close search results icon

Χαλκιδική: Οικισμοί-«κλουβιά» χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα

Χαλκιδική: Οικισμοί-«κλουβιά» χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα

Η πινακίδα σε στύλο της ΔΕΗ αναγράφει «To The Beach». Είναι η… οδηγία προς τους παραθεριστές ώστε να κατευθυνθούν στην παραλία μέσω ενός «στριμωγμένου» -πλάι από σπίτια- μονοπατιού. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σκηνικό από μια κακόγουστη ταινία, όμως όχι. Είναι ακόμη ένα μερικώς ακατάλληλο μονοπάτι, στην περιοχή της Χανιώτης στη Χαλκιδική, με το ThessToday.gr να πραγματοποιεί αυτοψία στα… τσιμεντένια αδιέξοδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Η γνωστή για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Κασσάνδρα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά την τραγωδία στο Μάτι για τα αυθαίρετα και τις περιφράξεις που δέσποζαν στην περιοχή μεταξύ Χανιώτης και Πολύχρονο και δυσχαίρεναν την πρόσβαση των παραθεριστών προς τη θάλασσα. Τα συνεργεία του δήμου τότε -έπειτα από πιέσεις πολιτών- κατεδάφισαν ένα συγκεκριμένο τμήμα και προχώρησαν στη διάνοιξη ενός -μόλις- μονοπατιού. Πέντε χρόνια αργότερα, το ημερολόγιο μοιάζει να δείχνει «κολλημένο» στο 2018, καθώς φαίνεται πως η θαλάσσια περιοχή εξακολουθεί να… στριμώχνεται σε ελάχιστα δρομάκια, ανάμεσα σε περιβόλους από υπερπολυτελή συγκροτήματα και βίλες, με κάποιους ιδιοκτήτες, μάλιστα, να μετατρέπουν -κλειδώνοντας την πόρτα- την παραλία σε… ιδιωτική ζώνη.

Με τον χρόνο για τη φετινή θερινή σεζόν -ευελπιστούν σε σεζόν ρεκόρ στις αφίξεις- να μετρά αντίστροφα, η αυτοψία του ThessToday στο μεγάλο εργοστάσιο τουριστικής βιομηχανίας που ονομάζεται Χαλκιδική αναδεικνύει τις παθογένειες δεκαετιών στο ένα από τα τρία «διαμάντια» της Βόρειας Ελλάδας. Περιφράξεις εκατοντάδων μέτρων που μεταμορφώνουν τα σπίτια σε απροσπέλαστα φρούρια, «λουκέτα», ιδιωτικά αλλά όχι δημόσια συστήματα ασφαλείας και στη… μέση ελάχιστες αχτίδες να θυμίζουν, παραδόξως, ότι 50 μέτρα μακριά από τον οικιστικούς «Λαβύρινθους» της Κασσάνδρας, μπορεί (;) κανείς να απλώσει την πετσέτα του στην παραλία.

Οι ντόπιοι στην Κασσάνδρα φωνάζουν για χρόνια ώστε να βρεθεί μια λύση με τα φραγμένα δρομάκια τα οποία οδηγούν στην παραλία και -επιτέλους- από το 2019 έχουν έρεισμα και από τη δημοτική αρχή. «Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια» αναφέρει στο ThessToday.gr η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αθανασία Χαλκιά, εξηγώντας ότι «όταν οι προηγούμενοι δήμαρχοι και οι προηγούμενοι Κοινοτάρχες έκαναν πολιτική με τις αγοραπωλησίες, είναι λογικό τώρα να αντιμετωπίζουμε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα».

Γκρεμίζουν τις παράνομες περιφράξεις

Η αρχή με την καθαίρεση παράνομων περιφράξεων που μπλόκαραν τη δίοδο στη θάλασσα έγινε πριν από λίγες ημέρες, στην περιοχή της Σίβηρης, από σκαπτικά μηχανήματα του δήμου, με τη διοίκηση να κερδίζει μάλιστα και τη δικαστική διαμάχη με τους «μνηστήρες» που λυμαίνονται το δημόσιο αγαθό.

«Μας έκαναν ασφαλιστικά μέτρα και έχασαν την Πέμπτη. Εμείς θα συνεχίσουμε το Σάββατο πάλι με μπουλντόζες ώστε να πάρουμε πίσω τον κοινόχρηστο χώρο το δημοτικό που μας ανήκει και να ανοίξει η πρόσβαση και για τα ΑμεΑ και για τους 400 κατοίκους που μένουν εκεί. Την Τρίτη θα καθαρίσουμε τον χώρο που είναι δικός μας. Μέχρι σήμερα οι λουόμενοι χρησιμοποιούσαν μια σκαλίτσα για να φτάσουν στη θάλασσα. Οι κοινόχρηστοι χώροι του δήμου πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους», ανέφερε η δήμαρχος Κασσάνδρας, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά, εφαρμόστηκε ένα μέτρο το οποίο έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από το 2018, από την προηγούμενη διοίκηση, καθώς από τότε είχε συγχρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο με 180.000 ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί ο παραλιακός πεζόδρομος της Σίβηρης και να αποκτήσουν πρόσβαση και τα ΑμεΑ στη θάλασσα.

«Στα τρία χρόνια που διοικούμε εμείς ήταν πάρα πολύ δύσκολο να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Όμως ξεκινήσαμε, δώσαμε τα πρώτα δείγματα γραφής, ότι γκρεμίζουμε και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα και όπου μπορούμε και όπου θα προλάβουμε -γιατί απαιτείται γραφειοκρατική διαδικασία- θα προχωρήσουμε σε διανοίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δραστικά μέτρα στο παραλιακό μέτωπο» λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Χανιώτη

Την ανάγκη για τη δημιουργία νέων δρόμων εξέφρασε στο ThessToday.gr και ο Κοινοτάρχης Χανιώτης, Ιωάννης Λεμονής, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται, κυρίως, στο τμήμα Πολύχρονο – Πευκοχώρι. «Υπάρχουν πράγματι σημεία στα οποία δεν είναι ανοιγμένα τα δρομάκια και εκεί χρειάζεται να επέμβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, κρούοντας παράλληλα και τον κώδωνα για το παραλιακό μέτωπο.

«Εκεί ειδικά πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, καθώς είναι μια παράλληλη διαδρομή με συρματοπλέγματα από τη δεκαετία του 80′ που φτάνουν μέχρι την άμμο. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν την κατάσταση, με γνώμονα την προστασία των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι και οι ντόπιοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη διέλευσή τους προς τη θάλασσα, καθώς όλοι τους, θυμούνται τη μεγάλη πυρκαγιά του 2006. «Τότε δεν υπήρχε διέξοδος και τρέχαμε όλοι προς τη θάλασσα για να σωθούμε. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι θα συμβεί σε ανάλογο περιστατικό, καθώς σε πολλά από τα δρομάκια φαίνεται ότι δεν χωράει μεγάλο πυροσβεστικό όχημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

thesstoday

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ