close search results icon

Βρετανία: Το «αντάρτικο» της αστυνομίας κατά της απαγόρευσης ακροδεξιών συμβόλων

Στα τέλη του περασμένου μήνα έκαναν την εμφάνισή τους εικόνες αξιωματικών της Σκότλαντ Γιαρντ που έφεραν το σύμβολο.

Οι αξιωματικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου αψηφούν ανοιχτά την κεντρική εντολή να μη φέρουν σήματα που έχουν οικειοποιηθεί από την ακροδεξιά και συνδέονται με τη λευκή υπεροχή, γράφει ο Guardian σε δημοσίευμά του.

Τον Ιούλιο, ο επικεφαλής της αστυνομίας, Mark Rowley, απαγόρευσε στους αστυνομικούς να φορούν το σήμα της «λεπτής μπλε γραμμής», λέγοντας ότι στις ΗΠΑ ένα αντίστοιχο σύμβολο είχε χρησιμοποιηθεί από «σκληροπυρηνικές ακροδεξιές ομάδες».

Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου μήνα έκαναν την εμφάνισή τους εικόνες αξιωματικών της Σκότλαντ Γιαρντ που έφεραν το σύμβολο, καθώς αστυνόμευαν μια αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και μιας δεξιάς ομάδας με φόντο ένα drag show στην παμπ Honor Oak στο Lewisham, στο νότιο Λονδίνο.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι ήταν «ανησυχητικό» το γεγονός ότι στη διαμαρτυρία που οργανώθηκε από την ακροδεξιά ομάδα Turning Point UK (TPUK) οι αστυνομικοί έκριναν ότι μπορούσαν να αμφισβητήσουν την εντολή του Rowley με προφανή ατιμωρησία.

Στις ΗΠΑ, η χρήση του συμβόλου της λεπτής μπλε γραμμής από την αστυνομία έχει καταδικασθεί πολλάκις, με ορισμένα αστυνομικά τμήματα να απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να φέρουν το σύμβολο αφού φορέθηκε σε μάσκες προσώπου από αστυνομικούς που αστυνόμευαν διαδηλώσεις του Black Lives Matter, ενώ το σύμβολο εθεάθη επίσης σε μια συγκέντρωση των λευκών ρατσιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια το 2017 και στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021.

Ωστόσο, η χρήση του από τη βρετανική αστυνομία υποστηρίχθηκε από την υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία αμφισβήτησε την απαγόρευση του επικεφαλής της αστυνομίας και στην ομιλία της στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος -προ ολίγων ημερών- χαιρέτισε τους αστυνομικούς που φέρουν μαζί τους όπλα στις διαδηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τη λεπτή μπλε γραμμή».

screenshot-2-mzxbO.png

Η αναφορά της σ' αυτούς τους αστυνομικούς αφορά στους εκατοντάδες αξιωματικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που τον περασμένο μήνα αποσύρθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους μετά την απαγγελία κατηγορίας σε συνάδελφό τους για τη δολοφονία του 24χρονου Κρις Κάμπα τον ίδιο μήνα.

Ο Kevin Blowe, συντονιστής του Δικτύου για την Παρακολούθηση της Αστυνομίας (Netpol), το οποίο συνεργάζεται με τις κοινότητες για την αποκάλυψη των πρακτικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δήλωσε: «Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της Honor Oak, η ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθησία ήταν εμφανής και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εντολές είναι ανησυχητικό».

Ο Blowe πρόσθεσε πως το γεγονός ότι ορισμένοι αστυνομικοί ένιωσαν αρκετά ενθαρρυμένοι ώστε να αγνοήσουν τον επικεφαλής της Αστυνομίας υποδηλώνει ότι μια πολύ κακή νοοτροπία είναι ριζωμένη στο σώμα, παρά τις προσπάθειες του Rowley να αλλάξει την κουλτούρα του, η οποία χαρακτηρίσθηκε περιγράφηκε θεσμικά ομοφοβική, μισογυνική και ρατσιστική σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος.

«Υπάρχει ένα γενικό είδος νοοτροπίας εντός της αστυνομίας που είναι πολύ ευρύτερο από λίγους αξιωματικούς και υπάρχει μια βασική έλλειψη ευθύνης για τον τρόπο που ενεργούν οι αξιωματικοί», πρόσθεσε ο Blowe.

Σε μια άλλη διαμαρτυρία στο Honor Oak τον Αύγουστο -ένα μήνα μετά την παρέμβαση του Rowley σχετικά με τη χρήση της λεπτής μπλε γραμμής- ένας αστυνομικός εντοπίστηκε να φορά έναν κέλτικο σταυρό στη στολή του, ο οποίος είναι ένα συνηθισμένο σύμβολο της λευκής υπεροχής και χρησιμοποιείται από τους νεοναζί σε όλο τον κόσμο.

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ