close search results icon

Βρέθηκαν φιάλες στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη

Τι αναφέρει ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας. 

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, και όπως μπορεί να διακρίνει κανείς και στο βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης, υπάρχει μία έντονη λάμψη δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της έκρηξης, καθώς δεν μπορεί να συνέβη μόνο από την έντονη σύγκρουση των τρένων ή από ανάφλεξη καυσίμων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Live News, που επικαλείται πηγές της Πυροσβεστικής, στο σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη βρέθηκαν δύο φιάλες υγραερίου, οι οποίες ήταν άθικτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής, το 2014 υπογράφηκε μία σύμβαση, η οποία είχε τίτλο: “Αναδιάταξη του συστήματος τηλεδιοίκησης”. Η συγκεκριμένη σύμβαση, αφορούσε την αναβάθμιση των συστημάτων τηλεδιοίκησης που ήδη υπήρχαν και μάλιστα το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το κόστος να φτάνει τα 43 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, υπολογίζονταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2016, ωστόσο ξεκίνησαν να γίνονται παραβιάσεις κανόνων σχετικά με τις προθεσμίες.

Το πρόγραμμα είχαν αναλάβει δύο εταιρίες, εκ των οποίων μία ήταν υπεύθυνη για το τμήμα Λάρισα – Πλατύ, όπου έγινε και το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ωστόσο αποδείχτηκε ότι δεν είχε την απαραίτητη τεχνογνωσία. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν προβλήματα σχετικά με ανταλλακτικά, που κατασκεύαζε μία εταιρία από τον Καναδά, που έχει κατασκευάσει τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair.

Τέμπη – Τι αναφέρει η πυροσβεστική

Ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, έκανε λόγο για πολύ δύσκολες συνθήκες στα Τέμπη μετά το δυστύχημα. “Οι διαδικασίες δεν σταμάτησαν και ολοκληρώνονται αυτή την ώρα. Όντως προκλήθηκε πυρκαγιά. Θα διερευνηθούν τα αίτια. Οι πιθανότητες είναι πάρα πολλές, αυτό πρέπει να μας το πουν οι αρμόδιοι”. Ο ίδιος, για τι φιάλες υγραερίου, ανέφερε ότι επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις και ύστερα από αδειοδότησης της αρμόδιας αρχής, δηλαδή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

πηγή: alphafreepress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ