Βορύλλας (ΝΙΚΗ): «Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο – Όχι εξάρτηση από διαφθορά, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης»
Από 110 διαγωνισμούς που εξετάστηκαν, στους 101 συμμετείχε μόνο μία εταιρεία.

Ο βουλευτής Β2 τομέα Δυτικής Αθήνας της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέας Βορύλλας, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας 2024/165, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, εστιάζοντας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τις δημοσιονομικές συνέπειες των νέων ρυθμίσεων. Με αφορμή το συγκεκριμένο σκάνδαλο, έκανε λόγο για σοβαρή υπόθεση κακοδιαχείρισης με ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς, όπως ανέφερε, έχει ήδη κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Κατήγγειλε ότι στο επίκεντρο βρίσκονται πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία φέρονται να κατευθύνθηκαν προς δέκα συγκεκριμένες εταιρείες με φωτογραφικές διαδικασίες.
Από 110 διαγωνισμούς που εξετάστηκαν, στους 101 συμμετείχε μόνο μία εταιρεία, γεγονός που συνιστά παραποίηση του ανταγωνισμού και καταστρατήγηση της έννοιας της δημόσιας σύμβασης. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για σύστημα απευθείας αναθέσεων σε «φιλικές εταιρείες», επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποκαλύπτει διαχρονικές αδυναμίες στη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων, αγνοείται πλήρως. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση είναι δέσμια πελατειακών συμφερόντων και αδρανεί ακόμη και όταν οι παρατυπίες εντοπίζονται από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο κ. Βορύλλας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του σκανδάλου, επισημαίνοντας πως το κόστος ενδέχεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πέραν του ήδη επιβεβαιωμένου προστίμου των 415 εκατομμυρίων, το οποίο –αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει το αντίθετο– θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία μηχανισμού ανακτήσεων, ειδικής task force και παρεμβάσεων της οικονομικής αστυνομίας, ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών. Υποστήριξε ότι τα ποσά είναι πιθανό να μην ανακτηθούν ποτέ, ενισχύοντας απλώς τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, και υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν ενδεχόμενοι «αχυράνθρωποι» που λειτούργησαν ως μεσάζοντες για λογαριασμό προσώπων με υψηλές θέσεις εξουσίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη παρέμβασης της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η οποία, όπως είπε, μπορεί να φέρει στο φως την ενδεχόμενη εγκληματική οργάνωση πίσω από τις παράνομες επιδοτήσεις. Ζήτησε επίσης έλεγχο όχι μόνο στους αγρότες που έλαβαν τις ενισχύσεις, αλλά και στις διοικήσεις του OΠΕΚΕΠΕ, στα στελέχη που διαχειρίστηκαν τις ενισχύσεις, ακόμη και στους συζύγους και συγγενείς αυτών των προσώπων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βουλευτής αμφισβήτησε ανοιχτά και τις δηλώσεις της κυβέρνησης για ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων, επικαλούμενος τις εκκρεμείς οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως η αποζημίωση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο Grand Resort, με βάση τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όπως τόνισε, η έννοια του πλεονάσματος καταρρίπτεται όταν αγνοούνται τελεσίδικες οφειλές, καλώντας την κυβέρνηση να μιλήσει με σαφήνεια.
Στο σκέλος του νομοσχεδίου, εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2024/165, η οποία εισάγει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη μέλη. Ο κ. Βορύλλας υποστήριξε πως η οδηγία μειώνει δραματικά την εθνική δημοσιονομική κυριαρχία και παραδίδει κρίσιμες αποφάσεις σε τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Τόνισε ότι καθιερώνονται αυτόματα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, εάν χρέος και έλλειμμα υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, συνιστά ένα «μνημόνιο με νέο όνομα». Επισήμανε ότι οι κανόνες αυτοί θα ασκήσουν πιέσεις στη δημόσια δαπάνη για παιδεία, υγεία και κοινωνικές πολιτικές, ενώ θυσιάζονται οι παραγωγικές επενδύσεις στο βωμό της δημοσιονομικής συμμόρφωσης. Υπογράμμισε, επίσης, την ύπαρξη του Υπερταμείου, που συνεχίζει να λειτουργεί υπό την επίβλεψη των θεσμών, με το 50% των εσόδων να πηγαίνει απευθείας στην αποπληρωμή χρέους.
Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ υποστήριξε πως η οικονομική πολιτική της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαρτάται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανέπτυξε την πρόταση του κόμματος του για έναν νέο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, βασισμένο στην αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου της χώρας, που περιλαμβάνει φυσικό αέριο, πετρέλαιο, σπάνιες γαίες και κρίσιμα μέταλλα. Η εκμετάλλευση αυτών των πόρων, σε συνδυασμό με την πράσινη ενέργεια και την τεχνολογική μετάβαση, θα μπορούσε, κατά την άποψή του, να διαμορφώσει ένα αυτόνομο και βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο.
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην αποσπασματική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης. Ενώ αναγνώρισε ως θετικό βήμα την επιστροφή ενός ενοικίου, σημείωσε ότι η επίδρασή του είναι οριακή, αφού τα ενοίκια σε περιοχές όπως Περιστέρι, Αιγάλεω και Χαϊδάρι κυμαίνονται από 500 έως 750 ευρώ για ακίνητα 70-75 τ.μ. Όπως επεσήμανε, ένα νέο ζευγάρι που αμείβεται με κατώτατο μισθό δαπανά το 40%-50% του εισοδήματός του μόνο για στέγη. Πρότεινε την επιβολή τέλους 1% σε κενά ακίνητα που ανήκουν σε τράπεζες και funds, καθώς και τη ριζική αναθεώρηση του προγράμματος Golden Visa, με σύνδεση αποκλειστικά με την αγορά κρατικών ομολόγων αντί ακινήτων.
Σε σχέση με τις φορολογικές ρυθμίσεις, ο κ. Βορύλλας δήλωσε ότι το μέτρο της έκπτωσης φόρου για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων είναι θετικό, αλλά πρότεινε παράταση της ισχύος του έως το 2030, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία κεφάλαια. Όσον αφορά την ετήσια ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, την χαρακτήρισε προσβλητική και αναποτελεσματική, υπογραμμίζοντας πως η μέση σύνταξη έχει μειωθεί από τα 1.200 ευρώ το 2010 σε κάτω από 850 ευρώ σήμερα, ενώ πολλοί αγρότες λαμβάνουν κάτω από 500 ευρώ. Ζήτησε την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τονίζοντας ότι τα ετήσια επιδόματα δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Κλείνοντας την ομιλία του με ειρωνικό τόνο, ο Ανδρέας Βορύλλας αναφέρθηκε στην περίπτωση της υπαλλήλου Βιβής Τιχεροπούλου, η οποία –όπως είπε– τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού 20 ημερών, ως ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για το σκάνδαλο του ΠΕΚΕΠΕ, ενώ τα πολιτικά και διοικητικά πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη παραμένουν στο απυρόβλητο. Με αυτό τον τρόπο, επιχείρησε να δείξει πώς η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες προς τα κάτω, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά κέντρα εξουσίας και διαφθοράς.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας του:
ΣΧΟΛΙΑ