close search results icon

Αρση των μνημονιακών περιορισμών στα εργασιακά εξετάζει το Μαξίμου

Πού θα τα ακούσουμε; Ενδεχομένως, λένε οι ίδιες πηγές, στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Διέξοδο ακόμη και στην επαναφορά των εργασιακών στις προ μνημονίων ρυθμίσεις, με επαναφορά του κατώτατου μισθού στους επονομαζόμενους κοινωνικούς εταίρους, φαίνεται ότι αναζητεί η κυβέρνηση.

Πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων όχι μόνο για την επαναθεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, αλλά και για την επαναφορά ισχύος της καλύτερης συλλογικής σύμβασης και της μετενέργειας των συμβάσεων, ενώ δεν αποκλείεται να ακούσουμε εξαγγελίες και για την επιστροφή του επιδόματος 10% των τριετιών. Επίδομα που έχει καταργηθεί με μνημονιακό νόμο έως ότου η ανεργία μειωθεί στο 10% του εργατικού δυναμικού.

Πού θα τα ακούσουμε; Ενδεχομένως, λένε οι ίδιες πηγές, στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ, επιχειρώντας να «αδειάσει, με ένα άρθρο και έναν νόμο», όπως λένε οι ίδιες πηγές, τον ΣΥΡΙΖΑ από το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ακούμε με προσοχή αυτές τις πληροφορίες. Αλλωστε όσο χαμηλώνει το πακέτο των οικονομικών παροχών λόγω και της εξάντλησης του δημοσιονομικού χώρου μετά την αύξηση της κρατικής επιδότησης στους παρόχους ηλεκτρικού, τόσο θα κερδίζει έδαφος η παροχολογία στα θεσμικά ακόμη και από μια κυβέρνηση όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη που διακρίνεται από αρχές ιδεοληπτικά προσκολλημένες στη λογική της απορρύθμισης. Οχι ότι είναι κακή η επάνοδος στο εργατικό δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων και της συλλογικής αυτονομίας. Αντιθέτως, ακόμη κι αν γίνει υπό την πίεση της συγκυρίας, αυτή η στροφή θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τους μισθωτούς και τα συνδικάτα.

Πάντως, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, το συλλαλητήριο των εργαζομένων θα γίνει αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών και πολιτικών αποχρώσεων. Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

πηγή: efsyn.gr(Χριστίνα Κοψίνη)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ