τα απαιτούμενα πρωτόκολλα ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα», αναφέρει.

«Αυτό που ζήσαμε χθες και προχθές ήταν πάρα πολύ έντονο - πρόκειται για απανωτές εκρήξεις που συντάραξαν όλον τον τόπο. Σήμερα μέχρι τώρα ευτυχώς δεν το παρατηρούμε», μας ενημερώνει. Διατηρεί, δε, τη βεβαιότητα ότι όλο αυτό προκαλείται από εκρήξεις από τη θαλάσσια περιοχή της Σμύρνης.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως εξηγεί ο Θοδωρής Τσιμπίδης, τότε τα ζώα προσπαθούν να απομακρυνθούν αμέσως με κάθε τρόπο, καθώς η ηχορρύπανση είναι τρομερή για αυτά και μπορεί φυσικά να τα σκοτώσει μαζικά.

«Είδαμε σε απόσταση 30-40 μιλίων πιο μακριά κάποια κοπάδια κητωδών που απομακρύνονταν. Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει ξεβρασμένα ή νεκρά, αλλά θα το παρακολουθούμε στενά τις επόμενες μέρες», σημειώνει, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος και να γίνουν οι κατάλληλες συμφωνίες προκειμένου να απαγορευτούν ρητά οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κλειστή θάλασσα του Αιγαίου, από όλες τις πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ