close search results icon

Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για τον μακελάρη - Σκότωσε δύο Σουηδούς, φώναζε «Allahu Akbar»

Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για τον μακελάρη - Σκότωσε δύο Σουηδούς, φώναζε «Allahu Akbar»

Ο δράστης της επίθεσης με απολογισμό τουλάχιστον δύο νεκρούς το βράδυ χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να διαφεύγει, επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο.

Επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του. Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

Ανθρωποκυνηγητό για τον μακελάρη των Βρυξελλών

Ο ύποπτος Τυνησιακής καταγωγής ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, και ο οποίος ανάρτησε βίντεο μίσους στα social media ισχυριζόμενος ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, και υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς. Ο ίδιος είπε ότι πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους» και να δείξει ότι «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας». Στο βίντεο αναφέρθηκε στο θανατηφόρο πολλαπλό μαχαίρωμα 6χρονου Παλαιστίνιου στο Σικάγο εξηγώντας ότι αν ήταν χριστιανός, «θα το λέγαμε τρομοκρατία και όχι βάναυσο έγκλημα». Στο βίντεο, είπε επίσης «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

Βρυξέλλες: Το χρονικό

Σύμφωνα με τη lesoir, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα (19:15 μ.μ -τοπική ώρα). Όπως αναφέρουν στα Social Media ο ένοπλος φέρεται να φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»).

Ο δράσης άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας τους δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο εν λόγω άνδρας φοράει κόκκινο τζάκετ, μαύρο παντελόνι και κουκούλα στο κεφάλι. Εμφανίζεται πεζός, με το όπλο στο χέρι, και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του. Ο κόσμος, μόλις ακούει τους πυροβολισμούς αρχίζει να τρέχει πανικόβλητος, ενώ ο ένοπλος έτρεξε πίσω από δύο άτομα, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κοντινό κτίριο. Εκεί τους εγκλωβίζει και φαίνεται να πυροβολεί ξανά.

Σε βίντεο που διακινείται μέσω Twitter, ακούγονται πολλαπλοί πυροβολισμοί, ενώ αναφέρεται ότι ο δράστης φώναξε «Αλλαχού Ακμπάρ», δηλαδή ο «Θεός είναι Μεγάλος». Σε άλλο ακόμα πιο σκληρό βίντεο, ο δράστης φαίνεται να εκτελεί από απόσταση αναπνοής ένα θύμα και στη συνέχεια του ρίχνει και την χαριστική βολή.

Να υπογραμμισθεί πως οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που έχει αυξήσει την ένταση.

Μάλιστα στα social media κυκλοφορούν βίντεο τα οποία αναφέρουν: «Ένας ένοπλος σκοπευτής είναι ακόμα ελεύθερος στις Βρυξέλλες, αν διαβάζετε αυτό το μήνυμα και βρίσκεστε στην πρωτεύουσα, πηγαίνετε σπίτι, κατευθύνεται προς το στάδιο King Baudouin».

Βέλγιο: Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού οι Βρυξέλλες μετά το μακελειό

Το επίπεδο συναγερμού τρομοκρατικής απειλής στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο μετά από τη δολοφονία δύο ανθρώπων από ένοπλο, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί.

Ο δράστης, εξάλλου, της δολοφονίας δύο ανθρώπων, τους οποίους εκτέλεσε στη μέση του δρόμου για να «εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους», δεν έχει συλληφθεί και οι Αρχές καλούν τον κόσμο να δείξει επαγρύπνηση όσο ο μακελάρης κυκλοφορεί ελεύθερος στην περιοχή. Την ίδια ώρα, στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων». «Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Τα μηνύματα από Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν και Σχοινά

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. «Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εξέφρασε την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου που σκότωσε δύο Σουηδούς στη βελγική πρωτεύουσα και διαφεύγει της σύλληψης. «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει η φον ντερ Λάιεν.

Για την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Σοκαρισμένοι από τις φονικές επιθέσεις στους δρόμους των Βρυξελλών σήμερα το βράδυ» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Σημειώνει ότι «Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους».

Τον αποτροπιασμό του για την αποψινή δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρόμερ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Απόψε λάβαμε φρικτά νέα από τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Στρόμερ. Η σουηδική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τη βελγική, συμπλήρωσε.

Βέλγιο – Σουηδία: Διακοπή στον αγώνα μετά τo μακελειό στις Βρυξέλλες

Η ένοπλη τρομοκρατική επίθεση που είχαμε το βράδυ της Δευτέρας (16.10) στις Βρυξέλλες έφερε και την διακοπή του Βέλγιο – Σουηδία, για τα προκριματικά του Euro 2024. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν βελγικά Μέσα, τα θύματα φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας (η οποία αντιμετωπίζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024). Αρχικά, η αναμέτρηση δεν ξεκίνησε στην ώρα της, για το δεύτερο ημίχρονο, την ώρα που άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για διακοπή του αγώνα. Σύμφωνα με το nieuwsblad οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Σουηδίας ανακοίνωσαν στο ημίχρονο του αγώνα ότι δεν θέλουν πλέον να παίξουν το δεύτερο ημίχρονο, την ώρα που οι οπαδοί δεν αποχωρούσαν από τις εξέδρες.

Η Γαλλία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, έδωσε εντολή χθες Δευτέρα το βράδυ να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο. Αιτία είναι ο ένοπλος, ο οποίος ακόμη διαφεύγει, που φέρεται να δολοφόνησε τουλάχιστον δυο ανθρώπους στις Βρυξέλλες. Η γαλλική κυβέρνηση ενεργοποίησε την Παρασκευή το υψηλότερο επίπεδο επαγρύπνησης και μέτρων ασφαλείας, μετά τη δολοφονία καθηγητή, που μαχαιρώθηκε από πρώην μαθητή που ριζοσπαστικοποιήθηκε σε λύκειο στην Αράς, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο δράστης, 20χρονος γεννημένος στη ρωσική δημοκρατία της Ινγκουσετίας, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, συνελήφθη από τις γαλλικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και προφυλακίστηκε.

Συναγερμός στην Κομισιόν

Μήνυμα υψίστου συναγερμού εστάλη πριν από λίγο από την Κομισιόν, μετά το επεισόδιο με πυροβολισμούς στο κέντρο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο προς το προσωπικό της επιτροπής, το περιστατικό χαρακτηρίζεται «τρομοκρατικό» και συνιστάται στους υπαλλήλους να είναι σε επαγρύπνηση καθώς και να αποφύγουν να βρεθούν σε δημόσιο χώρο έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει παράλληλα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας διεξάγουν αυτή την ώρα επιχείρηση. Επειδή ο δράστης παραμένει ασύλληπτος καλούνται να παραμείνουν σε ασφαλείς χώρους.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ