Αριδαία: Παρουσίαση βιβλίου για τον Στέλιο Καζαντζίδη
Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπαλαχούτη για τον Στέλιο Καζαντζίδη στην ΑριδαίαΟ Δήμος Αλμωπίας και οι Εκδόσεις Ινφογνώμων σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπαλαχούτη με τίτλο, Στέλιος Καζαντζίδης: «Δεν με σβήνει κανένας»Την Κυριακή 7 Ιουνίου, ώρα 19:30στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο ΑριδαίαςΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΓια το βιβλίο θα μιλήσουν οι:- Χάρης Πασβαντίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας,- Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας, εκδότης,- Κώστας Μπαλαχούτης, συγγραφέας.Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παναγιωτίδης.
Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν οι μουσικοί :Χριστίνα Μπέντση - τραγούδιΦώτης Κοσμίδης - τραγούδιΤάσος Δίσκος - μπουζούκι - πνευστάΑστέριος Τσίντζας - κιθάραΑντώνης Αντωνίου - μπουζούκιΗ εκδήλωση δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη βιβλιοπαρουσίαση. Είναι μια επιστροφή στη μνήμη ενός ανθρώπου που δεν τραγούδησε απλώς τον λαό, αλλά έγινε ο ίδιος η φωνή του.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης, παιδί προσφύγων – με πατέρα Πόντιο και μητέρα Μικρασιάτισσα – κουβάλησε μέσα του το βάρος του ξεριζωμού και το μετέτρεψε σε τραγούδι. Όπως ο ίδιος τραγουδούσε: «Απʼ της Σμύρνης τα ακρογιάλια και του Πόντου τις αυλές, φτάσαμε ξεριζωμένοι μες στις φτωχογειτονιές».
Η φωνή του έγινε η φωνή των κατατρεγμένων, των εργατών της ξενιτιάς, εκείνων που άφηναν πίσω την πατρίδα για μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία και την Αυστραλία. Δεν ήταν τυχαίο ότι, όπως έλεγε ο Διονύσης Σαββόπουλος, όταν τον άκουγε κανείς, πίστευε πως ήταν ο ίδιος ο άνθρωπος για τον οποίο τραγουδούσε.
Ο Καζαντζίδης συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού – από τον Τσιτσάνη και τον Καλδάρα μέχρι τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη.
Ωστόσο, έργα όπως το «Υπάρχω» και το «Η ζωή μου όλη» σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή, αποτυπώνοντας την αγωνία και την αξιοπρέπεια μιας κοινωνίας που πάλευε να σταθεί όρθια.
Πίσω όμως από τον μεγάλο ερμηνευτή υπήρχε και μια βαθιά συνείδηση καταγωγής. Ο Πόντος δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί εσωτερικό του χρέος. Το 1993, σε μια ιστορική
συνεργασία με τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, κυκλοφόρησε τον δίσκο «Τα αηδόνια του Πόντου», τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «μνημόσυνο» για τα θύματα της γενοκτονίας και φόρο τιμής σε μια πατρίδα που δεν γνώρισε, αλλά λάτρεψε.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν υπήρξε μόνο κορυφαίος τραγουδιστής. Υπήρξε φορέας ιστορικής μνήμης, εκφραστής μιας Ελλάδας πληγωμένης αλλά ζωντανής. Ένας άνθρωπος που με τη φωνή του ένωσε γενιές και κράτησε άσβεστη τη μνήμη της προσφυγιάς και της αδικίας.
Η παρουσίαση του βιβλίου έρχεται να υπενθυμίσει ακριβώς αυτό: ότι ο Καζαντζίδης δεν «σβήνει». Παραμένει παρών, σε κάθε στίχο, σε κάθε μνήμη, σε κάθε
άνθρωπο που κουβαλά μέσα του τον καημό της χαμένης πατρίδας.
Και ίσως τελικά αυτό να είναι το μεγαλύτερο αποτύπωμά του: ότι δεν τραγούδησε απλώς την Ιστορία. Έγινε ο ίδιος μέρος της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Έρχεται σύντομα και θα είναι απόλυτα χρήσιμο!
05 Ιουνίου 2026 -
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας
05 Ιουνίου 2026
ΣΧΟΛΙΑ