close search results icon

Αυτό το ιπτάμενο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τα 250 χλμ/ώρα - Ποιος το κατασκευάζει, πόσο κοστίζει

Αυτό το ιπτάμενο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τα 250 χλμ/ώρα - Ποιος το κατασκευάζει, πόσο κοστίζει


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ

Το πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο μπορεί να αλλάξει μορφή σε λιγότερο από δύο λεπτά και να φτάσει σε τελική ταχύτητα περίπου 250 χλμ/ώρα στον αέρα.

Μια σλοβακική startup που εργάζεται για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο των ιπτάμενων αυτοκινήτων, δηλώνει ότι διαθέτει ένα νέο πρωτότυπο που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ήδη από το 2026. Η Klein Vision, η οποία έχει αφιερώσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην ανάπτυξη του «AirCar», έχει ήδη ολοκληρώσει πάνω από 170 ώρες πτήσης και περισσότερες από 500 απογειώσεις και προσγειώσεις. Έγινε επίσης ένα από τα πρώτα οχήματα του είδους του που έλαβε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας το 2022.

Τώρα, η εταιρεία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να περάσει από τη φάση των δοκιμών στην παραγωγή. Ωστόσο, το αν θα καταφέρει να φτάσει στο στόχο της παραμένει αβέβαιο. Πολλές εταιρείες έχουν προσπαθήσει — και αποτύχει — να φέρουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα στη ζωή.

Πώς λειτουργεί το AirCar

Η Klein Vision ισχυρίζεται ότι το όχημά της μπορεί να μετατραπεί από τετράτροχο αυτοκίνητο σε αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας σε λιγότερο από δύο λεπτά. Βίντεο που δείχνουν τη μετάβαση από τη λειτουργία πτήσης στην οδήγηση δείχνουν τις δύο πτέρυγες να αναδιπλώνονται και να αναδιπλώνονται, μοιάζοντας κάπως με ένα καμπριολέ με οροφή.

Μόλις βρεθεί σε λειτουργία αεροπλάνου, η εταιρεία αναφέρει ότι δημιουργεί αεροδυναμική πίεση χρησιμοποιώντας ένα σπόιλερ και ένα πτερύγιο ανύψωσης. Η τελευταία έκδοση του οχήματος μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα 200 χλμ/ώρα στο δρόμο και 250 χλμ/ώρα στον αέρα, με μέγιστη εμβέλεια πτήσης περίπου 1.000 χιλιόμετρα.

«Το AirCar είναι μια συγχώνευση πιστοποιημένης αεροναυπηγικής και προηγμένου σχεδιασμού αυτοκινήτων — ένα πραγματικό όχημα διπλής λειτουργίας που πληροί αυστηρά πρότυπα τόσο στην απόδοση στον αέρα όσο και στο έδαφος», δήλωσε ο συνιδρυτής της AirCar, Anton Zajac.

Η εταιρεία δήλωσε στο The Next Web ότι ελπίζει να ξεκινήσει τις παραδόσεις στους πελάτες ήδη από το 2026, με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Σύμφωνα με το The Next Web, το νέο μοντέλο περιλαμβάνει αρκετές αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Διαθέτει κινητήρα 280 ίππων, διπλάσιο από την ισχύ της προηγούμενης έκδοσης.

Μπορεί επίσης να πετάει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να οδηγείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να αλλάζει λειτουργία ελαφρώς πιο γρήγορα. Η πρώτη έκδοση του AirCar έλαβε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από την Σλοβακική Αρχή Μεταφορών μετά την ολοκλήρωση 70 ωρών «αυστηρών δοκιμών πτήσης». Η νεότερη έκδοση θα πρέπει επίσης να λάβει πιστοποίηση προτού μπορέσει να πετάξει νόμιμα.

Αλλά ακόμα και αν το νέο και βελτιωμένο AirCar βρει αγοραστές, οι πιθανοί ιδιοκτήτες δεν πρέπει να περιμένουν ότι το νέο τους παιχνίδι θα πετάξει πάνω από την κίνηση της ώρας αιχμής. Σε λειτουργία αυτοκινήτου, το AirCar μπορεί, θεωρητικά, να λειτουργεί όπως οποιοδήποτε άλλο οδικό όχημα.

Όσοι θέλουν να το πετάξουν, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να οδηγήσουν μέχρι ένα αεροδρόμιο και να απογειωθούν από έναν διάδρομο. Προς το παρόν, η πορεία πτήσης του AirCar περιορίζεται σε ταξίδια μεταξύ αεροδρομίων.

Πολύ πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη

Τα όνειρα για λειτουργικά ιπτάμενα αυτοκίνητα χρονολογούνται από την εποχή του Χένρι Φορντ στις αρχές του 1900. Προς το παρόν, παραμένουν κυρίως στον χώρο της φαντασίας. Νεοσύστατες εταιρείες όπως η Terrafugia και η Moller Skycar έχουν ήδη αποδείξει την ικανότητα μετατροπής μεταξύ των λειτουργιών αυτοκινήτου και αεροπλάνου, αλλά καμία από τις δύο δεν κατάφερε να φέρει τα οχήματά της στην εμπορική αγορά.

Η Terrafugia έλαβε πιστοποιητικό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σταμάτησε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ μετά την εξαγορά της από την κινεζική εταιρεία Geely το 2017.

Στον τομέα των οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), η εμπορική δραστηριότητα είναι σήμερα σημαντικά μεγαλύτερη. Αυτά τα οχήματα έχουν τροχούς, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να απογειώνονται χωρίς την ανάγκη διαδρόμου. Στην πράξη, βρίσκονται κάπου μεταξύ ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου και ενός ελικοπτέρου.

Οι δύο κορυφαίες εταιρείες στον τομέα αυτό, η Joby Aviation και η Archer Aviation, έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μεταφορά επιβατών μεταξύ αεροδρομίων και ελικοδρομίων. Θεωρητικά, αυτό θα επέτρεπε στους ταξιδιώτες να παρακάμπτουν την κυκλοφορία στους πολυσύχναστους δρόμους.

Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις χρήσης απέχουν ακόμη πολύ από το όραμα πολλών φουτουριστών για προσωπικά ιπτάμενα αυτοκίνητα που θα κατακλύζουν τους ουρανούς των πόλεων. Πολλά από τα εμπόδια που εμποδίζουν την υλοποίηση αυτού του οράματος υπερβαίνουν την ίδια την τεχνολογία. Οι τρέχουσες διαδικασίες πιστοποίησης σημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων θα πρέπει να αποκτήσουν άδεια πιλότου για να τα χειρίζονται.

Οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουν ριζικά τη λογιστική της κυκλοφορίας και τους κανόνες ασφάλειας για να προσαρμοστούν σε αυτό που θα είναι ουσιαστικά μια νέα διάσταση της πλοήγησης. Υπάρχει επίσης η πολύ πραγματική ανησυχία για το τι θα συμβεί αν ένα από αυτά τα ιπτάμενα αυτοκίνητα πέσει από τον ουρανό. Το πολύ πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μια χούφτα υβριδικά αυτοκίνητα-αεροπλάνα θα φτάσουν στην αγορά, αλλά θα παραμείνουν περιορισμένα στη χρήση ως ακριβά παιχνίδια αποκλειστικά για τους υπερ-πλούσιους.

 iefimerida.gr

φωτο KLEIN VISION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ