close search results icon

Βρετανία: Σε 1,8 δισ. λίρες εκτιμάται η προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου

Βρετανία: Σε 1,8 δισ. λίρες εκτιμάται η προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου

Στα 1,8 δισεκατομμύρια στερλίνες (2,04 δισεκατομμύρια ευρώ) εκτιμάται πως έχει ανέλθει η προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου στη Βρετανία, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Guardian.

Η εφημερίδα έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες μια έρευνα που οδηγεί σε σειρά δημοσιευμάτων αναφορικά με «το κόστος του στέμματος».

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα, η προσωπική περιουσία του μονάρχη εν πολλοίς αποκρύπτεται από τη δημόσια μελέτη και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Παρόλα αυτά, η ομάδα που ασχολείται με τη συγκεκριμένη έρευνα θεωρεί ότι κατόρθωσε να κάνει την πρώτη λεπτομερή καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του βασιλιά, από εξοχικές επαύλεις και κοσμήματα με διαμάντια έως ζωγραφικούς πίνακες διάσημων καλλιτεχνών και Rolls-Royce, αγωνιστικούς ίππους και σπάνια γραμματόσημα.

Η περιουσία του 74χρονου άνακτος, που θα στεφθεί στις 6 Μαΐου, πολλαπλασιάστηκε, γράφει η εφημερίδα, όταν κληρονόμησε την περιουσία της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ, επωφελούμενος παράλληλα από εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου κληρονομιάς.

Εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ υποβάθμισε την έρευνα του Guardian κάνοντας λόγο για «δημιουργικό μείγμα εικασιών, αυθαίρετων συμπερασμάτων και ανακριβειών».

Το ποσό του 1,8 δισεκατομμυρίων λιρών είναι υπερτριπλάσιο του υπολογισμού της πιο πρόσφατης Λίστας Πλουσίων που καταρτίζουν κάθε χρόνο οι Sunday Times.

Μεταξύ άλλων, η περιουσία του Καρόλου φέρεται να περιλαμβάνει πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 6,3 εκ. λιρών, χωρίς να είναι απολύτως σαφές ποια από τα 23 αυτοκίνητα του βασιλικού οίκου (Rolls-Royce, Bentley, Jaguar) είναι ιδιωτική του περιουσία.

Περιουσία του επίσης, ξέχωρα από άλλα κάστρα και παλάτια που δεν ανήκουν τυπικά στο ίδιο αλλά στο στέμμα, φέρεται να είναι τα βασιλικά ακίνητα στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας και στο Σάντριγχαμ του Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία. Η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε 330 εκ. λίρες.

Ο Κάρολος είναι επίσης ιδιοκτήτης περίπου 70 αλόγων που εκπαιδεύονται για ιπποδρομίες, αξίας τουλάχιστον 27 εκ. λιρών.

Επιπλέον, θεωρείται κάτοχος της καλύτερης φιλοτελικής συλλογής στον κόσμο, με σπάνια γραμματόσημα ορισμένα εκ των οποίων έχουν προσφερθεί ως δώρο από ξένες κυβερνήσεις. Η αξία της συλλογής εκτιμάται στα 100 εκ. λίρες.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ορισμένα «επίσημα» δώρα προς τη βασιλική οικογένεια που έχει κληρονομήσει ο Κάρολος πιθανώς έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των «προσωπικών» δώρων, καθώς ο διαχωρισμός έγινε επίσημος μόλις το 1995.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων αναφέρονται ορισμένοι από τους 400 πίνακες της βασιλικής συλλογής, ορισμένοι από ζωγράφους όπως οι Μονέ, Νταλί, Σαγκάλ. Η αξία 60 εξ αυτών των πινάκων που αποτιμήθηκαν από ειδικούς ανέρχεται σε τουλάχιστον 24 εκ. λίρες.

Εκεί που τα όρια μεταξύ επισήμων και προσωπικών δώρων είναι ακόμα πιο συγκεχυμένα είναι στην περίπτωση των κοσμημάτων και των πολύτιμων λίθων. 54 κοσμήματα της ιδιωτικής περιουσίας αποτιμώνται σε 533 εκ. λίρες.

Η αξία των μετοχών που ο Guardian πιστεύει ότι έχουν ως δικαιούχο τον βασιλιά και σην την οικογένειά του ανέρχεται σε 142 εκ. λίρες.

Το λεγόμενο «Δουκάτο του Λάνκαστερ», μια συλλογή ακινήτων ανά το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας 653 εκ. λιρών, αποδίδει στον βασιλιά περίπου 20 εκ. λίρες το χρόνο.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ