close search results icon

Αυξημένες προκαταβολές ενισχύσεων και διευκολύνσεις επενδύσεων, ζητά ο Αυγενάκης από την Ε.Ε.

Αυξημένες προκαταβολές ενισχύσεων και διευκολύνσεις επενδύσεων, ζητά ο Αυγενάκης από την Ε.Ε.

Αυξημένες προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και των ενισχύσεων που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παράλληλα με πλήθος παρεκκλίσεων στους κανόνες της ΚΑΠ, ιδίως σχετικά με τους δικαιούχους επενδυτικών προγραμμάτων, περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές που επλήγησαν από τη κακοκαιρία Daniel, αλλά και τις μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο, στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, ζητεί με επιστολή του προς του ομολόγους του υπουργούς της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, εν όψει του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναχώρησε χθες, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, για Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τους ΓΓ Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Σήμερα, μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα.

Αύριο Τρίτη ο Λευτέρης Αυγενάκης θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία» .

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη, θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι.

Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Στην επιστολή προς τους ομολόγους του θυμίζει, ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της υποστήριξης. Και επισημαίνει:

«Βασιζόμαστε στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν από αυτές τις σοβαρές καταστροφές και την πρωτόγνωρη θεομηνία. Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά προσφέροντας υποστήριξη και ευελιξία στους ακόλουθους τομείς:

Κρατική ενίσχυση ad hoc: Ενημερώσαμε τη DG Competition σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα παροχής κρατικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές (διεξαγωγή εκτίμησης ζημιών και αποζημίωσης). Η αποζημίωση θα καταβληθεί μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και του Ταμείου Κρατικής Αρωγής και θα περιλαμβάνει απώλεια φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και υποδομών. Όταν ολοκληρωθεί η έγκυρη εκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος αποζημιώσεων.

Γεωργικό Αποθεματικό 2023 και 2024: α) Γίνεται επανασχεδιασμός του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των πληγέντων αγροτών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής για τον προγραμματισμό της διανομής αυτού του ποσού. β) Γεωργικό Αποθεματικό του 2024. Σας υποβάλουμε αίτηση προκειμένου να λάβουμε προκαταβολή και πρόσθετη στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό 2024. Ζητάμε τη στήριξή σας και θα θέλαμε να ζητήσουμε ένα γενναιόδωρο ποσό από τα 450 εκατομμύρια ευρώ του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες κλιματικής κρίσης, πρέπει να ενισχυθεί.

Παρεκκλίσεις για τα ενεργά Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και τις εγκεκριμένες Παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (CAP) 2023-2027:

Μετά από παρόμοιες παρεκκλίσεις που εγκρίθηκαν για την περίοδο COVID-19, θα θέλαμε να επαναλάβουμε αυτό το αίτημα για την τρέχουσα κατάσταση που προέκυψε από τις καταστροφικές επιπτώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω. Συγκεκριμένα, τέτοιες παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

1. Αυξημένη προκαταβολή στήριξης της ΚΓΠ (CAP) όσον αφορά τις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και τις προκαταβολές ενίσχυσης που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ (CAP).

2. Ρυθμιστική διάταξη για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας σε παραγωγούς που επλήγησαν από τα καταστροφικά γεγονότα, που αντιστοιχεί στα μέτρα 21 και 22 που ελήφθησαν για την πανδημία και την ουκρανική κρίση αντίστοιχα (πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ).

3. Καθορισμός προτεραιοτήτων όσων επηρεάζονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία/ταμεία που υπάρχουν και αφορούν την οικονομική ενίσχυση επενδύσεων και τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης (εγγυητικό ταμείο και ταμείο μικροπιστώσεων).

4. Διευκόλυνση των δικαιούχων και απλοποίηση διαδικασιών και κανόνων που αφορούν την εφαρμογή τους. Αυτές οι διευκολύνσεις μπορεί να αφορούν, ανάλογα με την περίπτωση:

Παράταση προθεσμιών που σχετίζονται με οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων,

Δυνατότητα τροποποίησης των επενδύσεων και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το καταστροφικό γεγονός,

Αύξηση του αριθμού των αιτημάτων πληρωμής, μη απαίτηση επιτόπιων επισκέψεων για επαλήθευση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδύσεων.

5. Αλλαγή του κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης πόρων της ΚΓΠ (CAP) από ν+2 σε ν+3, όπως ισχύει για όλα τα άλλα Ταμεία της Ε.Ε.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου οικονομικού μεγέθους. Ως εκ τούτου, η ταχεία έγκριση αυτών των αιτημάτων είναι επείγουσας – ζωτικής θα έλεγα- σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή».

Επίσης, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, που συνοδεύει την ημερήσια διάταξη των θεμάτων της συνεδρίασης του εν λόγω Συμβουλίου, αναφέρονται τα εξής:

Κλιματική κρίση και καταστροφικές φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, μάρτυρας ορισμένων από τις πιο ακραίες πυρκαγιές και πλημμύρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα και την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από δύο πρωτοφανή φαινόμενα: (α) τη μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου (στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις. Κάηκε έκταση μεγαλύτερη από 93.500 εκτάρια διαφόρων τύπων δασών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, (β) η τεράστια καταιγίδα «Δανιήλ», προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες κυρίως στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Στο διάστημα 4-8 Σεπτεμβρίου η περιοχή πλημμύρισε με: 1096,2 mm βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο στο Πήλιο, 658,8 mm στην Καρδίτσα, 477,4 στα Τρίκαλα και 466 mm στα Φάρσαλα/Λάρισα.

Όλος ο μηχανισμός της Ελληνικής Πολιτικής Προστασίας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μονάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την παροχή ανακούφισης στους πληγέντες.

Δεδομένου ότι αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί, σε αυτό το στάδιο, το μέγεθος των επιπτώσεών της. Ωστόσο, αναπόφευκτα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, τον κοινωνικό ιστό και την αγροτική παραγωγή μας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων. Μεμονωμένοι αγρότες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στις εκμεταλλεύσεις, τις αποθήκες, τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, ενώ ολόκληρες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική παραγωγή και οι σχετικές υποδομές έχουν καταστραφεί.

Τα παρακάτω στοιχεία δίνουν μια ενδεικτική εικόνα της συμβολής των πληγέντων περιοχών στην ελληνική οικονομία και τη γεωργία:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η αγροτική παραγωγή αντιπροσωπεύει το 5,5% του συνολικού εθνικού ΑΕΠ και συγκεκριμένα:

57% των εθνικών αροτραίων καλλιεργειών (βαμβάκι, δημητριακά, μηδική, όσπρια),

40% των εθνικών δενδρωδών καλλιεργειών,

24% των βοοειδών,

11% των αιγοπροβάτων,

16% της παραγωγής γάλακτος,

40% της παραγωγής μαλακών τυριών, και

Το 25% της παραγωγής σκληρού τυριού, της χώρας.

Στην περιοχή του Έβρου η αγροτική παραγωγή ανέρχεται σε:

23% των ενεργειακών καλλιεργειών,

6,5% του ζωικού κεφαλαίου, και

3% της παραγωγής γάλακτος της χώρας.

Τις πρώτες ημέρες της καταστροφής δίνεται προτεραιότητα στα άμεσα μέτρα διαχείρισης κρίσεων: Αρκετοί τόνοι νεκρών ζώων έχουν μεταφερθεί σε πιστοποιημένες τοποθεσίες αποτέφρωσης προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κρίση δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρώτη αξιολόγηση της ποιότητας του νερού και της εδαφολογικής ανάλυσης προκειμένου να αξιολογηθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού και την αποκατάσταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Τις επόμενες ημέρες θα είναι επίσης διαθέσιμη μια πρώτη εκτίμηση ζημιών σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.

Δεδομένου του μεγέθους της ζημίας, θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια για την αποζημίωση για την απώλεια φυτικής και ζωικής παραγωγής και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.

Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επείγοντα μέτρα βοήθειας που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μετριαστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι συνέπειες της φυσικής καταστροφής.

Αυτές οι καταστροφές κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της βοήθειας της ΕΕ και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας.

Εφόσον, δυστυχώς, είναι αναμενόμενη η επανάληψη τέτοιων φαινομένων, θα πρέπει να θεωρηθεί ως προτεραιότητα η εις βάθος συζήτηση σχετικά με τα σχετικά μέσα της ΕΕ.

Η ημερήσια διάταξη

Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη του Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, στα κυριότερα σημεία της περιλαμβάνονται τα εξής:

Οδηγία για την υγεία του εδάφους: Με βάση ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού στο πλαίσιο δημόσιας συνεδρίασης σχετικά με τις γεωργικές πτυχές της οδηγίας για την υγεία του εδάφους.

Θέματα γεωργίας που σχετίζονται με το εμπόριο: Με βάση ενημέρωση από την Επιτροπή, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για θέματα γεωργίας που σχετίζονται με το εμπόριο.

«Μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ (LTVRA): Διαμόρφωση του μέλλοντος των αγροτικών περιοχών της ΕΕ»: Οι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, εν όψει του προσεχούς φόρουμ υψηλού επιπέδου σχετικά με την αγροτική πολιτική με τίτλο «Διαμόρφωση του μέλλοντος των αγροτικών περιοχών» (27-29 Σεπτεμβρίου, Sigüenza, Ισπανία). Το σημείο αυτό θα συζητηθεί σε δημόσια συνεδρίαση.

Ετήσιες διαβουλεύσεις στον τομέα της αλιείας για το 2024: Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις ετήσιες διαβουλεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2024, καθώς και σχετικά με τις ετήσιες διαβουλεύσεις ΕΕ-Νορβηγίας και παράκτιων κρατών για το επόμενο έτος.

ΟΗΕ: Συστήματα τροφίμων + 2 Ώρα για απολογισμό: Η ισπανική Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς, σε δημόσια συνεδρίαση, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Συστήματα τροφίμων + 2 Ώρα για απολογισμό» που πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Ιουλίου 2023 στη Ρώμη, στην Ιταλία.

agro24.gr

dioy-Aqbad.JPG


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ