close search results icon

Δ. Σταμενίτης: «Πάνω από 100 εκ. στους Δήμους του Νομού για έργα και παρεμβάσεις την τετραετία που πέρασε»

Δ. Σταμενίτης: «Πάνω από 100  εκ. στους Δήμους του Νομού για έργα και παρεμβάσεις την τετραετία που πέρασε»

Δήλωση του Διονύση Σταμενίτη για τις εντάξεις και εγκρίσεις έργων στους 4 Δήμους του Νομού Πέλλας κατά τα διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας.

«Συμπολίτισσες και συμπολίτες μου,

Με την ολοκλήρωση της τετραετίας και οδεύοντας προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου είναι σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων. Να δούμε τι κέρδισε ο τόπος μας, αν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις, τι έχουμε ακόμα να διορθώσουμε αλλά και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα.

Ας ξεκινήσουμε με τον τομέα της Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζοντας ότι, οι Δήμοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών και ότι συνολικά η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πετύχαμε σημαντικούς στόχους για τους 4 Δήμους του Νομού Πέλλας, της Έδεσσας, της Πέλλας, της Αλμωπίας και της Σκύδρας. Ενδεικτικά:

  • 40 εκ. ευρώ εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών για τον Δήμο Πέλλας (10 εκ ευρώ), η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Έδεσσας (4,6 εκ.), η ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΥΑ Σκύδρας (3,6 εκ.) και Εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης οικισμών Δήμου Αλμωπίας και σύστημα ασύρματης υδρομέτρησης (6,1 εκ.), η αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Πέλλας «Καρυώτισσα – Αραβησσος – Νέος Μυλότοπος – Κρύα Βρύση – Γιαννιτσά – Εσώβαλτα», προμήθεια εγκατάστασης και θέση σε λειτουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της κατανάλωσης στο Δήμο Πέλλας (6,9 εκ.).
  • 17 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΝ και το Πράσινο Ταμείο για τα έργα βελτίωσης του δημόσιου χώρου και αστικής ανάπλασης στον Δήμο Πέλλας (7 εκ.), ανανέωσης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποδομών επεξεργασίας λυμάτων στον Δήμο Πέλλας (10 εκ.) και καθαρισμού της Λίμνης Βεγορίτιδας στο Δήμο Έδεσσας.
  • 3,6 εκ. ευρώ εγκρίσεις έργων αγροτικής οδοποιίας από το ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα τρείς προτάσεις του Δήμου Αλμωπίας, (συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκ.), τέσσερις προτάσεις του Δήμου Σκύδρας, (συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκ.) και μια πρόταση του Δήμου Πέλλας, (προϋπολογισμού 992.330,20 ).
  • 18 εκ. ευρώ για υπό ένταξη έργα εγγείων βελτιώσεων από το ΥΠΑΑΤ, που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα τον Νομό Πέλλας.
  • 8,9 εκ. ευρώ στον Δήμο Αλμωπίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) για το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Δικτύου Άρδευσης ΔΕΥΑ».

Τα παραπάνω έργα συμπληρώνονται με εγκρίσεις από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, με έκτακτες χρηματοδοτήσεις των Δήμων για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και κάλυψη ενεργειακών αναγκών λόγω ενεργειακής κρίσης αλλά και με χρηματοδοτήσεις για πυροπροστασία, για την ευζωία ζώων συντροφιάς, για επισκευή του οδικού δικτύου προς το χιονοδρομικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.

Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των υποδομών και των δραστηριοτήτων των Δήμων. Δε χωρά αμφιβολία ότι η υλοποίηση τους θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην ανάπτυξη των αγροτικών μας υποδομών, στην προστασία του φυσικού μας πλούτου και περιβάλλοντος, στην ορθότερη διαχείριση των υδάτων αλλά και την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας. Σημειώνεται ότι μόνο για τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν εγκριθεί έργα ύψους συνολικού προϋπολογισμού περίπου 32 εκ. ευρώ.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η περιοχή μας υστερεί στον τομέα των υποδομών, όμως αυτό είναι κάτι που σταδιακά αλλάζει. Η διεκδίκηση και ο σχεδιασμός για την επίτευξη των στόχων, μέσα από τη συνεργασία, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και την επόμενη τετραετία για να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερα αποτελέσματα στον τόπο μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ