close search results icon

Βραζιλιάνικο «φρένο» στην πλατφόρμα Χ

Ανώτατος δικαστής της Βραζιλίας απειλεί με ημερήσιο πρόστιμο την πλατφόρμα «Χ» (πρ. Twitter).

Ερευνα σε βάρος του Ιλον Μασκ για παρακώλυση της Δικαιοσύνης ξεκίνησε ανώτατος δικαστής της Βραζιλίας μετά την άρνηση του δισεκατομμυριούχου να αποσύρει λογαριασμούς που διοχέτευαν παραπληροφόρηση από τη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Η κατάφωρη συμπεριφορά της παρεμπόδισης της βραζιλιάνικης Δικαιοσύνης, η υποκίνηση εγκλήματος, η δημόσια απειλή ανυπακοής σε δικαστικές εντολές και η μελλοντική έλλειψη συνεργασίας από την πλατφόρμα είναι γεγονότα που δεν σέβονται την κυριαρχία της Βραζιλίας», έγραψε ο Ντε Μοράες, διατάσσοντας το Χ να «απέχει από την ανυπακοή σε δικαστικές εντολές, συμπεριλαμβανομένης της επανενεργοποίησης λογαριασμών που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διατάξει το μπλοκάρισμά τους». «Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι χώρες χωρίς νόμους» μήνυσε ακόμη ο Ντε Μοράες, προσθέτοντας ότι το X θα τιμωρείται με πρόστιμο 100.000 ρεάλ (19.770 δολάρια) ημερησίως για κάθε λογαριασμό που επανενεργοποιεί αψηφώντας τη δικαστική απόφαση.

Η εντολή του Ντε Μοράες έρχεται ύστερα από επίθεση του Μασκ σε αυτόν και τη δημοσιοποίηση της διαταγής μπλόκου στους λογαριασμούς από το Χ. «Αυτός ο δικαστής έχει προδώσει ξεδιάντροπα και επανειλημμένα το Σύνταγμα και τον λαό της Βραζιλίας» έγραψε ο Μασκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαμηνύοντας ότι αυτός «θα πρέπει να παραιτηθεί ή να παραπεμφθεί».

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική. Ο Ντε Μοράες, ένας από τους 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, έχει ηγηθεί των προσπαθειών για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Η Αριστερά τον θεωρεί σωτήρα της δημοκρατίας ενώ αντίθετα αρκετοί στη Δεξιά απειλή. Από πέρυσι επιβλέπει έρευνα για τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο και ενδείξεις ότι σχεδίαζε στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2022. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας είχε εκδοθεί και η εντολή μπλόκου στους λογαριασμούς.

Ο Μασκ από την πλευρά του συναντήθηκε με τον Μπολσονάρο το 2022, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βραζιλία για να ανακοινώσει ένα σχέδιο εγκατάστασης των δορυφόρων Starlink πάνω από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου για την παροχή διαδικτύου σε σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο Μπολσονάρο τον είχε αποκαλέσει τότε… «θρύλο της ελευθερίας» ενώ περιέγραψε την παρουσία του ως… «κάτι πνευματικό».

Η αντίδραση του Μασκ καυτηριάστηκε από τον προοδευτικό κόσμο της Βραζιλίας: «Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία δισεκατομμυριούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό έχουν τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων και είναι σε θέση να παραβιάζουν το κράτος δικαίου, μη συμμορφούμενοι με τις δικαστικές εντολές και απειλώντας τις αρχές μας», δήλωσε ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, Χόρχε Μέσιας, διαμηνύοντας ότι «η κοινωνική ειρήνη είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν –ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα και δύναμη έχει– να προσβάλλει τη χώρα μας», έγραψε από την πλευρά του στο Χ ο υπουργός Επικοινωνιών, Π. Πιμέντα. «Η Βραζιλία δεν είναι η ζούγκλα της ατιμωρησίας και η κυριαρχία μας δεν θα υποταχθεί στη δύναμη των διαδικτυακών πλατφορμών ή στο επιχειρηματικό μοντέλο της μεγάλης τεχνολογίας».

«Η Βραζιλία δεν είναι ούτε θα γίνει η πίσω αυλή της Ακροδεξιάς», πρόσθεσε ο Πιμέντα σε άλλη ανάρτησή του.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ