close search results icon

Δ. Σταμενίτης: «Πολύ αργά θυμήθηκε τους παραγωγούς της Πέλλας ο κ. Τσίπρας».

"Απαξίωσε πλήρως των αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο ως πρωθυπουργός"

Με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Νομό Πέλλας ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Πολλά χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στον Νομό μας, η παρουσία του κ. Τσίπρα σήμερα στην περιοχή μας και η συνάντηση του με παραγωγούς της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα να υπενθυμίσει σε όλους μας τα έργα και τις πράξεις των ημερών της δικής του θητείας, με την πλήρη εγκατάλειψη των αγροτών και κτηνοτρόφων της Πέλλας.

Αφού απαξίωσε πλήρως των αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο ως πρωθυπουργός, δήλωσε σήμερα με περισσή υποκρισία ότι θα ξαναφέρει τη δικαιοσύνη. Όμως οι παραγωγοί μας από λόγια έχουν χορτάσει. Χρειάζονται πράξεις και αποφάσεις που στηρίζουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους. Και σήμερα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να δούνε ποιος είναι αυτός που τους ακούει και τους στηρίζει πραγματικά και ποιος είναι αυτός που τους θυμάται κάθε φορά λίγο πριν τις εκλογές.

Τι βλέπουν λοιπόν οι παραγωγοί μας; Βλέπουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέκεται έμπρακτα δίπλα τους από την πρώτη ημέρα με την υιοθέτηση μόνιμων μέτρων, όπως η μείωση της φορολογίας, η κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που γονάτισε ασφαλιστικά τους παραγωγούς, η επαναφορά του καθεστώτος πληρωμών του ΕΛΓΑ σε μια εφάπαξ πληρωμή, εντός τους έτους εκδήλωσης ζημιάς, και όχι τμηματικά με εξόφληση μετά από 1,5 χρόνο, και τέλος η ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 250 εκ. ευρώ ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες έγκαιρα και δίκαια. Επίσης, βλέπουν και έκτακτες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου κίνησης (70 εκ. ευρώ) και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές (50 εκατ. & 89 εκατ. ευρώ). Ενώ τέλος βλέπουν τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη βούληση για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά είναι δύσκολη και οι παραγωγοί πιέζονται οικονομικά λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής που φέρνει η ενεργειακή κρίση, της χαμηλής διάθεσης των προϊόντων σε ορισμένες ποικιλίες καλλιεργειών εξαιτίας του πολέμου στη Ουκρανία αλλά και των ζημιών που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου. Σε αυτήν όμως τη δύσκολη συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση δεν μένει αδρανής. Η προσπάθεια είναι διαρκής και περιλαμβάνει κρατικές παρεμβάσεις τόσο για την έκτακτη χορήγηση ενισχύσεων όσο και για την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και των τακτικών πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό τη στήριξη και την ανακούφιση των αγροτών και κτηνοτρόφων μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του νέου έτους για τον Νομό Πέλλας αναμένονται οι παρακάτω πληρωμές:

1. Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, μέχρι τέλους του έτους προγραμματίζεται να γίνουν οι πληρωμές εξόφλησης των παραγωγών για την ανεμοθύελλα, ενστάσεων παγετού της άνοιξης του 2021, υπόλοιπου 30% των κερασιών από το προανθικό, αποζημίωσης μήλων προανθικό και πορισμάτων παγετού 2022. Ενώ προγραμματίζεται για το τέλος του Ιανουαρίου η πληρωμή των πορισμάτων που αφορούν τις ζημιές από βροχόπτωση και χαλάζι στο κεράσι.

2. Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, μέχρι τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, η πληρωμή των διορθώσεων της επιστροφής φόρου πετρελαίου, η οικονομική ενίσχυση για επιδότηση αγοράς λιπασμάτων (60 εκ. ευρώ) και η δεύτερη ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές.

3. Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις για στήριξη λόγω οικονομικών απωλειών είτε εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων (Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου) είτε του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έχει ανακοινωθεί και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Νομό Πέλλας, οι παραγωγοί θα στηριχθούν. Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται ανακοινώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ύψος της ενίσχυσης και τον χρόνο καταβολής ενώ στις αρχές του νέου έτους προγραμματίζεται η καταβολή των ενισχύσεων.

Κλείνοντας, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τα μεγάλα ζητήματα του Νομού Πέλλας στον τομέα των υποδομών και του πολιτισμού. Μήπως γιατί επι 4,5 χρόνια δεν πήρε ούτε μια απόφαση για τον δρόμο Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα; Ίσως γιατί δεν έκανε τίποτα για έργο του Φράγματος του Αλμωπαίου; Ίσως γιατί πήρε μόνο λάθος αποφάσεις για το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας; Μήπως γιατί ενταφίασε το έργο του Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών; Ή μήπως γιατί αδιαφόρησε και δε χρηματοδότησε ούτε μια μελέτη για έργα αρχαιολογικού αντικειμένου και πολιτιστικού ενδιαφέροντος;

Λίγο διάστημα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νομό μας, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα οδηγεί σε συγκρίσεις αρκετά οδυνηρές για τον ίδιο. Συγκρίσεις ανάμεσα στις δικές του ψεύτικες υποσχέσεις και στις πράξεις και τα έργα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που περιλαμβάνουν τη δρομολόγηση του οδικού δικτύου Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα, του έργου κατασκευής του Φράγματος του Αλμωπαίου, του έργου κατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, του έργου αξιοποίησης του Κάστρου της Χρυσής και του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας.

Πολύ αργά θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας την Πέλλα και τους ανθρώπους της. Ευτυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, φροντίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ