close search results icon

ΑΣΕΠ-εξετάσεις: Τα θέματα SOS για τον διαγωνισμό

ΑΣΕΠ-εξετάσεις: Τα θέματα SOS για τον διαγωνισμό

Τα μολύβια τους «ακονίζουν» οι 108.229 υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα γίνει στις 4 Μαρτίου σε 527 εξεταστικά κέντρα σε 43 περιφερειακές ενότητες. Τις επόμενες μέρες το ΑΣΕΠ θα εκδώσει οδηγίες προς τους υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» δημοσιεύει για μία ακόμα φορά σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά φροντιστήρια Κολλίντζα ενδεικτικές ερωτήσεις και απαντήσεις και στις δύο κατηγορίες εξετάσεων (Δοκιμασία Δεξιοτήτων – Εργασιακής Αποτελεσματικότητας και Γενικών Γνώσεων).

Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις ΑΣΕΠ

Η εξέταση των μαθημάτων/δοκιμασιών (εξέταση γενικών γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας) θα γίνει γραπτώς με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι απαντήσεις θα δοθούν σε ειδικά Απαντητικά Φύλλα. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού καθορίζει το βαθμό που αντιστοιχεί σε κάθε απάντηση και η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται με χρήση μέσων ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός περιλαμβάνει τα εξής δύο (2) μαθήματα/δοκιμασίες: α) εξέταση γνώσεων η οποία αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στο χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Συγκεκριμένα οι ερωτήσεις της εξέτασης γνώσεων θα αφορούν στις ακόλουθες ενότητες: 1. Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα – Ιεραρχία Κανόνων Δικαίου, 2. Θεμελιώδη Δικαιώματα, 3. Οργανα του Κράτους – Οργάνωση της Διοίκησης, 4. Πολιτικά Οργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σύνθεση, τρόπος ανάδειξης, κύριες αρμοδιότητες), 5. Δημόσια Πολιτική, 6. Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, 7. Ψηφιακή Διακυβέρνηση (ν. 4727/2020 όπως ισχύει), 8. Μακροοικονομικά Μεγέθη και Εθνικοί Λογαριασμοί, 9. Δημοσιονομική Πολιτική και 10. Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση. Η βαθμολογία των υποψηφίων σταθμίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές βαρύτητας: α) εξέταση γνώσεων: 50%, β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας: 50%.

ΑΣΕΠ-εξετάσεις: Πώς θα βρείτε το εξεταστικό σας κέντρο

Σε 527 εξεταστικά κέντρα σε 43 περιφερειακές ενότητες θα διεξαχθούν και οι δύο γραπτές εξετάσεις, ή πρώτη το πρωί και η δεύτερη το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Οι υποψήφιοι, για να βρουν το δικό τους εξεταστικό κέντρο, θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και να κάνουν αναζήτηση βάζοντας στα ειδικά πεδία τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν(ΑΜΚΑ, αρ. ταυτότητας, ΑΦΜ). Για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας η ώρα προσέλευσης των υποψηφίων ορίστηκε στις 8:00 π.μ. και η ώρα έναρξης της εξέτασης στις 9:00 π.μ. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 2 ώρες και 45 λεπτά. Για την εξέταση γενικών γνώσεων η ώρα προσέλευσης των υποψηφίων ορίστηκε στις 2:30 μ.μ. και η ώρα έναρξης της εξέτασης στις 3:30 μ.μ. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 2 ώρες και 30 λεπτά. Επισημαίνεται από το ΑΣΕΠ ότι αιτήματα υποψηφίων για αλλαγές εξεταστικών κέντρων δεν γίνονται δεκτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ