close search results icon

Βουλγαρία: Εκλογές στις 9 Ιουνίου

Βουλγαρία: Εκλογές στις 9 Ιουνίου

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διόρισε μια προσωρινή κυβέρνηση την Τρίτη με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ και όρισε την 9η Ιουνίου ως ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε δήλωση.

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία πρόκειται να συμπέσει με τις εκλογές για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, ανέφερε.

“Πρέπει να είμαστε εγγυητές της σταθερότητας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη χώρα μας να εμπλακεί σε μια συνταγματική κρίση, (και)… να είμαστε όμηροι κομματικών φιλοδοξιών και επιθυμιών”, δήλωσε ο Γκλάβτσεφ κατά την τελετή παράδοσης της κυβέρνησης.

Ο Γκλάβτσεφ, 60 ετών, υπηρέτησε στο παρελθόν ως επικεφαλής του Ελεγκτικού Επιμελητηρίου.

Η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της ΕΕ και ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη της, συγκλονίζεται από πολιτική αστάθεια μετά τις διαδηλώσεις κατά των δωροδοκιών το 2020.

Μέχρι τις εκλογές τον Απρίλιο του 2023, διοικούνταν από μια διαδοχή υπηρεσιακών κυβερνήσεων, που διορίστηκαν από τον Ράντεφ ελλείψει σταθερού εκλεγμένου συνασπισμού.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκάμπριελ απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ του PP στις 5 Μαρτίου.

Ο Ντένκοφ παραιτήθηκε για να επιτρέψει στο GERB να ηγηθεί της κυβέρνησης για εννέα μήνες, όπως συμφωνήθηκε μετά τις περσινές εκλογές. Απέρριψε επίσης την πρόσκληση του Ράντεφ να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις εκλογές του περασμένου Απριλίου, το GERB ήρθε πρώτο, κερδίζοντας 69 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 εδρών. Το μπλοκ με επικεφαλής το PP κέρδισε 64 έδρες. Σύμφωνα με το σύνταγμα, το βουλγαρικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να διαλυθεί πριν από τις πρόωρες εκλογές.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ