close search results icon

Αστρονομία: Πρόκειται να ανακοινωθεί η 2η μαύρη τρύπα στον γαλαξία

Αστρονομία: Πρόκειται να ανακοινωθεί η 2η μαύρη τρύπα στον γαλαξία

Οι επιστήμονες πρόκειται να ανακοινώσουν μία «ρηξικέλευθη» ανακάλυψη του Γαλαξία μας, που σχετίζεται με τη μαύρη τρύπα, που κρύβεται στο κέντρο του γαλαξία μας, τον Milky Way και «καταβροχθίζει» κάθε ύλη που περιπλανιέται εντός της γιγάντιας βαρυτικής του έλξης.

Οι ερευνητές του παγκόσμιου δικτύου παρατηρητηρίων «Event Horizon Telescope» (EHT), που το 2019 είχε αποκαλύψει την πρώτη φωτογραφία μίας μαύρης τρύπας, πρόσφατα επικεντρώθηκαν στη μαύρη τρύπα, εν ονόματι Τοξότης A*, ή SgrA*, που βρίσκεται στην καρδιά του Γαλαξία.

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει μάζα, 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας και βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός και 9,5 τρισεκατομμύρια χλμ. από τη Γη. Εάν οι ερευνητές κατάφεραν πράγματι να αποθανατίσουν τη μαύρη τρύπα του Τοξότη Α*, θα ήταν η δεύτερη σε σειρά μαύρη τρύπα που απεικονίστηκε ποτέ.

Πριν από τρία χρόνια κυκλοφόρησε μια εικόνα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, που ονομάζεται Messier 87 ή M87, που δείχνει έναν λαμπερό δακτύλιο κόκκινου, κίτρινου και λευκού που περιβάλλει ένα σκοτεινό κέντρο.

Οι μαύρες τρύπες είναι ασυνήθιστα πυκνά αντικείμενα με τόσο ισχυρή βαρύτητα, που ούτε το φως μπορεί να διαφύγει, καθιστώντας την παρατήρησή τους αρκετά δύσκολη. Ο ορίζοντας γεγονότων μιας μαύρης τρύπας είναι το σημείο χωρίς επιστροφή, πέρα από το οποίο οτιδήποτε - αστέρια, πλανήτες, αέριο, σκόνη και όλες οι μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας - σύρεται στη λήθη.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μαύρων τρυπών. Οι μικρότερες είναι οι λεγόμενες μαύρες τρύπες αστρικής μάζας, που σχηματίζονται από την κατάρρευση τεράστιων μεμονωμένων αστεριών στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Υπάρχουν επίσης μαύρες τρύπες μέσης μάζας, ένα βήμα προς τα πάνω σε μάζα.

Και τέλος, υπάρχουν οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, που κατοικούν στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών.

Αυτές πιστεύεται, ότι προκύπτουν σύντομα μετά τον σχηματισμό των γαλαξιών τους, καταβροχθίζοντας τεράστιες ποσότητες υλικού για να επιτύχουν κολοσσιαίο μέγεθος.

Πηγή΄: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ