close search results icon

Βλαντιμίρ Πούτιν: Το θωρακισμένο «παλάτι» τρένο έχει σπα και σαλόνι ομορφιάς

Βλαντιμίρ Πούτιν: Το θωρακισμένο «παλάτι» τρένο έχει σπα και σαλόνι ομορφιάς

Μια κοινή έρευνα του Dossier Center, του CNN, της Süddeutsche Zeitung, της Westdeutscher Rundfunk και της Norddeutscher Rundfunk αποκάλυψε ότι το τεθωρακισμένο τρένο που χρησιμοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κοστίσει στους Ρώσους φορολογούμενους εν αγνοία τους το αστρονομικό ποσό των 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η έρευνα μελέτησε έγγραφα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας (FSO), των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και συνδεδεμένων κρατικών εταιρειών.

Η εταιρεία Zirkon Service, η οποία εκτέλεσε το έργο, εξόπλισε το βαγόνι του «κορυφαίου επιβάτη» (όρος που χρησιμοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βλαντίμιρ Λούλαεφ για να απευθυνθεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν) με χαμάμ - και με σαλόνι ομορφιάς. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει βαγόνια που θα περιέχουν μπαρ, σαλόνι και χώρους εκδηλώσεων.

Η έρευνα μελέτησε σχεδόν 25.500 έγγραφα της υπηρεσίας Zirkon, τα οποία παραδόθηκαν στο Κέντρο Φακέλων από ανώνυμη πηγή. Η δημοσίευση επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των εγγράφων. Η Zirkon Service είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του τεθωρακισμένου τρένου του Πούτιν.

Η χλιδή επικρατεί σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του τρένου

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η Zirkon εργάζεται τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει ένα ειδικό αυτοκίνητο για σπορ και γυμναστική για τον πρόεδρο.

Η οδηγία για την κατασκευή ενός βαγονιού δόθηκε από τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Όλεγκ Μπελοζέροφ, τον Μάρτιο του 2017, με την έγκριση της ηγεσίας της FSO.

Τα βαγόνια περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις όπως δωμάτιο ομορφιάς, γυμναστήριο, ακόμη και χαμάμ. Το δωμάτιο ομορφιάς είναι εξοπλισμένο με βασικές ιατρικές συσκευές που είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου.

Επιστημονικό ινστιτούτο έχει λύσει το θέμα της τηλεόρασης. Το πρόβλημα για το Zirkon ήταν η εγκατάσταση των τηλεοράσεων - παρά το υψηλό κόστος τους, οι τηλεοράσεις χάνουν το σήμα όταν το τρένο περνά κάτω από γέφυρες ή κοντά σε ψηλά κτίρια, καθώς η κεραία χάνει το σήμα της. Για να λύσουν το πρόβλημα, οι ειδικοί του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ραδιοεπικοινωνιών της Μόσχας έπρεπε να αναπτύξουν το δικό τους σύστημα buffering, ώστε ο Πούτιν να μην χρειάζεται να περιμένει αρκετά λεπτά για να επιστρέψει το σήμα.

Η Zirkon βρίσκεται επίσης στη διαδικασία προετοιμασίας δύο πολυτελών βαγονιών, εκ των οποίων το ένα θα διαθέτει τέσσερα διαμερίσματα και ένα μπαρ, ενώ το δεύτερο θα έχει έξι διαμερίσματα. Το κόστος της κατασκευής τους ανέρχεται σε 6,15 εκατομμύρια δολάρια.

Χλιδή και σπα στο τρένο για να χαλαρώνει ο Πούτιν και οι εκλεκτοί καλεσμένοι του

Το τρένο του Πούτιν αναβαθμίζεται διαρκώς – με τις σχετικές εργασίες να στοιχίζουν περί τα 70 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμάται – και δεν μπορεί να εντοπιστεί, ενώ εξωτερικά θυμίζει τους συρμούς που χρησιμοποιούν οι συμπατριώτες του Ρώσου προέδρου. Εσωτερικά, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικό. «Όχι απλά πολυτελές, αλλά υπερπολυτελές», δήλωσε ο Ντμίτρι, ειδικός στους σιδηροδρόμους. «Διαθέτει ντους, μεγάλη τουαλέτα, τεράστιους δέκτες τηλεοράσεων, DVD, ενώ στη διακόσμηση κυριαρχεί το ξύλο. Η θωράκιση δεν καλύπτει όλο το τρένο, αλλά τμήματά του και είναι επιπέδου ΙΙΙ+, που αντέχει σε πυρά από Καλάσνικοφ και τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών».

Ο Πούτιν μετακινείται με το τρένο συνοδεία πρακτόρων της FSO

Αν και το τρένο κατασκευάστηκε ειδικά για τον Πούτιν, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν ταξιδεύει μόνος του, αφού όπως λέει το Dossier Center, «δεκάδες» άνδρες της FSO «ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το συρμό κι είναι υπεύθυνοι για την προστασία του προέδρου και τις ειδικές επικοινωνίες».

Για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του προσωπικού ασφαλείας καθώς και πιθανών αξιωματούχων του Κρεμλίνου και ιδιωτών προσκεκλημένων του Πούτιν το τρένο διαθέτει συνολικά 22 βαγόνια, αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται μόνον δέκα εξ’ αυτών.

protothema

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ