close search results icon

«Αθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία...»

Εζησε έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές η Αλκη Ζέη.

Αφιερωματικό τόμο, έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει το ΥΠΠΟΑ για την αγαπημένη από μικρούς και μεγάλους συγγραφέα.

Εζησε έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές η Αλκη Ζέη, η οποία είχε αφηγηθεί τη συγκλονιστική ζωή της στο αυτοβιογραφικό έργο της «Με Μολύβι Φάμπερ Νούμερο Δύο», που κυκλοφόρησε το 2013 από το Μεταίχμιο.

Δεν τα έζησε όλα αυτά «σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας» είχε πει η ίδια. «Αθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία…».

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της πολυγραφότατης, πολυμεταφρασμένης, πολυβραβευμένης και ιδιαίτερα αγαπητής συγγραφέα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2023 ως «Λογοτεχνικό Ετος Αλκης Ζέη» και προγραμματίζει μεταξύ άλλων την κυκλοφορία αφιερωματικού τόμου, μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138) στο τέλος Φεβρουαρίου καθώς και σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Αλκη Ζέη θα τιμηθεί επίσης στη Διεθνή Εκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (6-9 Μαρτίου 2023), όπου η Ελλάδα θα συμμετέχει ως «τιμώμενη αγορά».

Η Αλκη Ζέη (15 Δεκεμβρίου 1923 - 27 Φεβρουαρίου 2020) ασχολήθηκε με το γράψιμο από πολύ νεαρή ηλικία. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο, ενώ από τους ήρωες που δημιούργησε ο Κλούβιος έγινε στη συνέχεια ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης». Πρώτο της μυθιστόρημα ήταν «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» (1963), έργο σχεδόν αυτοβιογραφικό, εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, το οποίο θεωρείται πλέον από τα κλασικά έργα της λογοτεχνίας για παιδιά. Το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ενα Παιδί από το Πουθενά» κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, για την οργάνωση του «Λογοτεχνικού Ετους Αλκης Ζέη» συγκροτήθηκε αμισθί ομάδα εργασίας για τον συντονισμό, την υποστήριξη, τον σχεδιασμό δράσεων καθώς και για την αξιολόγηση προτάσεων και αιτημάτων αιγίδας διαφόρων φορέων για δράσεις τους στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους.

Η ομάδα απαρτίζεται από τους:

● Ελένη Δουνδουλάκη, γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού,
● Φίλιππο Τσιμπόγλου, γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας,
● Πέτρο Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτη-καθηγητή κινηματογραφίας,
● Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ,
● Μελπoμένη Κανατσούλη, καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ,
● Αθανάσιο Αγάθο, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ,
● Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικό, μέλος ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ, πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του IBBY,
● Πλάτωνα Μαυρομούστακο, καθηγητή Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
● Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικό Πολιτισμού, προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.

πηγή: από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ