close search results icon

Βασίλης Ρόκος- Η υποστελέχωση της Γ.Α.Δ.Θ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών αλλά και των ίδιων των αστυνομικών»

"Σοκαριστικά τα στοιχεία", τονίζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. 

Στοχευμένη ενίσχυση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με περισσότερους αστυνομικούς υπαλλήλους ζητούν τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τα οποία με γραπτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Μάλλιο αλλά και στους βουλευτές του ν. Θεσσαλονίκης, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και στους Δημάρχους του ν. Θεσσαλονίκης επισημαίνουν τις σοβαρές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια των πολιτών αλλά και των ίδιων των αστυνομικών.

Ως «ΣΥΝ-εργασία», κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαμε με μέλη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ (Σεπτέμβριος 2023) είχαμε επισημάνει δημόσιαότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, και σε συνάρτηση με την αύξηση της εγκληματικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, απαιτείται περαιτέρω επάνδρωση του σώματος με νέες προσλήψεις.

Λίγους μήνες αργότερα τα στοιχεία που παραθέτει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την υποστελέχωση των τμημάτων της Γ.Α.Δ.Θ είναι σοκαριστικά και απαιτούν άμεση λύση του προβλήματος. Συγκεκριμένα:

Διεύθυνση Αστυνομίας: Τα περισσότερα από τα 17 Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν με το 50% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να βγαίνουν κοινά περιπολικά για 2 ή και περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα. Δεν θα ήτανε υπερβολή να πούμε ότι δίχως την ύπαρξη των 100 και πλέον συναδέλφων ΟΠΠΙ κάποια Αστυνομικά Τμήματα θα είχαν βαρέσει διάλυση.

Διεύθυνση Ασφαλείας: Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα περισσότερα Τμήματα Ασφαλείας με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Τ.Α. Λευκού Πύργου, Τούμπας, Αμπελοκήπων, Δέλτα, τα οποία στερούνται του προβλεπόμενου αστυνομικού προσωπικού και τα οποία ενισχύονται σε μόνιμη βάση τα τελευταία χρόνια με προσωρινές μετακινήσεις και αποσπάσεις από έταιρες υπηρεσίες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην ομάδα ΔΡΑΣΗ, η οποία συνεχίζει να είναι αποδεκατισμένη, αφού συνολικά θα έπρεπε να αριθμεί 45 αστυνομικούς και την δεδομένη στιγμή υπηρετούν σε αυτή οριακά 20.

Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων: Πέραν των τεράστιων κενών, που υπάρχουν στις Διμοιρίες της Δ.Α.Ε.Θ., δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ραγδαία αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των υπηρετούντων σε αυτές. Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που συλλέξαμε ως Ένωση, ο μέσος όρος ηλικίας στην Υ.ΜΕ.Τ. είναι 42,3 και στην Υ.Α.Τ. 40,4 ετών.

Επιπροσθέτως, η φαινομενικά οργανική πληρότητα της ΔΑΕΘ είναι επίπλαστη αφού οι υπηρεσίες ΟΔΟΣ και ΟΑΑΣ (Ομάδα Άμεσης Αντιμετώπισης Συμβάντων) δεν έχουν αποτυπωθεί αριθμητικά στο οργανόγραμμα αυτής.

Διεύθυνση Άμεσης Δράσης: Στην εν λόγω Διεύθυνση τα κενά στην Ομάδα ΔΙΑΣ είναι δυσθεώρητα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι μετά από ενέργειες σας, το 2019 καταφέρατε η Ομάδα ΔΙΑΣ να αριθμεί 400 και πλέον αστυνομικούς ενώ την δεδομένη στιγμή με το ζόρι υπηρετούν περίπου 250. Και σε αυτή την υπηρεσία ο μέσος όρος ηλικίας του αστυνομικού προσωπικού είναι 42,4 ετών.

Διεύθυνση Τροχαίας: Η έναρξη των εργασιών του flyover στην πόλη μας έχει δημιουργήσει νέες υπηρεσιακές ανάγκες στην εν λόγω Διεύθυνση, μεγάλο μέρος των οποίων καλύπτονται μέσω εσωτερικών μετακινήσεων από λοιπές Διευθύνσεις. Πρόκειται για ένα έργο με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 4-5 ετών και ως εκ τούτου η ενίσχυση θα πρέπει να είναι μόνιμη.

Διεύθυνση Κρατικού Αερολιμένα: Στην εν λόγω Διεύθυνση μετά και την επέκταση του Αεροδρομίου, ουδέποτε τροποποιήθηκε το οργανόγραμμα έτσι ώστε να αποτυπώνονται οι νέες υπηρεσιακές ανάγκες. Ως εκ τούτου και σε αυτή την περίπτωση, η οργανική πληρότητα είναι επίπλαστη και οι όποιες παροδικές ενισχύσεις την θερινή περίοδο σε καμία περίπτωση δεν επιλύουν το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αφού η επισκεψιμότητα στο αεροδρόμιο Μακεδονία είναι υψηλή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους”.

Ως περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της «ΣΥΝ-εργασίας» θεωρώ ότι έχει τεθεί ένα μείζον ζήτημα και τα στοιχεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης πρέπει να κατατεθούν άμεσα προς συζήτηση και στην Περιφέρεια. Οφείλουμε να νοιαζόμαστε για την προστασία των πολιτών και την ασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών, οι οποίοι καλούνται επί καθημερινής βάσεως να χειριστούν καταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ακεραιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ