close search results icon

Βρέθηκε στο Μεξικό το πτώμα δημοσιογράφου που αγνοούνταν από τον Ιούλιο

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων είπε στο Reuters ότι διερευνά το δημοσιογραφικό της έργο και εάν ο θάνατός της συνδέεται με το επάγγελμά της.

Οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι πιθανότητα έχουν βρει, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, το πτώμα της Καντίντα Κριστάλ Βάσκες, δημοσιογράφου και ραδιοφωνικής παραγωγού, από την πόλη-θέρετρο Μαζατλάν, η οποία είχε εξαφανιστεί στα τέλη Ιουλίου.

Το πτώμα βρέθηκε να επιπλέει σε κανάλι, έχει αναγνωριστεί από τους συγγενείς της, ωστόσο αναμένονται και τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι πρόκειται για τη Βάσκες.

Η Καντίντα Κριστάλ Βάσκες, πρώην ραδιοφωνική παραγωγός, εργαζόταν επίσης στο γραφείο Τύπου της τοπικής αστυνομίας. Ο δήμαρχος του Μαζατλάν, που βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού, Λούις Γκιγιέρμο Μπενίτεθ, είπε στους δημοσιογράφους ότι εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεωνγια να επιβεβαιωθεί ότι το πτώμα που βρέθηκε την Πέμπτη ήταν η Βάσκεθ, αλλά «όλα δείχνουν ότι είναι αυτή».

Σύμφωνα με τα μεξικανικά ΜΜΕ, η Βάσκες ήταν δημοσιογράφος και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων είπε στο Reuters ότι διερευνά το δημοσιογραφικό της έργο και εάν ο θάνατός της συνδέεται με το επάγγελμά της.

Το 2022 είναι η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους για τους εργαζόμενους στα μεξικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το «Άρθρο 19», οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι. Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, είχε δολοφονήθεί ακόμη ένας δημοσιογράφος, ο Φρεντίντ «Φρέντι» Ρόμαν, ο οποίος έφερε στο φως τις πιθανές σχέσεις δημόσιων αξιωματούχων με τη εξαφάνιση και δολοφονία 43 φοιτητών το 2014, η έρευνα για την οποία είναι σε εξέλιξη.

Από αυτούς τους 18 δημοσιογράφους, το «Άρθρο 19» είχε εντοπίσει πιθανή συσχέτιση του θανάτου τους με την εργασία τους σε εννέα περιπτώσεις μέχρι στιγμής. Ο περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού, Λεοπόλντο Μαλντονάντο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «το 2022 θα μπορούσε να είναι η χειρότερη χρονιά εδώ και έναν αιώνα για τον Τύπο».

Και εξήγησε ότι «σε λίγο περισσότερο από οκτώ μήνες, ο αριθμός των νεκρών για το 2022 έχει ήδη ξεπεράσει τους 13 φόνους που καταγράφηκαν πέρυσι και τους 14 που καταγράφηκαν το 2020». Το «Άρθρο 19» διαπίστωσε ότι οι θάνατοι συνδέονταν με το επάγγελμα των θυμάτων στις μισές περίπου περιπτώσεις το 2021 και το 2020, πρόσθεσε.

Το Μεξικό θεωρείται η χειρότερη χώρα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, εκτός αυτών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Εν τω μεταξύ, η οργάνωση έχει καταγράψει συνολικά 331 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν εκφοβισμό και παρενόχληση. Ορισμένοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίσης απειλές, ενώ ορισμένες υποθέσεις αφορούσαν εικαζόμενη κατάχρηση της κρατικής και δημόσιας εξουσίας.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ