close search results icon

Αυτοψία Σκρέκα στη Βαρβάκειο ενόψει Καθαράς Δευτέρας: Αποδίδουν τα μέτρα

Αυτοψία Σκρέκα στη Βαρβάκειο ενόψει Καθαράς Δευτέρας: Αποδίδουν τα μέτρα

Στη Βαρβάκειο βρέθηκε, το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, καθώς οι καταναλωτές προετοιμάζονται για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.

Ο κ. Σκρέκας είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους ιχθυεμπόρους και ενημερώθηκε για τις τιμές και την κατάσταση στην αγορά ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος «για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε», όπως είπε.

«Σήμερα η Βαρβάκειος είναι όλη ένα Σαρακοστιανό Καλάθι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να προμηθευτεί τα απαραίτητα για να είναι το τραπέζι του γεμάτο. Οι καταναλωτές εδώ μπορούν να αγοράζουν σε πολύ προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές ότι χρειάζονται» είπε ο κ. Σκρέκας

«Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Βεβαίως, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Ούτε η αποκλιμάκωση των τιμών που βλέπουμε σήμερα σε κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, όπως είναι τα θαλασσινά, τα κατεψυγμένα ή όπως σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, μη τρόφιμα, με τα μέτρα που πήραμε βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τιμή, όπως είναι για παράδειγμα τα καθαριστικά, τα απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες. Αυτά δεν μας αρκούν», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

«Θέλουμε ακόμα πιο γρήγορα να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός και θέλουμε βεβαίως και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και εκεί να δούμε τις τιμές σιγά σιγά να αρχίσουν να υποχωρούν», πρόσθεσε.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές για να γεμίσουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ή να νηστέψουν καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής.

Μπορεί οι αρτοποιοί να μην προχωρούν σε ανατιμήσεις στην παραδοσιακή λαγάνα, ωστόσο στα θαλασσινά οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που αποτυπώνεται τόσο στα ιχθυοπωλεία όσο και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

«Οι τιμές που πουλάνε τα προϊόντα οι ιχθυέμποροι στις ιχθυόσκαλες είναι αυξημένες λόγω της υψηλής ζήτησης. Παράλληλα, τα καταστήματα έχουν πολύ περισσότερα έξοδα. Εχουν ακριβύνει τα μεταφορικά, το χαρτί, τα υλικά συσκευασίας κι επομένως είναι αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα θαλασσινά είναι σίγουρα 15% ακριβότερα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στο Περιστέρι.

Τα νοικοκυριά πάντως έχουν αρχίσει ήδη την έρευνα αγοράς, τόσο στην Κεντρική Ιχθυαγορά της Βαρβακείου όσο και στα σούπερ μάρκετ και τα ψαράδικα της γειτονιάς, προκειμένου να δουν από πού τους συμφέρει να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Αναλυτικά, το νωπό ελληνικό χταπόδι αυτή την περίοδο πωλείται στα ιχθυοπωλεία από 23 έως 25 ευρώ το κιλό, στην Κεντρική Ιχθυαγορά γύρω στα 19-20 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ στα 18-19 ευρώ το κιλό. Τα 23-25 ευρώ το κιλό διατίθενται στα ιχθυοπωλεία και τα καλαμάρια, όταν στη Βαρβάκειο κυμαίνονται στα 14 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ στα 12-14 ευρώ. Αντίστοιχα, τα θράψαλα κοστίζουν 11-13 ευρώ το κιλό στα ψαράδικα, 8-9 ευρώ στην Κεντρική Ιχθυαγορά και στα 7-9 ευρώ στα σούπερ μάρκετ. «Τσιμπημένες» είναι και οι νωπές γαρίδες εισαγωγής (κόκκινες), οι τιμές των οποίων στα ιχθυοπωλεία αγγίζουν τα 20 ευρώ το κιλό και στα 12-14 ευρώ στη Βαρβάκειο και στις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου. Τα μύδια στα ψαράδικα πωλούνται στην τιμή των 7-8 ευρώ, στην Κεντρική Αγορά στα 6-7 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ στα 5-6 ευρώ το κιλό.

Ιδιαίτερα τσουχτερές είναι οι τιμές των υπόλοιπων οστρακοειδών , καθώς στα ιχθυοπωλεία οι γυαλιστερές κινούνται στα επίπεδα των 26-28 ευρώ το κιλό λόγω έλλειψης στην αγορά και τα κυδώνια στα 23-25 ευρώ το κιλό.

Πάντως, χαμηλότερες τιμές μπορούν να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές αγοράζοντας κατεψυγμένα θαλασσινά, τα οποία ωστόσο είναι προϊόντα εισαγωγής.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα διαμορφωθεί η τιμή της λαγάνας παρά το γεγονός ότι είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να αποθηκευτεί και πουληθεί αργότερα, σύμφωνα με τους αρτοποιούς. Ετσι, η τιμή της στην Αθήνα θα κυμαίνεται από 3-3,5 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 2,5-3 ευρώ.

Στα περυσινά επίπεδα διατίθεται και ο φρέσκος χαλβάς. Ο απλός χαλβάς με γεύση βανίλια κοστίζει περίπου 12 ευρώ το κιλό, ενώ οι γεμιστοί με σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς είναι λίγο ακριβότεροι στα 14 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν συσκευασμένο χαλβά με την τιμή του να ξεκινά ακόμα και από τα 6 ευρώ το κιλό.

Χαμηλότερες τιμές στο «καλάθι»

Πρεμιέρα έκανε χθες και το καλάθι στη Σαρακοστής, στο οποίο εντάχθηκαν τρεις νέες κατηγορίες νηστίσιμων τροφίμων και συγκεκριμένα τα κατεψυγμένα θαλασσινά, οι νηστίσιμες σαλάτες σε μορφή αλοιφής, όπως η ταραμοσαλάτα και η μελιτζανοσαλάτα και ο χαλβάς. Σύμφωνα με τις τιμές που έχουν αναρτήσει οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην πλατφόρμα e-katanalotis, τα κατεψυγμένα καλαμάρια πωλούνται από 3,47 έως 7,78 ευρώ το κιλό, ενώ οι αποφλοιωμένες γαρίδες των 425 γραμμαρίων ξεκινούν από τα 2,95 και φτάνουν έως και τα 5,5 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, χαλβάς 400 γραμμαρίων με γεύση βανίλια ή κακάο πωλείται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ από 2,30 έως 3,60 ευρώ και ταραμοσαλάτα 250 γραμμαρίων κοστίζει από 1,73 έως 2,18 ευρώ.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΨΑΡΑΔΙΚΟ (κιλό) ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ (κιλό) ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΧΤΑΠΟΔΙ 23-25 € 19-20 € 18-19 €

ΘΡΑΨΑΛΟ 11-13 € 8-9 € 7-9 €

ΚΑΛΑΜΑΡΙ 23-25 € 14 € 12-14 €

ΓΑΡΙΔΕΣ 20 € 12-14 € 12-14 €

ΜΥΔΙΑ 7-8 € 6-7 € 5-6 €

ΛΑΓΑΝΑ

Αθήνα: 3-3,5 ευρώ

Θεσσαλονίκη: 2,5-3 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ