close search results icon

Χάρης Κοσμίδης: "Χρειάζονται οργάνωση οι παραγωγοί, είμαστε στο πόδι!"

Τι αναφέρει ο υπεύθυνος Μπλόκου Μελισσίου για τα πολυσυζητημένα "Κατερίνα" και τη συμπεριφορά των βιομηχανιών. 

Εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της ποικιλίας «Κατερίνα»«Θύµα» αυτής της πρακτικής, όπως αναφέρει η εφημερίδα με αγροτικά ζητήματα Agrenda, έπεσαν ποσότητες της ποικιλίας «Κατερίνα» για τις οποίες κάποια εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της από παραγωγούς και συνεταιρισµούς, παρά µόνο αν συµφωνούν ότι θα πληρωθούν για «κλαρίσιο χυµό». 

Πράγµα βέβαια που φαινοµενικά δίνει το δικαίωµα της επιλογής στον παραγωγό ή την οργάνωση, αλλά στην πράξη, µε την πίεση να συγκοµιστεί έγκαιρα η παραγωγή και µε την έλλειψη άλλων εναλλακτικών λύσεων, περισσότερο µε ωµό εκβιασµό προσοµοιάζει.

«Είµαστε όλοι οι παραγωγοί στο πόδι. Οι βιοµηχανίες επειδή πέρυσι πήραν ροδάκινα µε 40 λεπτά το κιλό, καθώς δεν είχε ποσότητες, φέτος θέλουν να αναπληρώσουν τα σπασµένα τους και µας βγάζουν το ζουµί. Μόλις είδαν πως έχει ροδάκινα άρχισαν τα κόλπα τους», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Χάρης Κοσµίδης από την περιοχή της Πέλλας.

Όπως είπε, «αρκετές βιοµηχανίες ανακοίνωσαν ότι δεν παίρνουν ροδάκινα κατηγορίας κοµπόστας γιατί, λόγω της έλλειψης χεριών, δεν µπορούν να συµπληρώσουν 3η βάρδια ώστε να τα επεξεργαστούν και αντιπροτείνουν να τα απορροφήσουν για κλαρίσιο χυµό, πληρώνοντας 22 λεπτά το κιλό. Είναι δίκοπο µαχαίρι, διότι αν πεις όχι θα σου µείνουν στο χωράφι κι η ζηµιά θα είναι µεγαλύτερη, οπότε αναγκάζεσαι να τα δώσεις. ∆υστυχώς είµαστε εγκλωβισµένοι. Ανακοίνωσαν 31 λεπτά το κιλό για τα ποιοτικά ροδάκινα, αλλά σε αυτά τα επίπεδα µπαίνουµε µέσα. Με το πετρέλαιο να είναι στα 2 ευρώ το λίτρο, το λίπασµα στα 40 ευρώ το σακί και γενικότερα το κοστολόγιο να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 100% και την ίδια στιγµή η τιµή του προϊόντος να είναι µειωµένη περίπου 40% σε σχέση µε πέρυσι, δεν βγαίνει η εκµετάλλευση».

Χρειάζονται οργάνωση οι παραγωγοί. Η λύση, σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας, είναι να οργανωθούν οι παραγωγοί και να µπορούν να διαχειρίζονται το σύνολο της παραγωγής τους σε τιµές που θα τους εξασφαλίζουν βιωσιµότητα και ταυτόχρονα να γίνει κάτι και µε τους πολλούς ετεροαπασχολούµενους οι οποίοι µε την ασφάλεια ενός µισθού από άλλη δραστηριότητα, δεν περιµένουν να ζήσουν από τα ροδάκινα, όµως µε τις εκτάσεις τους συµβάλλουν στην άνοδο της παραγωγής, που οδηγεί σε µείωση τιµών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ