close search results icon

Βενζίνη: Στα 2 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης και... ανεβαίνει

Βενζίνη: Στα 2 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης και... ανεβαίνει

Γράφει η Ιωάννα Φεντούρη

Μία… ανάσα πριν από τα 2 ευρώ το λίτρο είναι η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά, ενώ παράλληλα το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται σε 1,76 ευρώ το λίτρο, με τους φορείς της αγοράς να εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες ημέρες οι τιμές θα ακολουθήσουν μία, ελαφρώς, ανοδική πορεία.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, από την πλευρά του, συνεχίζει τους ελέγχους στην αγορά των καυσίμων, με την αρμόδια υπηρεσία να κινείται είτε αυτεπάγγελτα είτε έπειτα από καταγγελίες που λαμβάνει. Το 2023 υπολογίζεται πως έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής,360 έλεγχοι σε πρατήρια της χώρας.

Ειδικότερα, για την πορεία των τιμών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (29/8, Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης), ο μέσος όρος κόστους της απλής αμόλυβδης ήταν στο 1,993 ευρώ το λίτρο. Στα αστικά κέντρα η τιμή διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, σε 1,954 ευρώ στην Αττική και 1,956 ευρώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις Κυκλάδες έφτασε τα 2,244 ευρώ το λίτρο.

Αντιστοίχως, στο πετρέλαιο κίνησης, το μέσο κόστος, πανελλαδικά, ήταν 1,763 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική διαμορφώθηκε σε 1,729 ευρώ το λίτρο, στη Θεσσαλονίκη σε 1,734 ευρώ και στις Κυκλάδες σε 1,971 ευρώ.

Δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν ανοδική τάση (το μπρεντ έφτασε, χθες, άνω των 85 δολαρίων το βαρέλι), φορείς της εγχώριας αγοράς καυσίμων εκτιμούν πως, σταδιακά, θα υπάρξουν και στην Ελλάδα κάποιες μικρές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πέραν του μπρεντ, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος των καυσίμων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τόσο η βενζίνη όσο και το πετρέλαιο κίνησης είναι δύο ανεξάρτητα χρηματιστηριακά προϊόντα, που οι τιμές τους διέπονται από τη δική τους δυναμική. Επιπρόσθετα, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι καταλυτικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τιμής.

Οσον αφορά στη ζήτηση σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν στον «Ε.Τ.» πως είναι πτωτική τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, κάνοντας λόγο για μείωση της τάξεως του 15%, συγκριτικά με την αντίστοιχη, χρονική περίοδο, πέρυσι.

Τα πρόστιμα

Πρόστιμα, συνολικού ύψους 138.725,44 ευρώ, επιβάλλονται σε 13 επιχειρήσεις καυσίμων – ειδών αυτοκινήτου, με αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, καθώς σε ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Συγκεκριμένα, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για διάθεση προϊόντων και καυσίμων με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου από τη νομοθεσία:

– στην εταιρεία «AUTOPLUS ACCESSORIES A.E.EEΕ», ύψους 78.725,44 ευρώ

– και σε 12 πρατήρια υγρών καυσίμων, 9 στην Κεφαλλονιά, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Αττική, συνολικού ύψους 60.000 ευρώ.

Η κατάταξη

Η Ελλάδα έχει την 9η ακριβότερη απλή αμόλυβδη βενζίνη, παγκοσμίως, και την 8η στην Ευρώπη. Η τιμή της διαμορφώνεται σε 1,991 ευρώ το λίτρο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (28/8) από το Global Petrol Prices. Η πιο ακριβή βενζίνη πωλείται στο Χονγκ Κονγκ (2,816 ευρώ το λίτρο), ενώ ακολουθούν η Ισλανδία (2,195 ευρώ), το Μονακό (2,094 ευρώ), η Ολλανδία (2,083 ευρώ), η Νορβηγία (2,080 ευρώ), η Δανία (2,075 ευρώ), το Λίχτενσταϊν (2,053) και η Ελβετία (1,998 ευρώ). Σημειώνεται πως η μέση λιανική τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης προκύπτει λαμβάνοντας τις εξής παραμέτρους: 1) το εκτιμώμενο περιθώριο των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων, 2) τους φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις και 3) την τιμή του διυλιστηρίου.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023)

5.JPG


Πηγή: Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων – Υπουργείο Ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ