close search results icon

Αυτές είναι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ για νέες τεχνολογίες και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές

Τι δίδεται σε ροδάκινα, δαμάσκηνα, μήλα κ.α. 

Χρήση νέων τεχνολογιών και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές φέρνουν ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ μέσα από το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.6 «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης».

Είμαστε σε αναμονή για τη δημοσίευση των Κανονιστικών Διατάξεων για τα οικολογικά σχήματα για να είναι δυνατή η εφαρμογή του μέτρου του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ.

Η παρέμβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφ’ ετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων πρακτικών που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών.

Το μέτρα αφορά εκτάσεις με αροτραίες και μόνιμες - δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η παρέμβαση αποτελείται από δύο δεσμεύσεις:

Α) Οι παραγωγοί οφείλουν να προβούν στην αγορά άδειας χρήσης ψηφιακής εφαρμογής.
Οι παραγωγοί θα επιλέγουν την ψηφιακή εφαρμογή μεταξύ των ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες θα έχουν εγκριθεί ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις υλοποίησης της παρέμβασης. Στην εν λόγω εφαρμογή θα αναρτώνται μια σειρά στοιχείων που αφορούν σε:

  • πληροφορίες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ΟΣΔΕ
  • πληροφορίες από τη δειγματοληψία του εδάφους, σε κατάλληλη χωρική και χρονική κλίμακα
  • πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης (όπως η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών, η εφαρμογή θρεπτικών συστατικών και αρδεύσεων) την ιστορικότητα των καλλιεργειών, την εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος και τους στόχους απόδοσης.
  • για την αξιόπιστη εφαρμογή αλλά και για την έγκυρη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης είναι απαραίτητη η τακτική και ανελλιπής ενημέρωση της κεντρικής βάσης δεδομένων με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν και συνεπώς ενισχύεται η εγκατάσταση αξιόπιστων και ασφαλών συστημάτων μέτρησης του χρησιμοποιούμενου νερού άρδευσης.
  • επίσης καλύπτονται από την παρέμβαση οι δαπάνες για τις αναλύσεις εδάφους, υδάτων και άλλες, πρόσφορες για την εφαρμογή της παρέμβασης, αναλύσεις οι οποίες θα διεξάγονται από διαπιστευμένα προς τούτο εργαστήρια με τη χρήση διαπιστευμένων μεθόδων.
  • ενισχύονται από την παρέμβαση η κατάρτιση, εφαρμογή, παρακολούθηση και προσαρμογή, με τη συνδρομή πιστοποιημένου συμβούλου, ετήσιου ή και πολυετούς σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης, βάσει των στοιχείων που θα συλλέγονται με τη χρήση της εφαρμογής.

Β) Οι πρακτικές οι οποίες μπορεί να υιοθετηθούν με βάση το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες:
1. Ενισχύσεις για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών.
2. Ενισχύσεις για εναλλακτική χρήση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
3. Ενισχύσεις για τη χρήση εξοπλισμού και αυτοματισμών για τη μείωση της ρύπανσης και των κινδύνων κατά τη φυτοπροστασία.
4. Ενισχύσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των θρεπτικών.

Τα ποσά ενίσχυσης
Η ενίσχυση καλύπτει την άδεια χρήσης της ψηφιακής εφαρμογής, την αποζημίωση για το χρόνο που θα χρειάζεται ο παραγωγός για την ορθή και τακτική συμπλήρωση των στοιχείων, τις αναλύσεις, την κατάρτιση, εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και προσαρμογή του σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης και των απαραίτητων περιβαλλοντικών βελτιώσεων καθώς και το αυξημένο κόστος και το μειωμένο εισόδημα που θα προκύπτει από την εφαρμογή των πρακτικών διαχείρισης.

Ειδικότερα:
1. Για την χρήση της εφαρμογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρμογή του σχεδίου διαχείρισης 5 €/στρ.
2. Για τη συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) ανά καλλιέργεια:

  • Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 47,6 €/στρ.
  • Δαμασκηνιά 69,7 €/στρ.
  • Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 185,4 €/στρ.
  • Οινοποιήσιμο σταφύλι 43,1 €/στρ.
  • Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα 75,7 €/στρ.

3. Για την εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων στην καλλιέργεια μηλιάς, ροδακινιάς και κερασιάς 43 €/στρ. ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 €/στρ.
4. Για τη χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών ενάντια σε διάφορα έντομα –-εχθρούς στις καλλιέργειες ροδακινιάς, μηλιάς, δαμασκηνιάς 24 €/στρ.
5. Για την εφαρμογή μηχανικής ζιζανιοκτονίας, με παράλληλη κάλυψη με mulch (πλαστικό κάλυψης χαμηλών τούνελ) 22 €/στρ.
6. Για την εφαρμογή πολλαπλών καλοκαιρινών κλαδεμάτων για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση 21 €/στρ.
7. Για τη χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς 3 €/στρ.
8. Για τη διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών στις αροτραίες 1 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 3 €/στρ.
9. Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια των ψεκασμών 7 €/στρ.
10. Για τη χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ.
11. Για τη χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ.
12. Για χρήση προϊόντων με βιοδιεγέρτες σε αροτραίες καλλιέργειες 3 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ.
13. Για την εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ο υπολογισμός γίνεται με βάση:
α) την αναμενόμενη μέση μείωση της παραγόμενης ποσότητας ή και την ποιοτική υποβάθμιση
β) την αύξηση του κόστους λόγω της ανάγκης πολλαπλών παρεμβάσεων
γ) το κόστος αγοράς των βιολογικών σκευασμάτων, φυσικών εχθρών κ.λ.π.
δ) τη μείωση του κόστους αγοράς χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων
ε) την αύξηση του κόστους παρακολούθησης, επίβλεψης και επικαιροποίησης των οδηγιών φυτοπροστασίας από πλευράς των συμβούλων.
Ενδεικτικά για την εφαρμογή των οδηγιών στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών η ενίσχυση υπολογίζεται σε 17,5 €/στρ., ενώ για την ελαιοκαλλιέργεια η ενίσχυση για την εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών εκτιμάται στα 60 €/στρ.

πηγή: Agrotypos.gr-Παϊσιάδης Σταύρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ