close search results icon

Δεκάδες εντάλματα για το κλείσιμο των δρόμων υπέρ του Μπολσονάρο

Υποστηρικτές του Μπολσονάρο εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από στρατιωτικά κτίρια σε πολλές πρωτεύουσες πολιτειών.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας άρχισε σήμερα να εκδίδει δεκάδες εντάλματα έρευνας που στοχεύουν υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο επειδή απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους μετά την ήττα του στις εκλογές, δήλωσαν οι αρχές.

Η επιχείρηση διατάχθηκε από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Alexandre de Moraes, ο οποίος προεδρεύει επίσης της εκλογικής αρχής της χώρας. Είναι υπεύθυνος για δύο έρευνες σε υποστηρικτές του Μπολσονάρο σχετικά με φερόμενες αντιδημοκρατικές πράξεις και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις εκλογές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η έρευνα σχετικά με τα 81 εντάλματα έρευνας προχωρά και η αστυνομία είπε ότι τα εντάλματα επιδόθηκαν σε επτά πολιτείες και στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια. Παράλληλα, αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας πραγματοποίησαν 23 έρευνες και τουλάχιστον τέσσερις προληπτικές κρατήσεις στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο που σχετίζονται με ψευδείς ειδήσεις για τις εκλογές, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο Μπολσονάρο προετοιμάζει το έδαφος για μια εξέγερση κατά τα πρότυπα εκείνης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου, μερικοί από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρο που αρνήθηκαν να αποδεχθούν την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, απέκλεισαν περίπου 1.000 δρόμους σε όλη τη χώρα μέχρι που επενέβη η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων είπε ότι οι διαδηλωτές που μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομους στην πολιτεία Santa Catarina, για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν «τρομοκρατικές» μεθόδους, όπως αυτοσχέδιες βόμβες, πυροτεχνήματα, καρφιά, πέτρες και οδοφράγματα από καμένα λάστιχα.

Υποστηρικτές του Μπολσονάρο εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από στρατιωτικά κτίρια σε πολλές πρωτεύουσες πολιτειών, ζητώντας παρέμβαση από τον στρατό. Οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, αλλά οι τακτικές που εφαρμόζονται από σκληροπυρηνικούς συμμετέχοντες έχουν αρχίσει να ανησυχούν τις αρχές.

Στις 12 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, υποστηρικτές του Μπολσονάρο συγκρούστηκαν με την αστυνομία αφού έβαλαν φωτιά σε πολλά οχήματα και λεωφορεία και φέρεται να προσπάθησαν να εισβάλουν σε κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Κανείς δεν αναγνωρίστηκε ή συνελήφθη από την αστυνομία εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τις αρχές.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ